Pokračují demonstrace za odstoupení premiéra Babiše. Lidé protestovali v krajských městech

Pokračují demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Spolek Milion chvilek tento týden zorganizoval protesty nejprve v pondělí v menších městech a pak v úterý v Praze. Ve čtvrtek v podvečer se lidé shromáždili také v krajských městech.

Spolek Milion chvilek, který akce pořádá, požaduje demisi Andreje Babiše a zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Tvrdí, že česká vláda nemá mít v čele politika, který je ve střetu zájmů a čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit ale nehodlá. 

V Brně se lidé sešli k protestům na Malinovského náměstí. Zakladatel spolku Milion chvilek Mikuláš Minář v proslovu shrnul důvody, proč se demonstrace v těchto dnech pořádají, připomněl výsledky auditu EU a poděkoval lidem za ochotu se pět dní před Vánoci na demonstraci sejít.

Události v regionech: Pokračují demonstrace za odstoupení premiéra Babiše (zdroj: ČT24)

V Jihlavě se demonstrující občané s transparenty a českými vlajkami shromáždili v parku nedaleko sochy T. G. Masaryka. Spolu s místními přišli svůj nesouhlas s premiérem vyjádřit i lidé z jiných měst Vysočiny, kde se naposledy demonstrovalo v pondělí, řekl za pořadatele Petr Palovčík.

V Ostravě lidé žádali demisi premiéra na Prokešově náměstí. Demonstrace se konala také v Ústí nad Labem, z Mírového náměstí odešli lidé k univerzitě, kde u lavičky Václava Havla zapálili svíčky.

V Pardubicích šli účastníci protestu za slyšitelného bubnování a hvízdotu na píšťalky od sochy Jana Kašpara k Východočeskému divadlu. V Olomouci lidé protestovali před budovou krajského úřadu.

Protestní průvod v Hradci Králové prošel městem k vlakovému nádraží a autobusovému terminálu. Demonstrace se konaly také v PlzniČeských Budějovicích, Liberci, Zlíně a Karlových Varech.

V úterý zástupci spolku Milion chvilek na závěr pražské demonstrace uvedli, že příští rok budou v protestech pokračovat. Současně vyzvali účastníky, aby se zajímali o druhé a převzali díl odpovědnosti za stav společnosti.