Školství získá příští rok víc financí, shodla se koalice

Události: Školství by v příštím roce mělo dostat více peněz (zdroj: ČT24.)

Školství v příštím roce dostane více peněz. Podle informací ČT se na tom v úterý na neformální schůzce shodla vládní koalice. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je prioritou přidat učitelům. Těm musí ze zákona vzrůst platy minimálně na 130 procent průměrné mzdy z roku 2023. Šéf resortu však požaduje další peníze na lepší ohodnocení pro další školské pracovníky.

„Když jsem říkal, že jenom mandatorní výdaje v oblasti školství se zvýší o devět miliard oproti letošnímu roku, tak je jasné, že celkové výdaje prostě budou vyšší,“ prohlásil Stanjura.

O výši rozpočtu pro školství rozhodne kabinet v září. Šéf příslušného ministerstva Mikuláš Bek (STAN) by chtěl získat o 24 miliard korun víc než letos. „Klíčové položky, o které se povede dál debata nad rozpočtem, je rozpočet vysokých škol, který není mandatorním výdajem,“ vyjmenoval Bek.

Chce také dále projednávat financování pozic nepedagogů na školách, případně financování investic do infrastruktury škol.

Bekovo úsilí o více finančních prostředků pro školství podporují i odbory. „Můžeme ještě tedy apelovat na jednotlivé členy vlády, aby opravdu vzdělávání bylo prioritou, o které všichni – od TOP 09 přes Piráty, přes tedy i ODS – o tom mluví,“ uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Odboráři jednali s ministrem ve čtvrtek. Předmětem diskuze byly právě úprava rozpočtu na příští rok, dále pak zvyšování tarifů u části státních zaměstnanců, mezi které patří nepedagogické pozice, ještě od letošního září.

Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové ministerstvo v současné chvíli analyzuje možnosti případného navýšení. Navrhované nařízení o zvýšení tarifů zřejmě ještě vláda upraví podle finančních možností jednotlivých resortů.

Ministerstva mají zjistit, kolik peněz ze svých rozpočtů by mohla na přidání do konce roku použít. Resort financí už dřív uvedl, že rozpočtová rezerva státu je už vyčerpaná a peníze na navýšení platů v ní letos nejsou. Podle původního návrhu se měl základ výdělku zvednout od září části zaměstnanců veřejné sféry a státu o sedm procent nebo o deset procent.