Silný vítr působil v Česku od noci problémy v dopravě a energetice

Silný vítr a sněžení působí komplikace (zdroj: ČT24)

Silný vítr, který zasáhl Česko, působil od noci problémy v dopravě a energetice. Bez elektřiny bylo dopoledne kolem sedmi tisíc odběratelů.  Většinu poruch energetici do šesté hodiny večer odstranili. Hasiči v krajích museli vyjíždět k desítkám případů zlomených větví a popadaných stromů. Vítr provázený sněžením působil problémy i na železnici a na silnicích. Varování meteorologů před silným větrem platilo až do sobotních 19:00. V Krkonoších pak platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Výstraha před silným a velmi silným větrem skončila v sobotu v 19:00. Výstraha pro velmi silný vítr platila pro Českomoravskou vrchovinu i oblasti východně od ní dosahující na severu k Zábřehu a na jihu k Břeclavi. Mírnější výstraha pak platila pro celý zbytek Česka. V noci meteorologové zaznamenali nejsilnější nárazy na Klínovci – přes 120 kilometrů za hodinu.

Výstraha na silný vítr 11. 3. 2023
Zdroj: ČHMÚ

V noci měli hodně práce zejména hasiči na Vysočině. Od půlnoci zaznamenali přes třicet výjezdů, nejčastěji odklízeli stromy a větve z vozovek. Nejvíc zásahů měli na Jihlavsku. Nikdo neutrpěl zranění, ujistila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Hasiči v Jihomoravském kraji měli za noc pětadvacet výjezdů v souvislosti se silným větrem. Nejčastěji zasahovali na Brněnsku, uvedl na Twitteru mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Nejvíce hasiči řešili popadané stromy, vyjížděli ale i k větrem odnesenému přístřešku nebo spadlému billboardu. Události nikomu nezpůsobily zranění.

Jednotky hasičů vyjely v noci v Ústeckém kraji likvidovat spadlé stromy na komunikaci sedmnáctkrát, pětkrát zasahovaly v okrese Děčín, čtyřikrát v okrese Chomutov a Most, dvakrát v okrese Litoměřice a Louny. V Královéhradeckém kraji zasahovali v deseti případech. Do jedné zlomené části stromu narazilo v Solnici auto, nikdo nebyl zraněn. V Hradci Králové zabezpečili hasiči plotové dílce s reklamou. 

Omezení na silnicích

Na severu Čech je – nejen kvůli větru, ale i kvůli sněžení – pro nákladní dopravu uzavřena silnice I/10 ve stoupání z Tanvaldu do Harrachova. Silničáři očekávají, že omezení pro kamiony potrvá po celý den až do půlnoci. „V závislosti na stavu sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být termín uzavírky změněn,“ uvedl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Podle silničářů se nad Tanvaldem tvoří náledí, které může překvapit řidiče také na silnicích I/35 u Rádelského mlýnu a Žďárku, ale i na silnici I/13 kolem Práchně a Albrechtic.

Na Bruntálsku, Novojičínsku a Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji jsou silnice po nočním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností, leží tam zbytky rozbředlého sněhu. Pro nákladní vozy těžší 12 tun byl v Beskydech na Frýdecko-Místecku podle silničářů po určitou dobu uzavřený zhruba dvacetikilometrový úsek silnice I/56 z Ostravice přes Bílou na Horní Bečvu ve Zlínském kraji. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. Silnice proto bývá v zimě uzavřená často.

Hasiči na Vysočině pomáhali u deseti dopravních nehod. U Škrdlovic na Žďársku ráno havaroval autobus, dva lidé se podle policie lehce zranili. Další cestující se zranil při střetu dvou osobních aut u Bohdalova na Žďársku. Před polednem byla neprůjezdná silnice 38 u Štoků na Havlíčkobrodsku kvůli vyprošťování kamionu.

Na většině území kraje Pardubického a Královéhradeckého ráno sněžilo nebo padal déšť se sněhem za silného větru. Od středních poloh se mohou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Od rána hasiči v kraji evidují více než deset dopravních nehod. Nejhorší je podle nich situace v okrese Svitavy.

Převrácený autobus

Při nehodě linkového autobusu na silnici I/43 mezi Březovou nad Svitavou a Hradcem nad Svitavou utrpělo jednadvacet lidí zranění, z toho dva cestující středně těžké, ostatní byli zraněni lehce. V autobusu, který jel z Brna na Svitavy, cestovalo celkem čtyřicet pět lidí. „Autobus sjel do pole a převrátil se na bok. Silnice je nyní řízena kyvadlově, je tedy průjezdná,“ řekla okolo jedenácté hodiny dopoledne policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Vrtulník na místo nedoletěl z důvodu špatných letových podmínek, uvedli hasiči. Na místě zasahoval i vůz Atego zdravotnické záchranné služby z Jihomoravského kraje pro hromadný transport osob. „Řidič, ročník 1996, je lehce zraněný. V době dopravní nehody foukal silný boční vítr, je pravděpodobné, že počasí sehrálo roli. Příčiny nehody jsou nicméně v šetření,“ řekla Muzikantová.

Podle ní policie eviduje od rána v kraji přes deset většinou méně závažných dopravních nehod. „Zatím nejhorší situace je na Svitavsku a pak v okolí Hlinska a Nasavrk, kde je bílá tma. Nabádáme řidiče k opatrnosti,“ dodala Muzikantová. 

Lavinové nebezpečí v Krkonoších

Silný vítr zastavil oba úseky kabinové lanovky na Sněžku. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů za hodinu, uvedli na webu provozovatelé. Ráno vítr na Sněžce dosahoval rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu. Horská služba Krkonoše kvůli silnému větru a mlze nedoporučila hřebenové túry. Ostatní hlavní lanovky ve východních Krkonoších byly v provozu.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Na hřebenech Krkonoš je 100 až 160 centimetrů sněhu.

„Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající,“ uvedl v lavinové předpovědi Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Přerušený provoz na železničních tratích

Kvůli popadaným stromům se také zastavil provoz na mnoha železničních tratích. Přerušen je kvůli poškozené troleji provoz na mezinárodní trati z Českých Budějovic do Rakouska, kvůli poruše trakčního vedení je uzavřený úsek Rybník – Horní Dvořiště, jezdí tam náhradní doprava. Kvůli kontrole vedení bude přerušený provoz celé dopoledne.

Před padlým stromem zastavil ráno osobní vlak na trati z Kolína do Ledečka, z Rokycan do Nezvěstic, z Tábora do Horní Cerekve a do stromu narazil vlak mezi Táborem a Pískem. Zprovoznit se železničářům již podařilo posázavskou trať z Čerčan do Světlé nad Sázavou. 

Na trati mezi Obrataní na Pelhřimovsku a Chýnovem na Táborsku zastavil ráno vlak před spadlým stromem, provoz byl přerušený na víc než hodinu. Skoro dvě hodiny nebyl dopoledne kvůli stromu v kolejišti průjezdný úsek Horní Cerekev – Dobrá Voda u Pelhřimova.

Kvůli poruše trakčního vedení ve stanici Jihlava–město jezdily náhradní autobusy mezi Rantířovem a Jihlavou a mezi Jihlavou a Kostelcem. Provoz na dráze byl obnoven v 18:10 hodin. Vyplývá to z údajů na webu Českých drah

Domácnosti bez elektřiny

Kvůli větru bylo v Česku hodinu před polednem ještě asi šest tisíc odběratelů bez proudu, z toho více než třetina připadala na Pardubický kraj. Asi jedenáct set míst bez elektřiny bylo na Vysočině a kolem tisícovky na jižní Moravě. Společnost ČEZ evidovala kolem třetí hodiny ráno osm tisíc odběrných míst bez proudu. Do rána se jejich počet snížil zhruba na dva a půl tisíce, hodinu před polednem stoupl přibližně na tři tisíce.

O půl šesté večer energetici odstranili většinu poruch způsobených větrem. Firma EG.D obnovila dodávky ve všech regionech, ČEZ měl bez proudu posledních jedenáct set zákazníků.

Ochladí se a bude sněžit

S větrem přichází do Česka ochlazení. Hlavně hory se mohou těšit ještě na nové sněžení. O víkendu má napadnout až kolem dvaceti centimetrů. V souvislosti s tím platí pro hory na severu a východě republiky výstraha na sněhové jazyky, v Krkonoších i na závěje, ČHMÚ ji vydal s platností do sobotních osmi večer. Pod horami bude spíše pršet než sněžit. V neděli, kdy budou teploměry ukazovat 2 až 6 stupňů a na jižní Moravě i 8 stupňů, bude sněžit jen nad šesti sty metry.