Nejen Prahu zaplnily svíčky a květiny. Na pomoc těm, kterých se dotkla střelba, už Češi přispěli miliony

Události ČT: Česko uctí památku obětí státním smutkem (zdroj: ČT24)

Památku obětí čtvrteční střelby v Praze celý den přicházeli lidé uctít před budovu rektorátu Univerzity Karlovy a také před filozofickou fakultu na Palachově náměstí, kde se hrůzný čin stal. Pietní místa vznikala ale i na dalších místech v republice. V sobotu se pak bude konat v katedrále svatého Víta za oběti bohoslužba. Češi na pomoc zasaženým čtvrtečním útokem vybrali desítky milionů korun.

Lidé na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií přispěli k páteční jedenácté večer přes 32 milionů korun. Vyplývá to z webů sbírek. Na sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy (UK) se sešlo k této hodině téměř 28 milionů korun. Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou na Filozofické fakultě UK. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty.

Další sbírka funguje na portálu Znesnáze21. Lidé tam k jedenácté večer přispěli přes čtyři miliony korun. Vybrané peníze z této sbírky budou využity na psychologickou i materiální pomoc a pomoc při rekonvalescenci a fyzioterapii zraněným. „Další potřeby budeme řešit v nejbližších dnech s Filozofickou fakultou UK a pozůstalými,“ uvádí web sbírky.

Na podporu osob zasažených v souvislosti s útokem vybírá peníze i brněnská Masarykova univerzita. Do sbírky k jedenácté večer přispělo přes 490 dárců, kteří dohromady poslali přibližně 345 tisíc korun. Vybraná částka bude předána rektorce Univerzity Karlovy Mileně Králíčkové začátkem příštího roku k využití pro potřeby osob zasažených útokem.

  • Transparentní konto Nadačního fondu UK: 556677359/0800
  • Sbírka na pomoc obětem Znesnáze21: 4004040040/5500

Pietní místa nejen v Praze

Před rektorátem Karlovy univerzity vzniklo pietní místo, kam i večer přicházeli lidé. Svíček a květin tam leží tolik, že je těžké se do budovy dostat. Kromě prostoru u vchodové brány lidé předměty pokládají také na okenní římsy bočních budov sídla školy. Tragickou událost na místě připomíná i na půl žerdi stažená černá vlajka.

Příchozím nabízeli pomoc dobrovolníci z řad studentů – mezi nimi například Natálie, která rozdávala letáky s informacemi. „Podporu, ať už on-line, tak vlastně i nějaké krizové linky, kam se mohou obrátit, pokud by potřebovali,“ popsala. „Kdo by cítil, že potřebuje podporu, ať se neváhá podívat na weby univerzity. Budeme tam mít nástroje, abychom opravdu podali pomocnou ruku všem, kdo ji bude potřebovat,“ vzkázala rektorka Králíčková.

Na místo se přišli poklonit i zástupci konference rektorů i premiér Petr Fiala (ODS).

Pietní místo chce univerzita zřídit i přímo na filozofické fakultě. Vedení v tuto chvíli jedná o jeho možné podobě. Svíčkami a květinami se zatím plní schody před budovou.

V tichosti a bez projevů se odehrálo pietní shromáždění v Brně. Převážně zástupci akademické obce, studenti a pedagogové Masarykovy univerzity i dalších vysokých škol přicházeli do ulice Arna Nováka, před tamní filozofickou fakultu. Zapalovali svíčky a pokládali květiny na pietní místo, které spontánně vzniklo už ve čtvrtek večer.

Pietním aktem uctili oběti také zástupci Univerzity Pardubice. Na Technické univerzitě v Liberci už dopoledne vyvěsili černou vlajku, ta česká je na půl žerdi. Na Univerzitním náměstí vzniklo vzpomínkové místo.

  • Ostrava –⁠ ul. Reální před Filozofickou fakultou
  • Libouchec (Ústecký kraj) –⁠ před ZŠ a MŠ
  • Pardubice –⁠ pietní místo bude před pamětním kamenem Univerzity Pardubice
  • Brno –⁠ pamětní místo před Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity
  • České Budějovice –⁠ před budovou Filozofické fakulty a rektorátu JU (Branišovská 1645/31a) je pietní místo, ve vestibulu budovy bude k dispozici pietní kniha
  • Hradec Králové –⁠ před budovou Filozofické fakulty UHK na náměstí Svobody
  • Čelákovice (Středočeský kraj) –⁠ pietní místo u pomníku padlých na náměstí 5. května v Čelákovicích
  • Ústí nad Labem –⁠ v areálu UJEP vzniká pietní místo
  • Liberec –⁠ Univerzitní náměstí
  • Bludov (Olomoucký kraj) –⁠ před budovou radnice
  • Olomouc –⁠ před vstupem do knihovny Univerzity Palackého
  • Břeclav
  • Kyjov
  • Cheb

Svíčky a květiny přinášejí od čtvrtečního večera zástupci akademické obce Univerzity Palackého v Olomouci i veřejnost k pietnímu místu, které vzniklo poblíž vstupu do Knihovny UP. Zástupci vedení univerzity, děkani a proděkani fakult i členové akademického senátu na pietním místě zapálili svíčky ve čtvrtek večer, aby tak uctili památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

„Zprávy o střelbě na univerzitě v Praze jsou strašné pro rodiny mrtvých a raněných lidí, ale i pro nás všechny je to obrovská tragédie,“ uvedl rektor Martin Procházka.

Památku obětí uctí i v Hradci Králové, kde vznikají další pietní místa. To zřídila i Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Ve Zlíně vzpomenou lidé symbolickou minutou ticha v 17:00 na začátku programu na vánočních trzích na náměstí Míru.

Vzpomínková modlitba

Studentský kostel Husitské teologické fakulty UK vyzval ke společné modlitbě za oběti útoku. V pátek v poledne se měli lidé zastavit a zapálit svíčku „za zabité a pozůstalé, za zraněné a otřesené, za světlo naděje, aby projasnilo temnoty zmaru, strachu a bolesti“.

V sobotu v 11:00 bude v katedrále sv. Víta na Pražském hradě bohoslužba za oběti čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Sloužit ji bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Na síti X to oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a poděkoval pražskému arcibiskupství za rychlou dohodu po jednání vlády. Bohoslužby se zúčastni i prezident Petr Pavel.

Soustrast pozůstalým a lítost nad tragédií vyjádřil Graubner na webu. „Vyjadřuji upřímnou soustrast a hlubokou lítost pozůstalým všech obětí a ujišťuji je o naší blízkosti. Modlím se za mrtvé, jejich rodiny, blízké i přátele a také za uzdravení všech zraněných,“ napsal. Doplnil, že kněží pražské arcidiecéze jsou k dispozici poskytnout všem duchovní podporu a radu.

„Bohoslužba je otevřena, každý, kdo bude chtít uctít památku obětí, může přijít,“ pozval mluvčí Arcibiskupství pražského Jiří Prinz. Přímý přenos smuteční bohoslužby nabídne také Česká televize.

V sobotu v 15:00 bude zádušní mše také v brněnské katedrále na Petrově. Ve stejný den se uskuteční mimořádná bohoslužba také v ostravské Katedrále Božského Spasitele. Povede ji biskup Martin David.

Na sobotu 23. prosince vyhlásil premiér Petr Fiala (ODS) státní smutek. Vyzval občany, aby uctili památku obětí tragédie minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony. České vlajky budou na půl žerdi.

Na pražském magistrátu či sídle sněmovny a Senátu od čtvrtka visí černé vlajky, pražská Petřínská rozhledna je osvícena v barvách české trikolory.

Minutu ticha budou držet i na pražském letišti, kde se zastaví provoz. „Což v praxi bude znamenat, že se zastaví veškeré odbavení, zastaví se procesy na bezpečnostní kontrole,“ popsala mluvčí letiště Klára Divíšková.

Divadla upravují program

„Národní divadlo uctí v den státního smutku oběti nesmyslného masakru minutou ticha před začátkem představení,“ říká mluvčí divadla Tomáš Staněk. Na jevišti se bude tančit balet Louskáček. „Na budovách divadel bude umístěn černý prapor, česká vlajka bude spuštěna na půl žerdi,“ dodal.

Předvánoční představení nezruší ani plzeňské divadlo Alfa. „Čekáme 500 lidí, nechceme dětem kazit Vánoce,“ říká Hana Plassová z oddělení marketingu. Hrát budou i pražská divadla Minor a Studio DVA.

Z pietních důvodů zrušilo v pátek představení Moravské divadlo v Olomouci. Sobotní Česká mše vánoční se ale hrát bude a výtěžek ze vstupného půjde na sbírku pro oběti střelby a jejich pozůstalé. Klicperovo divadlo v Hradci Králové hrát nebude.

Města napříč republikou také ruší nebo omezují vánoční programy a koncerty. Utichne historické centrum ve Znojmě, adventní hudební vystoupení neproběhnou v Jičíně. Odmlčí se také centrum Prahy. Strom tam bude svítit nadále, ovšem bez dalších efektů. V Plzni organizátoři adventních trhů zrušili koncerty. V sobotu v poledne vypnou kolotoče a ruské kolo a slyšet bude jen hudební podkres.

S rozpačitostí přistupuje ke svému koncertu česká hudební skupina Jablkoň. Na Malé Straně má na sobotu naplánované dva koncerty. „Pravděpodobně hrát budeme. Jak to ale bude probíhat, si nedokážu představit,“ přiznává frontman kapely Michal Němec. „Už čtrnáct dní máme vyprodáno. Co se stalo, je úplně mimo naše chápání, každopádně jsme vždycky byli spíše usměvavá kapela než smutná,“ dodává Němec.

Koncert neplánuje rušit ani kazašský punkový hudebník a zpěvák Yermen Anti. Ten společně s dvojicí ukrajinských básníků vystoupí v restauraci v centru Prahy. Zvolil ale jiný přístup. „Všechen výtěžek z knih, plakátů a alb, které na místě prodáme, pošleme na sbírku pozůstalým,“ říká pořadatel koncertu Denis Čerňavskyj.

V souvislosti s tragédií mění program Česká televize. Zábavné pořady v pátek večer a v sobotu nahradí třeba dokumenty. Pohádky zůstávají.