Střelba na filozofické fakultě má 14 obětí

Události ČT: Den po střelbě na FF UK (zdroj: ČT24)

Střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze má čtrnáct obětí, dalších 25 lidí je zraněných. Policisté už všechny identifikovali. Po smrti je i střelec. Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z fakulty. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek. Policie zavedla některá preventivní opatření, ta potrvají zatím do 1. ledna.

On-line přenos

Střelba na univerzitě

  • Sobota 30. prosince 2023
  • 11:17

    Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že názory poslance SPD Jiřího Kobzy na střelbu na Univerzitě Karlově nejsou postojem hnutí. Kobza mimo jiné na Facebooku střelce označil za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“ a podivoval se nad tím, co se na fakultě učí. Vyjádření, které Kobza později smazal, kritizovala například Česká konference rektorů.

  • 10:56

    Policie se zabývá už téměř devadesáti případy schvalování střelby na Univerzitě Karlově nebo vyhrožování napodobením útoku. Většina se týká sociálních sítí.

  • Sobota 30. prosince 2023
    Pátek 29. prosince 2023
  • 21:54

    Na náměstí Jana Palacha v Praze se v lednu uskuteční Měsíc pro fakultu. Různé aktivity mají pomoci vyrovnat se s tragédií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Policie identifikovala všech čtrnáct obětí čtvrteční střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, pozůstalým nabízí psychologickou pomoc, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) České televizi. Později upřesnil, že přímo na místě zahynulo čtrnáct lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci.

Dalších 25 lidí je zraněných, z toho deset těžce. Většina raněných nadále zůstává v pražských nemocnicích. Podle mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové utrpělo deset lidí velmi vážná zranění, část z nich byla v kritickém stavu. Osm lidí bylo zraněno středně závažně a sedm lidí lehce. Střelné zranění utrpělo 20 lidí. Postřelení podstoupili většinou operace.

Z tří cizinců zraněných při střelbě na Univerzitě Karlově jsou dva ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska, oznámilo ministerstvo vnitra.

Zprávy z nemocnic

Zranění byli rozvezeni do pražských nemocnic, ty pak kvůli většímu příjmu raněných aktivovaly traumaplán – speciální postup. Sedm lidí je ošetřovaných ve Fakultní nemocnici v Motole, čtyři v Nemocnici Na Františku, o tři raněné se pak starají Fakultní nemocnice Bulovka, Ústřední vojenská nemocnice a Všeobecná fakultní nemocnice.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke pro ČT ráno potvrdila, že všichni tři zranění, o které se zařízení stará, jsou hospitalizovaní a dále vyžadují intenzivní péči, jeden člověk pak zůstává v kritickém stavu. Rodiny zraněných o těchto skutečnostech byly informovány, dodala.

Čtyři z pacientů, které ošetřili v Motole, byli podle mluvčí nemocnice Jany Krejčí Merxbauerové těžce zranění. Ráno už ale byli podle jejích informací ve stabilizovaném stavu. Na Vinohradech hospitovali sedm lidí s průstřely hlavy, hrudníku nebo končetin, řekla mluvčí Tereza Romanová, i tam se podařilo všechny stabilizovat.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici leží dva zranění, jedna žena už ji opustila, uvedla mluvčí Marie Heřmánková. Na Bulovce zůstávají podle primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení Josefa Školy tři lidé. Na Františku přijali čtyři zraněné, hospitalizovat museli dvě ženy. Podle mluvčí Lucie Krausové nebyly v ohrožení života.

Policisté shrnuli zákrok

Policie dopoledne na tiskové konferenci shrnula svůj čtvrteční zákrok proti střelci a ukázala záběry ze zásahu. Pachatel střílel v budově FF UK na Palachově náměstí, z ochozu budovy pak zasáhl a zranil i tři lidi na ulici. Prostřelil rovněž jeden civilní vůz a jedno policejní auto. Na zákroku proti střelci se podílely stovky policistů, žádný neutrpěl zranění. Podle policie spáchal střelec sebevraždu poté, co se k němu začali blížit policisté. Policie nepředpokládá jeden konkrétní důvod činu, spíš kombinaci více motivů.

Podle Rakušana policisté nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat. Nemají ale žádné informace o tom, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí. Preventivní opatření přesto potrvají zatím do 1. ledna.

Po čtvrtečním útoku prověřovala policie zatím celkem osm souvisejících událostí. Sedm z nich se týkalo oslavování střelce nebo informací o možném pokračování násilností. Osmý byl pak výhrůžkou příbuzným střelce. Čtyři podezřelé policie zadržela. Pro muže, jenž uvedl, že se střelcem nechal inspirovat a bude zabíjet, si ráno v Praze přišla zásahová jednotka. Policisté řeší i čtrnáctiletého školáka z Olomouckého kraje, který tvrdil, že vystřílí školu.

Policejní záběry ze zásahu na Filozofické fakultě Karlovy univerzity (zdroj: PČR/ČT24)

Předání budovy univerzitě

Budova fakulty je podle rektorky univerzity Mileny Králičkové předaná univerzitě, ale je stále nepřístupná. „Momentálně se tam pracovníci fakulty a krizového štábu nacházejí, řešíme nejakutnější věci,“ řekla v pátek odpoledne. O dalším postupu toho, jak by mohli do fakulty vstoupit i ostatní zaměstnanci fakulty, se podle ní bude jednat na dalším zasedání krizového štábu. Dříve než v sobotu to podle ní nebude. O možnostech bezpečnostních opatření v budovách univerzity se jedná, opatření se budou lišit podle toho, o jaké budovy se jedná. Opatření se podle ní posílí i na kolejích.

Policisté přes noc ohledávali místo činu nebo zajišťovali stopy a důkazy. „Ostatně před malou chvílí byla vidět na ochozu budovy trojice mužů v bílých kombinézách – techniků, kteří zajišťovali právě na tomto místě stopy, fotografovali, dělali další úkony s tím spojené,“ uvedl redaktor ČT Jakub Pacner ve tři hodiny ráno.

Městská hromadná doprava jezdí kolem filozofické fakulty bez omezení, uvedl na svém webu pražský dopravní podnik. Podle něj tramvaje ve směru k Národnímu divadlu začaly místem projíždět opět ve 23:45. Ve stejnou dobu byla také otevřena stanice metra Staroměstská.

Spojitost s dalšími úmrtími

Policejní prezident Vondrášek v podvečer uvedl, že policisté se krátce po čtvrtečním poledni dozvěděli, že z obce Hostouň na Kladensku odjel do Prahy čtyřiadvacetiletý mladík s tím, že si chce vzít život. Před jednou hodinou odpoledne pak byla v Hostouni objevena mrtvola muže. Středočeští policisté odpoledne vyhlásili pátrání po mladíkovi v souvislosti s touto násilnou smrtí. Policie nyní pracuje s variantou, že jde právě o střelce z Prahy. „Z informací, které mám, to byl dopředu promyšlený hrůzný čin, který začal na Kladensku a bohužel skončil tady,“ uvedl u filozofické fakulty Vondrášek.

V Hostouni na Kladensku, odkud pravděpodobně pachatel pochází, policie po osmé hodině večer uzavřela prostor v okolí domu, kde od odpoledne zasahovala. Zásah policisté ukončili kolem deváté hodiny večer.

Balistická expertiza později v pátek prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z fakulty. Policisté dosud hovořili o tom, že indicie naznačují spojitost mezi případy. Než se potvrdí, plánovali udržovat v Klánovickém lese zvláštní opatření pro případ, že by tam hrozilo další nebezpečí. Oběťmi ze střelby z 15. prosince v Klánovicích jsou podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera.

V sobotu bude státní smutek

Vláda po večerním mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil i prezident Petr Pavel a předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), oznámila, že v Česku bude kvůli tragické střelbě vyhlášen na sobotu 23. prosince státní smutek. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Sobotní bohoslužby v katedrále sv. Víta na Pražském hradě se zúčastní i prezident. Na budovách se objevují černé prapory a instituce spouštějí vlajky na půl žerdi. Do tří sbírek na pomoc zasaženým tragédií poslali lidé už téměř 19 milionů korun. Nejvíc přispěli Nadačnímu fondu UK. Pražský magistrát dá fondu pět milionů korun. Dalšími pěti miliony korun radní posílili magistrátní odbor bezpečnosti. Na pražském magistrátu či sídle sněmovny a Senátu již ode dneška visí černé vlajky a Petřínská rozhledna je osvícena v barvách české trikolory.

Pietní místo vzniklo u sídla Karlovy univerzity v Praze na Ovocném trhu, další se objevují i u jiných vysokých škol v Česku a na dalších místech. Národní divadlo uctí oběti střelby před začátkem pátečních a sobotních představení minutou ticha. Některá města kvůli tragédii upravují nebo ruší plánovaný adventní program.

Světoví státníci vyjadřují soustrast

Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při dnešní (čtvrteční, pozn. red.) nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl na síti X americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc.

Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připraveno poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.

Události ČT: Zahraniční ohlasy na střelbu na FF UK (zdroj: ČT24)

Generálního tajemníka Organizace spojených národů Antónia Guterrese zprávy o střelbě na filozofické fakultě v Praze „šokovaly a zarmoutily“, uvedl jeho mluvčí Stéphane Dujarric. Guterres vyjádřil také „svou nejhlubší soustrast příbuzným obětí“ a přání, aby se zranění co nejdříve uzdravili.

Soustrast vyjádřili v osobním vzkazu Pavlovi i britský král Karel III. s manželkou. „Silně soucítíme s rodinami a blízkými obětí, kterým posíláme naši nejhlubší soustrast. V myšlenkách jsme také se studenty této významné instituce,“ napsal britský monarcha, který připomněl i své návštěvy Prahy. Podle něj nyní lidé v Česku prožívají „zoufale těžkou chvíli“.