Rozsáhlé pročesávání Klánovického lesa skončilo. Policie neobjevila nikoho, kdo by se tam ukrýval

Policie ukončila pátrací akci v Klánovickém lese (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé pročesávání Klánovického lesa na východním okraji Prahy skončilo. Stovky policistů se na místě snažily najít cokoliv, co by pomohlo k objasnění páteční dvojnásobené vraždy. Dvoudenní pátrací akci policie ukončila s tím, že nenašla nikoho, kdo by se tam skrýval a byl potenciálně nebezpečný. Zvýšený výkon služby bude v oblasti dál pokračovat.

„Dvoudenní bezpečnostně-pátrací akce v Klánovickém lese skončila. Nenašli jsme v něm nikoho, kdo by se tam skrýval, byl nebezpečný a ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko. Zvýšený výkon služby bude v oblasti dál pokračovat,“ uvedla policie na sociální síti X.

Středeční pátrací akce začala okolo osmé hodiny ráno a zúčastnilo se jí na 250 policistů. „Na místě jsou policisté z hlavního města, z policejního prezidia, jsou nasazeni kolegové z místních oddělení i obvodních ředitelství. Požádali jsme také o posily z Ústí nad Labem a Plzně. A pomáhají nám i strážníci městské policie,“ vyjmenoval dopoledne mluvčí policie Jan Rybanský.

Strážníci hlídkovali u vstupů do lesa. Oblast nebyla uzavřena kompletně, podle informací ČT24 byla nepřístupná pouze ta část, kde se pátrači zrovna pohybovali.

V úterý Rybanský prohlásil, že „nelze vyloučit ani potvrdit“, zda se pachatel může stále v lese zdržovat. Podle médií kriminalisté hledali zbraň, MF Dnes napsala, že pracovali i s verzí, že pachatel je po smrti a jeho tělo se nachází někde v rozlehlém lese.

Mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala ve středu zopakoval, že přípravné trestní řízení je neveřejné. Kvůli tomu není možné podávat jakékoliv informace o provedených, prováděných ani plánovaných úkonech. „Pokud dojde k zásadnímu procesnímu vývoji věci, o kterém bude možné veřejnost informovat, poskytneme tyto informace veřejnosti. Vše však musí probíhat v souladu s trestními předpisy,“ zdůraznil.

Není tak podle Cimbaly například možné potvrdit ani vyvrátit opakující se dotaz, zda byl někdo zadržen. „Bude možné poskytnout až informaci vztahující se k procesnímu vývoji věci, například ve smyslu toho, že bylo sděleno obvinění či podán návrh na vazbu,“ uvedl.

Poznamenal, že na místě byla posílena bezpečnost tak, aby bylo možné bezprostřední ohrožení veřejnosti podstatně snížit či zcela vyloučit. „Lze konstatovat, že poznatky o bezprostředním ohrožení nyní dány nejsou,“ dodal a doporučil dodržovat „obvyklou obezřetnost“.

Rakušan: Pachatel zatím nebyl dopaden, je dobré být opatrnější

Policisté nalezli v Klánovickém lese dva mrtvé, dospělého a malé dítě, v pátek odpoledne poté, co svědkyně kolem 15. hodiny nahlásila, že slyšela střelbu. „Objasnění této dvojnásobné vraždy je naší prioritou. Na případu pracuje tým několika desítek těch nejzkušenějších kriminalistů, kteří byli posílení i o kolegy z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia,“ informovali strážci zákona na síti X v pondělí. Doplnili, že vyšetřovatelé mimo jiné „obsáhle a detailně“ vyhodnocují všechny zajištěné stopy, což je časově náročné.

„Pachatel zatím nebyl dopaden a určitě je dobré být opatrnější. Pro policisty je jeho dopadení absolutní priorita,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Deníku N. Lidé by podle něj měli být ostražití nejen vůči podezřelým lidem, ale i vůči rádoby senzačním informacím. „Není pravda, že policie identitu pachatele zná a tají ji, jak se v posledních hodinách šíří hoaxem. Snaha zneužít takovou tragédii je prostě odporná,“ uvedl Rakušan. 

Také policie potvrdila, že po pachateli stále pátrá a jeho totožnost dosud nezná. „Pokud kdokoliv disponuje relevantními informacemi, policie je jistě uvítá,“ dodali policisté.

„Chápeme obavy veřejnosti, které vyplývají z faktu, že vrah je stále na svobodě. V takové situaci jistě nelze garantovat stoprocentní bezpečnost, můžeme ale každého ubezpečit, že situaci v žádném případě nepodceňujeme a k dopadení dosud neustanoveného pachatele využíváme všech prostředků,“ sdělil Deníku N mluvčí prezidia Jozef Bocán.

V Klánovickém lese vznikla v reakci na tragickou událost dvě pietní místa, starostka Klánovic Alena Kolovrátková (KLIK 22) rovněž už dříve vyzvala tamní obyvatele, aby neodpalovali zábavní pyrotechniku a neděsili tak sousedy. „Vzhledem k tomu, o jak tragický čin se jedná, tak to samozřejmě atmosféru v naší městské části ovlivnilo,“ konstatovala v úterý.

Není to poprvé, kdy se v lese vraždilo. V červnu 2014 tam Oldřich Konrád, který si vysloužil přezdívku „Klánovický vrah“, zastřelil amatérského hledače kovů. Myslel si, že jde po jeho skrýši, kde měl ukryté věci z krádeží v rodinných domech. Justice mu za vraždu a další skutky uložila výjimečný trest 25 let. V Klánovickém lese se také ukrýval David Lubina, když v roce 2005 na Karlově náměstí zastřelil střihače televize Nova Michala Velíška.

Klánovický les má rozlohu několik stovek hektarů, jedná se o nejrozsáhlejší souvislý lesní komplex na území metropole. Rozkládá se na jejím východním okraji v katastru Horních Počernic, Újezdu nad Lesy a Klánovic. V lese žije a roste na 2500 druhů rostlin a živočichů a nachází se tam takzvaný východní pól Prahy, tedy nejvýchodnější místo města.