PŘEHLEDNĚ: Pošta vyměnila část poboček určených ke zrušení za jiné

UDÁLOSTI: Pošta očekává, že ročně ušetří až 700 milionů, provoz omezí ve 113 městech (zdroj: ČT24)

Pošta pozměnila seznam poboček, které chce zavřít. Celkový počet tři sta sice zůstává, ale ve čtrnácti případech kývla na požadavky radnic a ponechá otevřené pošty, které se měly zavřít, výměnou za jiné, z pohledu radnic postradatelnější. Nejvýrazněji se tato úprava týká Opavy, kde zaniknou dvě poštovní pobočky, ale jiné dvě zůstanou. V dalších dvanácti městech včetně sedmi krajských je to vždy jedna změna.

Po jedné poště, která měla s koncem června nadobro zavřít, zůstane v Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Hradci Králové i Jihlavě. Vždy to ale bude na úkor jiné pobočky, která naopak v původním seznamu, který zveřejnila Česká pošta koncem března, nebyla.

V Brně se takto musí na změnu místa, kam chodí pro doporučené dopisy nebo balíky, připravit lidé ze Štýřic, kde je na Renneské třídě pošta 39. Po jednání se starosty rozhodl státní podnik, že tato pobočka zanikne výměnou za záchranu pošty 10 v obchodním centru Velký Špalíček v centru města. Štýřičtí se netají zklamáním. „Mrzí mě to. Chápu, že pošta nevydělává, ale stát dotuje kdeco. Mohl dotovat i poštu,“ míní Michal Kryštof, který na poštu na Renneské třídě chodil. 

V Plzni přijdou o svoji poštu obyvatelé Křimic, ale zůstane pobočka ve Skvrňanech, v Liberci zase zůstane vratislavická pošta a zavře pobočka v nákupním centru v Růžodolu.

  • Brno: bude zrušena pošta Brno 39 (Renneská třída) místo pošty Brno 10 (Mečová ulice)
  • Český Těšín: bude zrušena pošta Český Těšín 6 (Ostravská ulice) místo pošty Český Těšín 7 (Kysucká ulice)
  • Hradec Králové: bude zrušena pošta Hradec Králové 8 (v Lesní ulici) místo pošty Hradec Králové 12 (na třídě Edvarda Beneše)
  • Jihlava: bude zrušena pošta Jihlava 3 (Hálkova ulice) místo pošty Jihlava 2 (Havlíčkova ulice)
  • Liberec: bude zrušena pošta Liberec 11 (v Sousedské ulici) místo pošty Liberec 30 (v Poštovní ulici)
  • Opava:
  • bude zrušena pošta Opava 9 (ulice Na Spojce) místo pošty Opava 5 (Partyzánská ulice)
  • a bude zrušena pošta Opava 8 (Těšínská ulice) místo pošty Opava 6 (Hlavní ulice)
  • Ostrava: bude zrušena pošta Ostrava 48 (Rudná ulice) místo pošty Ostrava 4 (Rodimcevova ulice)
  • Pardubice: bude zrušena pošta Pardubice 2 (Palackého třída) místo pošty Pardubice 5 (ulice Jana Palacha)
  • Plzeň: bude zrušena pošta Plzeň 22 (ulice Průkopníků) místo pošty Plzeň 18 (Macháčkova ulice)
  • Prostějov: bude zrušena pošta Prostějov 9 (v Lipové ulici) místo pošty Prostějov 4 (v Plumlovské ulici)
  • Třebíč: bude zrušena pošta Třebíč 2 (Okružní ulice) místo pošty Třebíč 5 (ulice M. Majerové)
  • Třinec: bude zrušena pošta Třinec 5 (v Oldřichovicích) místo pošty Třinec 8 (Frýdecká ulice)
  • Vsetín: bude zrušena pošta Vsetín 6 (v Rokytnici) místo pošty Vsetín 4 (v ulici Ohrada) 
  • zdroj: Česká pošta

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka státní podnik s tím, že se seznam rušených poboček ještě částečně změní, počítal a je ochoten vyhovět některým požadavkům radnic. Nemíní však snížit celkový počet zavíraných poboček. „Pokud starosta přijde s logickými argumenty, které budou dávat smysl jak legislativní, ekonomický, tak klientský, tak jsme ochotni bavit se o výměně pošty za poštu,“ podotkl mluvčí.

Některá města uvažují o tom, že by se pokusila pobočky zachránit tak, že je převezmou sama, případně soukromník. „Je to ve finále franšíza, kterou by platil ten, kdo to bude provozovat,“ poznamenal hodonínský starosta Libor Střecha (PRO Hodonín). V jeho městě se mají zavřít tři pobočky ze čtyř, ambicí radnice je, aby zůstala otevřená ještě alespoň jedna další.

O rušení pošt se začalo naplno hovořit v březnu, seznam rušených poboček zveřejnila Česká pošta v posledním dnu v měsíci s tím, že veškeré změny by chtěla dojednat do května.

Podnik zdůvodňuje škrty potřebou šetřit. Loni měl zhruba dvoumiliardovou ztrátu a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) letos hovořil o riziku insolvence v případě, že by pošta nezačala šetřit. Česká pošta – a s ní i ministr Rakušan, pod jehož resort patří – čelí ostré kritice, a to nejen od opozičních politiků, nýbrž i od odborů. Těm se nelíbí zejména propouštění, které má s rušením poboček souviset.