Pražská filozofická fakulta zrušila výuku do konce semestru, zkoušky budou dobrovolné

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy zrušila výuku do konce zimního semestru, tedy do 12. ledna. Zkouškové období se uskuteční podle harmonogramu akademického roku, atestace ale budou dobrovolné, stejně jako skládání státních závěrečných zkoušek. O detailech budou studenty vedoucí kateder informovat v příštím týdnu. Budova fakulty na náměstí Jana Palacha, v níž útočník minulý týden zastřelil čtrnáct lidí, zůstane uzavřena minimálně do konce ledna. Během ledna se na náměstí Jana Palacha také uskuteční iniciativa nazvaná Měsíc pro fakultu.

V týdnu od 8. ledna mohou vyučující zorganizovat se studenty setkání, jejich účelem ale nebude výuka. I tyto schůzky by byly dobrovolné. Zkouškové období pak začne podle plánu od 15. ledna. Atestace budou dobrovolné, podle situace může být jejich forma upravena. „Chceme vás ujistit, že i kdybyste nezískali za zimní semestr ani jeden kredit, budete moci v klidu pokračovat ve svém dalším studiu a v budoucnosti studium úspěšně dokončit,“ uvedla fakulta.

Na bázi dobrovolnosti se uskuteční i státní závěrečné zkoušky. „Neúčast na státních závěrečných zkouškách v lednu a únoru 2024 u nikoho neohrozí možnost v klidu a úspěšně dokončit studium, studenti přihlášení ke státním závěrečným zkouškám, kteří je nebudou chtít nyní vykonávat, budou omluveni,“ stojí v pokynech pro studenty.

Výuka na ostatních fakultách zůstane zachovaná v běžné podobě, UK ale doporučuje směrem ke studentům citlivý přístup.

Studujícím a zaměstnancům také fakulta nabízí účast na skupinové psychologické podpoře. První setkání se uskutečnila ve čtvrtek a v pátek, následná jsou plánována na leden. Další informace o možnostech krizové pomoci jsou k dispozici na stránkách Univerzity Karlovy.

Mluvčí univerzity Václav Hájek rovněž sdělil, že na krizový chat UK se od tragédie obrátilo asi sedm set lidí, mezi nimiž byli jak studenti, tak vyučující. Nejvíc lidí se na chat obracelo v prvních dnech, využívaný je i nadále. Lidé, kteří se na chat obraceli, si podle mluvčího často stěžovali na poruchy spánku, chtěli konzultace ohledně psychického zdraví a kam se obrátit o následnou pomoc. „Také měli problém s tím, že neměli s kým o události mluvit v rodině kvůli sváteční atmosféře. Nechtěli kazit ostatním svátky, měli pocity viny,“ doplnil.

Psychosociální pomoc zajišťovali ve spolupráci s UK odborníci z integrovaného záchranného systému. V prvních týdnu se jich podle Hájka zapojilo 192, mezi nimi 45 psychologů a 147 interventů. Hovorů na krizových linkách odbavili za týden více než 950, přes sedm set lidí absolvovalo individuální intervence a 160 se zúčastnilo skupinových intervencí.

Krizovou pomoc spustily po události také neziskové organizace, například In Iustitia. Celkem se na ni obrátilo přes dvě stě volajících. V den tragédie volali především lidé, kteří měli na místě své blízké, prožívali šok. „V pozdním večeru a v průběhu noci se objevovala častěji témata zoufalství, osamělosti v prožívání, sebevražedné myšlenky. V noci také volalo více přeživších, kteří byli přímo na místě, chtěli mluvit mimo jiné o výčitkách a pocitech viny, že oni přežili, a jejich blízcí ne," uvedl sociální pracovník In Iustitia Dušan Vaněk.

Výdej osobních věcí

Výdej osobních věcí z budovy filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha bude pokračovat od 4. ledna do konce měsíce, a to každý čtvrtek od osmé ráno do čtvrté odpoledne a každé úterý od jedenácti hodin dopoledne do šesti večer v budově UK POINT na adrese Celetná 13. Podle UK již byly majitelům předány zhruba tři čtvrtiny všech věcí.

V lednu se také na Palachově náměstí uskuteční Měsíc pro fakultu, který zahrnuje několik akcí, které mají pomoci vyrovnat se s tragickou událostí, informovala fakulta na webu. Jako první proběhne 4. ledna procesí se svíčkami.

Střelec v budově na Palachově náměstí zabil třináct lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších pětadvacet lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.