TÉMA

Domácí

PŘEHLEDNĚ: Možnost čerpání dotací na výměnu kotlů se rozšíří

Lidé budou moci od září zažádat o finanční podporu na výměnu kotlů třetí, čtvrté a páté emisní třídy. V současné době mohou čerpat dotace pouze na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy. Takzvané kotlíkové dotace, které rozdělovaly kraje, na podzim skončí a podporu poskytne program Nová zelená úsporám (NZÚ). Zájemci o ni budou moci žádat u Státního fondu životního prostředí. Zvýhodnění pro seniory a nízkopříjmové domácnosti zůstane, o výměnu kotlů budou moct žádat z programu Nová zelená úsporám Light. Změny v podpoře pro výměnu kotlů představilo ministerstvo životního prostředí.
24. 6. 2024|

Rakovinu prostaty zachytí včas krevní test, za život jí onemocní každý sedmý muž

Každý sedmý muž za svůj život onemocní rakovinou prostaty, se zkušeností s tímto nádorem jich v Česku žije asi osmdesát tisíc. Čtvrtina léčených pacientů je mladších pětašedesáti let. Časně zachycený nádor prostaty je dobře léčitelný, nemocní se podle dostupných dat vrací i do práce. Informovali o tom odborníci Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Test rizika vzniku nádoru z krve hrazený z veřejného zdravotního pojištění mohou muži podstoupit ve věku 50 až 69 let.
19. 6. 2024Aktualizováno19. 6. 2024, 20:46|

Předsedou Rady ČT byl znovuzvolen Karel Novák

Předsedou Rady České televize (ČT) je nadále Karel Novák, který ji vede od prosince 2022. Ve středeční tajné volbě porazil dosavadního místopředsedu Vlastimila Ježka. Ze sedmnácti hlasujících členů rady dostal Novák deset hlasů a Ježek šest, jeden hlasovací lístek zůstal prázdný. Novým místopředsedou se stal Ivan Tesař, jeho protikandidátkou byla Barbora Procházková.
19. 6. 2024|

Zelení podle Dvořáka dostali „fatálně napráskáno“. Kvůli Green Dealu Evropa zaostává, míní Benda

Z hlediska ekonomické síly je na tom EU docela dobře, hodnotil v pořadu Události, komentáře ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) s tím, že to, co Unie opravdu potřebuje, je politická síla a zvýšení konkurenceschopnosti. Podle člena sněmovního zahraničního výboru Marka Bendy (ODS) začíná Evropská unie zaostávat za zbytkem světa, protože se vydala na cestu příliš razantního prosazování Green Dealu.
14. 6. 2024|

Zdravotníci, pracovníci soudů a veřejné správy řešili s vládou růst platů

Na růstu platů se s vládou stále nedohodli zástupci administrativních pracovníků soudů, zdravotníků a dalších zaměstnanců veřejné správy. Odbory požadují zvýšení tarifů o patnáct procent, chtějí tak dorovnávat propad reálných výdělků kvůli vysoké inflaci z posledních let. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zástupcům zaměstnanců přislíbil odeslání návrhu na zvýšení platů do konce týdne, dosud se tak nestalo.
13. 6. 2024|

Podle Vondry Turkovy omluvy nestačí. Novotnému jste odpustili, oponovala Pokorná Jermanová

Znovuzvolený europoslanec Alexandr Vondra (ODS) věří, že díky snížení počtu europoslanců za Zelené bude mít jeho frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) větší slovo. Spolupráci by si představoval s Evropskou lidovou stranou (EPP). Do ECR podal oficiální přihlášku i zvolený europoslanec za Motoristy Filip Turek. Doufá, že ODS nebude vstupu do frakce bránit. Tvrdí, že na prosazení zrušení zákazu výroby aut se spalovacími motory by s ostatními poslanci spolupracovat „měli a mohli“. Nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce hledat „jednotnou linku“ v rámci české delegace. Zvolená europoslankyně vidí potenciální střet například ve volbě eurokomisaře.
13. 6. 2024|

Popularizátor AI Petr Salaba popisuje, jak pro Superdebatu ČT připravoval předvolební slogany a plakáty generované umělou inteligencí

Režisér a popularizátor umělé inteligence Petr Salaba popsal, jakým způsobem připravoval předvolební slogany a plakáty pro pořad Superdebata o vztahu národní a evropské politiky. Umělou inteligenci nechal vygenerovat slogany ve formě „tweetů” a navrhnout design předvolebních plakátů.
6. 6. 2024|

K přijetí eura není důvod. Polsko má zloté, Maďarsko forinty, říká Pollák ze Senioři sobě

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Pro lídra kandidátky Senioři sobě Jaroslava Polláka jsou stěžejními tématy sociální politika a migrace. Nesouhlasí s rozšířením Unie. Myslí si, že EU je „tak náročná“, že další rozšiřování by v téhle chvíli nebylo správné. Lídři sedmadvacítky by si podle něj měli pozvat někoho z agresorů z Ruska na jednání.
31. 5. 2024|

Cílem tandemu Moskva–Brusel je připojení Evropy k Rusku, tvrdí Cibulka kandidující za Volte Pravý Blok

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Lídr kandidátky Volte Pravý Blok www.cibulka.net Petr Cibulka řekl, že od roku 2011 probíhá třetí světová válka a Rusko bude bojovat prostřednictvím satanských muslimů proti křesťanské Evropě. Dodal, že zelenou energetiku pro Brusel vymyslela Moskva a v roce 2026 očekává vypuknutí občanských válek v Evropě a USA.
29. 5. 2024|

Fanoušci na Staroměstském náměstí oslavili s hokejisty zlato

Čeští hokejisté oslavili titul mistrů světa s fanoušky na Staroměstském náměstí v Praze. V nedělním finále porazili Švýcary 2:0 díky rozhodující trefě Davida Pastrňáka z 50. minuty, pojistku přidal do prázdné brány David Kämpf. Lidé mohli v centru hlavního města sledovat na velkoplošné obrazovce právě i finálový zápas.
27. 5. 2024Aktualizováno27. 5. 2024, 20:16|

Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe

Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|

Střelba na filozofické fakultě má 14 obětí

Střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze má čtrnáct obětí, dalších 25 lidí je zraněných. Policisté už všechny identifikovali. Po smrti je i střelec. Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z fakulty. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek. Policie zavedla některá preventivní opatření, ta potrvají zatím do 1. ledna.
22. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 20:28|
Události komentáře

Demolice Libeňského mostu zásadně omezí dopravu v celé Praze, říká starosta Prahy 7 Čižinský

Patnáct let dohadů, provizorních oprav a uzavírek na Libeňském mostě se pražští radní rozhodli ukončit demolicí. Mezi Libní a Holešovicemi chtějí postavit novou spojnici. Toto řešení odmítá starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL). Most je podle něj mimo jiné kulturní památkou. Rozhodnutí radních ještě musí schválit celé zastupitelstvo Prahy 7. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) tvrdí, že výstavba nového mostu je jediné řešení situace – a havarijního stavu současného objektu. O budoucnosti mostu politici diskutovali v pořadu Události, komentáře.
25. 4. 2018|
Infografika ČT24

Hmotné rezervy Česka

11. 7. 2017|
Interview ČT24

Václav Klaus: Politická krize je důsledkem přímé volby. Zeman si to vychutnává

Současná politická krize je důsledkem změny, kterou do českého politického systému přinesla přímá volba prezidenta. Bývalý prezident Václav Klaus to uvedl v pořadu Interview ČT24. Prezident Miloš Zeman jako ostřílený politický harcovník absolutně využívá šance, které mu tato změna dala, a v některých věcech přitom jde až za jistou míru únosnosti, pokračuje Klaus. V rozhovoru pro Českou televizi dále uvedl, že demise vlády, kterou podal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), byl chytrý a rafinovaný tah. Celý rozhovor najdete ve videu.
12. 5. 2017|

Slíbili mi, že když dostaneme Oscara, pojedu do Disneylandu, vzpomíná představitel Kolji

Před dvaceti lety získal český film Kolja nejprestižnější filmovou cenu světa – amerického Oscara za nejlepší zahraniční film. Malého chlapce ztvárnil Andrej Chalimon, který dnes žije v Moskvě. Ve vysílání Studia 6 s ním hovořila Jolka Krásná.
24. 3. 2017|

Stalin i Gottwald jsou stále čestní občané Č. Budějovic. Primátor historii měnit nechce

Část českobudějovické opozice chce otevřít debatu o čestných občanech města. Vadí jí, že jsou mezi nimi Klement Gottwald a Josif Vissarionovič Stalin. Na zastupitelstvu proto chtějí jednat o tom, zda jim občanství neukončit. Poslední čestnou občankou města se stala v roce 1979 kosmonautka Valentina Těreškovová.
17. 3. 2017|

Malajsijská policie hledala na letišti stopy nervové látky, nenašla je

Letiště v malajské metropoli Kuala Lumpur je podle tamních úřadů zcela bezpečné. Nezůstaly na něm žádné stopy smrtelně nebezpečné nervové látky VX. Tou podle vyšetřovatelů pachatelé na letišti zavraždili Kim Čong-nama, jenž byl bratrem severokorejského vůdce Kim Čong-una.
26. 2. 2017Aktualizováno26. 2. 2017, 14:10|
Válka v Sýrii

Sebevražedné útoky v Homsu vzaly život desítkám lidí

V syrském Homsu došlo k sebevražedným útokům na zdejší sídla bezpečnostních sil, při kterých zemřely desítky lidí včetně členů vojenské rozvědky. Exilová Syrská organizace pro lidská práva mluví o 42 ztracených životech, úřady o více než 32 mrtvých a dvou desítkách zraněných. K atentátu se přihlásili islamisté z Fronty dobytí Sýrie, organizace blízké Al-Káidě. Šéf syrské vládní delegace v Ženevě vyzval přítomné opoziční skupiny, aby útoky odsoudily. Jinak budou podle něj považovány za teroristy.
25. 2. 2017Aktualizováno25. 2. 2017, 21:21|

Chtěl být velkým režisérem a dokázal jím být, říká o Miloši Formanovi filmová publicistka

Jeden z nejvýznamnějších filmových režisérů 20. století Miloš Forman slaví pětaosmdesáté narozeniny. Čáslavský rodák se nejprve uvedl jako tvůrce nové vlny československého filmu 60. let. Světový úspěch a řadu ocenění mu přinesly filmy natočené v exilu. Při natáčení Forman hercům často nedával scénář, aby docílil autentičnosti. Účastníci natáčení ale na spolupráci s ním vzpomínají jako na velký zážitek.
18. 2. 2017|

Falešný poplach kvůli bombě na čas omezil provoz Havlova letiště

Anonymní telefonát ve čtvrtek večer oznámil uložení bomby na druhém terminálu pražského Letiště Václava Havla. Policie prostor evakuovala, objekt prohlédli pyrotechnici a psovodi. Nahlášenou bombu nenašli. Provoz na terminálu určeném pro lety do zemí schengenského prostoru se před desátou vrátil do normálu, některé spoje ale nabraly zpoždění.
16. 2. 2017Aktualizováno16. 2. 2017, 22:25|

Na výstavišti v Praze-Letňanech hořely stánky s občerstvením

Na pražském výstavišti v Letňanech hořely čtyři stánky s občerstvením. Požár vznikl při výměně tlakové lahve, během které další lahve explodovaly. Hasiči zhruba po 40 minutách dostali oheň pod kontrolu. Dva lidé utrpěli popáleniny a jsou v péči záchranářů. Zhruba 200 lidí z blízké haly také bylo preventivně evakuováno.
27. 1. 2017Aktualizováno27. 1. 2017, 13:23|
Názory

Bedřich Moldan: Znečištěné ovzduší je ve světě největším zabijákem

V souvislosti s životním prostředím je v celosvětovém měřítku znečištěné ovzduší největším zabijákem,  řekl v rozhovoru pro Českou televizi zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. Sám se přiznal, že patří ke kritikům kotlíkových dotací. Kdyby se peníze věnovaly na topení plynem, znamenalo by to obrovské zlepšení ovzduší, uvedl.
25. 1. 2017|

Střechu haly v České Třebové zvedal jeřáb, konstrukci ohledá znalec

Zřícenou střechu sportovní haly v České Třebové začal ve středu odpoledne pod dohledem policie vyzvedávat jeřáb. Jednotlivé vazníky chce prozkoumat soudní znalec.
25. 1. 2017|