Česká pošta řeší s obcemi prodej budov. Některé pobočky nefungují už roky

Pošta nabízí budovy k prodeji (zdroj: ČT24)

Česká pošta nabízí k prodeji některé budovy, ve kterých pobočky už nefungují, nebo v létě skončí. Chce tak získat část prostředků potřebných k finančnímu ozdravení podniku. Nejprve nemovitosti nabídne samosprávám. Na prodej je dvanáct objektů, dalších třináct pak pošta k odprodeji chystá. Specifická situace nastala v Táboře na jihu Čech.

Zastupitelstvo Tábora na svém lednovém zasedání odsouhlasilo odkup budovy České pošty na náměstí za 34,5 milionu korun. Ve smlouvě bylo, že část budovy bude radnice České poště dál pronajímat, a to až do roku 2031. Většina zastupitelů odkup ocenila jako dobrou možnost získat do majetku města další významnou budovu v historickém centru města. O dva měsíce později se ale radnice dozvěděla, že se má pobočka v létě rušit.

Podle starosty Tábora Štěpána Pavlíka (T2020) budou komplikace v souvislosti s koupí budovy zanedbatelné. Transakce už totiž proběhla. „A ta zásadní věc, že veřejná instituce může převzít do vlastnictví takto významnou budovu na tak významném náměstí, je samozřejmě přesahující věc. A to, jestli pobočku nahradíme nějakou jinou službou nebo se ji ještě pokusíme zachovat, to je teď před námi. Ale koupi budovy jako takovou to nezkomplikuje ani neohrozí,“ řekl.

Koupenou budovu si podle Pavlíka město každopádně nechá. Budova by mohla být využita například pro městský úřad. Za větší problém považuje to, že Česká pošta plánuje v místě službu zrušit. Radnice s ní proto nyní řeší, jak poštovní služby lidem umožnit.

„Podmínky, za kterých jsme se dohodli právě s městem Tábor, platily podle současné legislativy. Ta nová říká, že tu konkrétní pobočku v Táboře už provozovat nemusíme, takže ji rušíme. My jednáme se všemi obcemi s tím, že počet rušených poboček se nemění, ale je možné jednat o výměně těch rušených za ty nerušné. Takže pokud starosta přijde s nějakými logickými argumenty, které budou sedět jak legislativně, tak ekonomicky, tak je možné jednat o výměně,“ sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

O rušení poboček už jednají nebo chtějí jednat s Českou poštou i další města – na jihu Čech je to například Český Krumlov, kde se mají rušit pobočky na největších sídlištích.

Turnov s návrhy neuspěl

Turnov při pondělním jednání se zástupci České pošty s návrhy na zachování poštovní pobočky na vlakovém nádraží neuspěl. Vedení města neúspěšně navrhovalo zrušení jiné, méně vytížené pobočky v přilehlé obci Přepeře, nebo zřízení služby Pošta Partner, kdy by se radnice podílela na jejím chodu.

Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) zrušení pobočky na nádraží vnímá jako velmi nepříjemné pro seniory a další obyvatele nejen této části Turnova, ale také spádových obcí. Za vhodnější proto považuje, aby pošta zrušila menší pobočku v obci Přepeře s tisícovkou obyvatel. „Má jednu přepážku, ta naše má tři a výkony čtyřikrát vyšší,“ uvedl starosta. Přesto ale pobočku v Přepeřích nelze zrušit, protože jde o samostatnou obec.

Ve čtrnáctitisícovém městě tak zůstane jediná pobočka, která je na hlavním náměstí. Hocke řekl, že má příslib od pošty, že v době špiček tam bude v provozu více přepážek. Běžně bývají tři, přidat lze až další tři. Podle starosty také město bude chtít, aby pošta lépe vyřešila bezbariérovost přístupu na tuto poštu a parkování pro handicapované.

Prodej budovy v Jindřišské ulici?

Úvahy o prodeji budovy pošty jsou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na místě v pražské Jindřišské ulici, sdělil na pondělní tiskové konferenci na Hradě. Kromě revize ve vrcholném managementu musí Česká pošta podle Rakušana také kvalitně hospodařit se svými nemovitosti a položit si otázku, zda všechny v současnosti potřebuje.

Sídlo v Jindřišské ulici je podle něj sice krásné a reprezentativní, ale nedá se před ním v podstatě zaparkovat, je těžko vytopitelné, nákladné na údržbu a zčásti prázdné.

Podle Rakušana je tedy otázkou, zda podnik takové sídlo ve své ekonomické situaci skutečně potřebuje, nebo by měl svůj management vést ve skromnějších podmínkách a získat peníze z prodeje. „Je to úvaha. Rozhodnutí nebude dělat ministr vnitra, s rozhodnutím musí přijít management České pošty, ale já osobně se takové úvaze vůbec nebráním,“ dodal.

Pobočku v Horní Vltavici obec nechce

Česká pošta ke koupi nabízí i ty nemovitosti, kde pošta fungovala kdysi, ale nyní už ne. To je příklad Horní Vltavice. Objekt tam prodává Česká pošta už více než dva roky za čtyři miliony korun. Stejně jako jinde chce i v tomto místě dát přednost při prodeji obci.

Starosta podle informací ČT o budovu ale zájem nemá, a to i kvůli její vysoké ceně. Obec by totiž do jejího provozu musela investovat další peníze, a to i kdyby chtěli obnovit obecní byty, které tam ještě do roku 2020 fungovaly. „My jsme v roce 2021 přesunuli některé nájemníky do obecních bytů, od té doby je to prázdné a myslím si, že je to ve stavu na plnou rekonstrukci toho objektu,“ řekl starosta Pavel Kraml (STAN).

Přepážky byly uzavřeny v roce 2020. Místo toho si tam obec zřídila Poštu Partner. Ta podle místních i podle vedení obce vyhovuje, a to i kvůli tomu, že si mohou sami regulovat otevírací dobu a případně i zaměstnance.

Česká pošta minulý týden zvýšila o 250 milionů na jednu miliardu korun odhad částky, kterou by mohla získat prodejem rušených poboček. Bude ale záležet na tom, kolik nemovitostí bude nakonec k prodeji, řekl Vitík.

Snížení minimálního počtu provozovaných pošt z 3200 na 2900 schválila minulý týden vláda. V souvislosti s tím se sníží počet pracovních míst na přepážkách o 950 a počet doručovatelů klesne o pět set. Pošta v současnosti zaměstnává bezmála 23 tisíc lidí.