„Rozklad politické kultury nelze tolerovat.“ V Praze se znovu demonstrovalo proti Babišovi

V Praze se konala další ze série demonstrací za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), kterou organizuje spolek Milion chvilek. Protestující zamířili z Václavského náměstí ke Strakově akademii. Tam s projevy vystoupili opoziční politici.

„Jsme tady, protože nechceme tolerovat pokračující rozklad politické kultury v naší zemi. Nechceme tolerovat, že se normou stává obcházet zákony, být ve střetu zájmů a veřejně lhát,“ řekl ještě na Václavském náměstí představitel Milionu chvilek Mikuláš Minář.

Vláda podle něj dosazuje do veřejných funkcí osoby, jejichž hlavním úkolem je sloužit Babišovým zájmům. Kritizoval v té souvislosti návrh na jmenování poslankyně Heleny Válkové (ANO) ombudsmankou, prý by byla pouze obhájkyní Babišových zájmů.

Prostor pro opozici

Podle Mináře nestačí pouze kritizovat, demonstranti chtějí slyšet i pozitivní alternativu. „Bez politiků nelze politiku změnit, proto dostanou prostor říct své vize,“ řekl. Poté průvod zamířil na Klárov, kde před demonstranty vystoupili zástupci sedmi uskupení. 

Šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda lidovců Marek Výborný se shodli, že šéfa hnutí ANO je možné porazit ve volbách, pokud se podaří změnit volební zákon, aby každý hlas měl stejnou váhu.

Podle Bartoše premiér Babiš (ANO) rozdává ze státního, „plundruje rezervy země“ a kupuje si seniory pomocí dárků. Výborný uvedl, že Česko potřebuje dodržování principů právního státu, nezávislé soudy a veřejnoprávní média a svobodu pro občanskou společnost.

Poslankyně ODS Miroslava Němcová označila za největší problém Česka oligarchizaci, kterou pro ni zosobňuje premiér Babiš. Vyzvala ke spolupráci těch, kdo jsou proti spojení premiéra a prezidenta Miloše Zemana.

Volání po politickém angažmá

Podle místopředsedy TOP 09 Tomáše Czernina tvoří část voličů ANO lidé frustrovaní dosavadní politikou, chtějí silného vůdce, jenž by vyřešil všechny problémy. Vláda přitom podle něj řadu věcí – klima či chybějící reformu penzí – neřeší.

Předseda STAN Vít Rakušan upozornil, že politici nesmějí voliči hnutí ANO pohrdat, ale musí se snažit pochopit jejich problémy a pomoci jim s jejich řešením. Základem podle něj je diskuse s vlastními sousedy a angažovanost ve společenském životě. Vyzval i k zapojení lidí do politických stran.

Kromě představitelů sněmovní opozice vystoupila také místopředsedkyně Zelených Magdalena Davis, která mluvila o potřebě chránit českou krajinu, a poslanec Jan Čižinský (za KDU-ČSL). Podle něj je pro změnu nutná angažovanost běžných lidí, jako příklad uváděl své politické angažmá v komunální politice.

Nabídku promluvy dostala i vládní ČSSD, ale podle Milionu chvilek ji odmítla. Jednalo se o druhý ze tří protestů, které Milion chvilek na poslední předvánoční týden naplánoval. V pondělí se uskutečnily protesty v menších městech, v úterý se konala demonstrace v Praze a ve čtvrtek se chystají protesty v krajských městech mimo metropoli.

Spolek versus Filip

V uplynulých měsících spolek pořádal také dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 na pražské Letné. Vzbudil tím i negativní ohlas u komunistů, jejich předseda Vojtěch Filip v projevu na víkendovém zasedání ústředního výboru KSČM kritizoval nedávný pochod zakončený na pražském hlavním nádraží.

„Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází,“ prohlásil. Spolek si to interpretoval jako obvinění z útoku na benešovskou nemocnici, kterou paralyzoval počítačový virus, a Filipova slova jasně odmítl.

Na úvod úterní demonstrace se k nim vrátil i Minář. „Nesluší se, abyste jako poslanec Parlamentu České republiky estébáckým způsobem lhal, strašil lidi terorismem nebo státním převratem. Vyzývám vás, abyste se za svou lež veřejně omluvil, jinak budeme muset zvážit, zda se nehájit právní cestou,“ řekl.