Střelec z filozofické fakulty mohl vraždit i v Klánovickém lese, míní policie. Oběti nejspíš vybral náhodně

Policejní prezident: Pracujeme s verzí, že střelec z filozofické fakulty má na svědomí i vraždy v Klánovickém lese (zdroj: ČT24)

Policisté pracují s verzí, že střelec, který ve čtvrtek odpoledne v budově Filozofické fakulty v Praze zabil podle aktuálních informací z večera 14 lidí a 25 zranil, z toho deset těžce, by mohl být vrahem z Klánovického lesa. Tam minulý pátek zemřel muž a velmi malé dítě, policisté les v uplynulých dnech opakovaně prohledávali, bylo jich tam přes dvě stě včetně psovodů a jezdců na koních.

„Chtěl bych oznámit veřejnosti, že velice vážně pracujeme s verzí, která je v tuto chvíli velmi reálná, že útočník z filozofické fakulty má na svědomí dvě oběti z konce minulého týdne v Klánovickém lese,“ nechal se slyšet na večerním tiskovém brífinku policejní prezident Martin Vondrášek.

Dodal, že osobně mluvil se šéfem pražských kriminalistů a že je přesvědčený, že „za necelý týden provedli obrovské množství úkonů“. „A nebylo do dnešního dne v silách nikoho zjistit totožnost toho podezřelého,“ míní policejní prezident.

Podle Vondráška souvisí propojení obou případů s tím, co policie ve čtvrtek našla na Kladensku v místě úmrtí muže, který byl údajně otcem střelce.

Aktuálně podle něj není známá absolutně žádná vazba (pachatele) k obětem či Klánovickému lesu jako lokalitě. „V tuto chvíli jsem přesvědčen, že to byly oběti zcela náhodně vybrané člověkem bez jakékoli trestní minulosti,“ konstatoval Vondrášek.

Policisté se o střelbě v Klánovickém lese na okraji metropole dozvěděli minulý pátek odpoledne od svědkyně, která výstřely slyšela. Na místě po činu zůstal mrtvý mladý muž a několikaměsíční dítě. V lese následně vznikla dvě pietní místa, kriminalisté zároveň prosili řidiče, kteří lokalitou ten den projížděli se zapnutými palubními kamerami, aby se přihlásili a poskytli vyšetřovatelům pořízené záběry.

V tomto týdnu v Klánovickém lese opakovaně probíhaly rozsáhlé pátrací akce, terén v rojnicích procházelo na 250 strážců zákona, kteří pátrali po jakýchkoli nových důkazech, které by pomohly vraždu otce s dítětem objasnit.

Arzenál zbraní

Pokud jde o odpolední střelbu na univerzitě, tak Vondrášek uvedl, že na místě činu na vlastní oči viděl „obrovský arzenál zbraní a střeliva přímo v budově“. Je přesvědčený o tom, že pokud by nebyl zákrok policistů tak rychlý, jak byl, tak by obětí střelce bylo „násobně více“.

„Policisté v okamžiku, kdy aktivní útočník střílel z římsy budovy, opětovali palbu a udělali, co bylo v jejich silách,“ zdůraznil. Kriminalisté zajištěné zbraně ohledávají a ač pravděpodobný střelec držel více zbraní legálně, Vondrášek nepotvrdil ani nevyvrátil, zda se střílelo i ze zbraní držených nelegálně. Doplnil, že i když policisté našli jednoho mrtvého venku na ulici, vše zatím nasvědčuje tomu, že „všechny oběti přišly o život v objektu filozofické fakulty“. Nepotvrdil ani to, že by se na místě našly výbušniny.