Policie prověřuje profil možného útočníka

O pachateli a jeho hrůzném činu policie zveřejnila nové informace. Kromě toho, že střílel čtyřiadvacetiletý student filozofické fakulty z Hostouně na Kladensku, uvedla, že jej k vraždám pravděpodobně nevedl jeden konkrétní důvod, ale kombinace více motivů.

Kolem čtvrteční půl čtvrté odpoledne, po prvních informacích o střelbě a zraněných, nebyly o pachateli známy žádné informace. Zhruba po půl hodině se v médiích objevila fotografie údajného střelce s dlouhou palnou zbraní na ochozu filozofické fakulty. Podle zdrojů Lidových novin mělo jít o českého studenta s psychickými problémy. Další zdroje pak mluvily tom, že muž studoval historii a je mu 24 let.

Později se objevila informace, že středočeští policisté vyhlásili pátrání po stejně starém mladíkovi kvůli vraždě. Ta se měla stát na Kladensku v obci Hostouň. „V té samé obci byl nalezen mrtvý muž. A my jsme záhy zjistili, že to je otec podezřelého, který se dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) dopustil tohoto hrůzného činu. Zjistili jsme relativně rychle, že je studentem filozofické fakulty,“ sdělil policejní prezident Martin Vondrášek.

V momentě, kdy bylo známo, že pachatel střelby na filozofické fakultě je mrtvý, policie z pátrací rubriky fotografii stáhla. „Vzhledem k devastujícímu zranění, které podezřelý utrpěl před svou smrtí, tak nemůžeme v tuto chvíli na sto procent potvrdit totožnost. Pracujeme s vysokou mírou pravděpodobnosti,“ poznamenal Vondrášek.

ČT následně začala zjišťovat možnou totožnost pachatele. Muž stejného jména má profil na sociální síti Telegram. Zda skutečně patřil střelci, není jasné. Vondrášek uvedl, že policie má z jednoho účtu na sociální síti informaci, že se měl pachatel inspirovat podzimním teroristickým útokem v Rusku. „Ale musíme prověřit celý profil a vyhodnotit informace,“ řekl.

Události ČT: Co ví policie o střelci z Univerzity Karlovy (zdroj: ČT24)