Střelec přijel na filozofickou fakultu do Prahy nejspíš z Kladenska. Legálně držel několik zbraní

Tisková konference policejního prezidenta Vondráška a ministra vnitra Rakušana (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Martin Vondrášek na podvečerní tiskové konferenci oznámil, že policisté se krátce po čtvrtečním poledni dozvěděli, že z obce Hostouň na Kladensku odjel do Prahy čtyřiadvacetiletý mladík s tím, že si chce vzít život. Před 13. hodinou byla v Hostouni objevena mrtvola otce podezřelého. Policisté rovněž rychle zjistili, že mladík je studentem pražské filozofické fakulty a že má přednášku v budově v Celetné ulici. Střelba se ale nakonec odehrála v jiném objektu filozofické fakulty v centru Prahy. Ohledání místa činu začalo po 18. hodině, budovu předtím prohledávali pyrotechnici.

„Ve 14:59 jsme obdrželi první informaci o střelbě v budově na náměstí Jana Palacha, první jednotky byly na místě v řádu jednotek minut, zásahová za dvanáct minut. A v 15:20 nás zasahující policisté informovali, že na ochozu této školy se nachází bezvládné tělo střelce,“ přiblížil časovou posloupnost událostí Vondrášek. 

Na tiskové konferenci rovněž upravil bilanci obětí tragické střelby – je jich „více než“ patnáct, předchozí informace hovořily o deseti. Útočník se podle policejního prezidenta nejspíš inspiroval obdobnou událostí v zahraničí.

Střelec podle Vondráška nicméně dosud není nade vší pochybnost identifikován, protože „utrpěl devastující poranění“. Podle něj nejspíš podezřelý spáchal sebevraždu, zároveň ale Vondrášek řekl, že zasahující policisté použili služební zbraně. Nic podle policie nenasvědčuje tomu, že by měl útočník komplice.

„Z dosavadních prověrek vyplývá, že (muž) je pro nás nepopsaný list, tou prověrkou jsme rovněž zjistili, že je legálním držitelem několika střelných zbraní,“ konstatoval na tiskové konferenci Vondrášek.

Ohledávání místa činu

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) až do podvečera probíhaly pyrotechnické prohlídky. „Ještě jsme ani nezačali se ztotožňováním zastřelených, protože nejdřív musí ten prostor být pro nás čistý a pro ostatní bezpečný,“ vysvětlil Vondrášek v 18 hodin. Policie sice neměla žádnou indicii, že by hrozilo nějaké další nebezpečí, nemohla ale vyloučit riziko spojené s předměty, které mohly být zanechány ve škole.

V půl sedmé večer policisté na síti X napsali, že pyrotechnické prohlídky jsou u konce a začalo ohledávání místa činu. „Během celého zákroku nebyl zraněn nikdo z policistů, ani z ostatních složek IZS,“ doplnili.

Mezi studenty filozofické fakulty na sociálních sítích kolovala informace, že střelec ve čtvrtek zabil svého otce. Mluvčí středočeské záchranné služby Monika Nováková potvrdila, že kolem 13. hodiny zasahovali záchranáři v Hostouni u Kladna u zemřelého muže, na místo byl přivolán také koroner.

Server Novinky.cz odpoledne napsal, že u jednoho z rodinných domů v Hostouni zasahuje několik policistů se samopaly.