Sněmovna chce, aby NKÚ zkontroloval Českou poštu, o rušení poboček se poslanci přeli hodiny

Z podnětu opozičního ANO se poslanci ve středu odpoledne sešli na mimořádné schůzi, jejímž tématem byla situace v dlouhodobě ztrátové České poště. Opozici vadí především rušení tří stovek poboček, které už nedávno schválila vláda. Kvůli kroku opoziční politici kritizují především ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), pod jehož resort pošta spadá. Šlo podle všeho o první schůzi svolanou z opozičního podnětu v tomto volebním období, jejíž návrh programu sněmovna schválila a mohla tak proběhnout v plném rozsahu.

Jako první vystoupil právě Rakušan, který řekl, že se na diskuzi o České poště a stavu, do kterého se dostala, těšil. Vláda se podle něj rozhodla podnik zachránit, ač to prý bude velmi těžké. Připomněl, že pošta je ve ztrátě už od roku 2018.

Zdůraznil, že i po snížení počtu poboček zůstane v Česku nejrozsáhlejší síť pošty v zemích EU. Prohlásil, že stát se ukázal jako nezodpovědný správce svého vlastního podniku. Pošta by podle Rakušana měla být detašovaným pracovištěm státní správy, které bude spojovat prvky digitalizace i fyzické služby. Bude na něm možné například podat žádost o sociální dávku nebo vyřídit základní agendy finančního úřadu. Měla by integrovat nejrůznější služby státní správy, které se nevyplatí provozovat samostatně, řekl ministr vnitra.

Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová vyzvala Rakušana, aby odložil rušení poboček nejméně o půl roku a vše projednal se starosty a primátory. Na závěr schůze po 19. hodině předložila návrh usnesení, které vycházelo z existujícího usnesení výboru pro bezpečnost.

Podle něj měla sněmovna například vyzvat Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) k bezodkladné kontrole v České poště. O tom, zda NKÚ skutečně Českou poštu zkontroluje, se teprve bude rozhodovat. Širší vedení NKÚ, kolegium, rozhodne o tom, zda ji zařadí do plánu kontrol. NKÚ kontroloval státní poštu naposledy v roce 2017 a zjistil tehdy některé nedostatky.

Pošta například v letech 2015 a 2016 nakoupila nábytek pro své pobočky, ale ten ležel ještě v roce 2018 ve skladu. „Neexistuje také dlouhodobá koncepce rozvoje České pošty, kterou by resort měl mít vypracovanou a podle které by se měl podnik rozvíjet,“ konstatoval tehdy NKÚ. S podnětem NKÚ ke kontrole činnosti pošty nakonec zákonodárci souhlasili, odložení termínu rušení poboček naopak odmítli. Současně v hlasování vyjádřili podporu vládě, Rakušanovi i vedení pošty při transformaci tohoto státního podniku.

Opozice nešetřila kritikou

Předseda ANO Andrej Babiš dal v projevu na mimořádné schůzi za příklad dobře fungující poštovní služby tu belgickou. Také zdůraznil, že bylo chybou, že se Česká pošta v minulosti vzdala bankovních služeb, a tvrdil, že on v době, kdy byl ministrem financí, za státní podnik bojoval. Míní, že uzavření tří stovek poboček poštu nespasí, předcházet tomu měl transformační plán. Českou poštu podle něho zničil „polistopadový kartel“ a stále v ní někdo „dělá kšefty“.

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura řekl, že jeho strana rušení poštovních poboček a propouštění provozních zaměstnanců kategoricky odmítá. Stát má podle něj občanům zkrátka zajistit dostupnost služeb. Vládě opětovně vyčetl, že vydává peníze na pomoc do zahraničí místo toho, aby je použila v tuzemsku.

Za současným stavem pošty podle něj stojí letitá neschopnost ministrů i celých vlád. Česká pošta prý byla pro vládnoucí politiky jen trafika, kam se posílali kamarádi kamarádů a odkud se zřejmě tunelovaly peníze na podporu vybraných stran, domnívá se Okamura.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) hovořil o analýze, kterou podle něj v roce 2019 zveřejnil na sociálních sítích tehdejší premiér Babiš. Podle Síkely už tenkrát například zpochybnil, proč by měla mít pošta 3200 poboček a proč by měla udržovat tolik pracovníků. Hnutí ANO obvinil z toho, že straší společnost a využívá k tomu problémy, které samo zanechalo. Když se hrozby nevyplní, místo omluvy hledá ANO další hrozby, míní.

Babiš se ale proti jeho tvrzení ohradil. „Ani jedno číslo vám nesedí,“ vzkázal ministrovi. Síkela podle něj vystoupil jen proto, aby ho urážel. „Do mě se nebudete navážet,“ vzkázal.

Česká pošta na aktuální situaci reaguje i tak, že hodlá zrušit bezmála tisícovku pracovních míst, původně měl být přitom počet propouštěných pracovníků více než dvojnásobný. Zároveň už podnik začal k prodeji nabízet některé objekty, v nichž mají v létě pobočky skončit. Snaží se tak zlepšit svou špatnou ekonomickou situaci.