Petr Hladík navrhne předsednictvu lidovců vyloučení Cyrila Svobody kvůli rozhovoru pro Voice of Europe

Místopředseda KDU-ČSL a ministr životního prostředí Petr Hladík chce předsednictvu strany navrhnout vyloučení bývalého šéfa lidovců Cyrila Svobody. Hladík mu vyčítá jeho politické názory z poslední doby včetně rozhovoru pro server Voice of Europe, který je od středy na českém sankčním seznamu. Hladík to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Svoboda reagoval slovy, že Hladík utíká od propadu preferencí vymýšlením pseudokauz.

„Dlouhodobě nepovažuju Cyrila Svobodu za lidovce. Jeho dlouhodobé názory a směřování neodpovídá politice lidovců a očekával bych, že už dávno nebude členem strany,“ řekl Hladík v ČT. Chce proto předsednictvu strany navrhnout Svobodobo vyloučení. Vedení lidovců se podle něj sejde v úterý.

Svobodovi, který byl v letech 2001 až 2003 a také 2009 až 2010 předsedou KDU-ČSL a v minulosti zastával také post ministrů vnitra a zahraničních věcí, vyčítá Hladík především názory, které považuje za proruské.

Hladík: Měl si zjistit pozadí fungování webu

Nelíbí se mu ani Svobodův rozhovor pro zpravodajský web Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby. Webu, který česká vláda zařadila na sankční seznam, poskytli v minulosti rozhovory i někdejší přední čeští politici.

Petr Hladík v OVM k návrhu na vyloučení Cyrila Svobody ze strany (zdroj: ČT24)

Podle Hladíka si měl Svoboda předem zjistit pozadí fungování webu. „Cyril Svoboda jako člověk, který má třicetiletou zkušenost v diplomacii, který sám učí nové diplomaty, který jasně vnímá směřování i těch hodnotových věcí, nemůže tvrdit, že když dává rozhovor pro takto směřovaný server, že si jeho pozadí nezjistí,“ uvedl.

Jen pseudokauzy, reaguje Svoboda

Svoboda v reakci na Hladíka agentuře ČTK řekl, že si ministr vymýšlí pseudokauzy, čímž údajně utíká od propadu volebních preferencí. Na jednání předsednictva prý pozván nebyl, jeho spolustraníci mu nic nevytkli, ani s ním nemluvili.

Vyloučení má probíhat podle stanov, řekl s dovětkem, že podle nich by měl být pozván k vysvětlení svých názorů, až potom by mělo vedení strany hlasovat.

To, že předsednictvo lidovců probere návrh na vyloučení Svobody v úterý dopoledne, potvrdil mluvčí KDU-ČSL Simon Dytrych. Do té doby lídři strany nechtějí věc komentovat. Záležitost pro ně ale není novinkou.

Svoboda také řekl, že mu spolustraníci osobně nic nevyčetli. Spojování záměru s jeho rozhovorem pro web Voice of Europe lze proto podle něj brát jen jako spekulaci. Výroky Hladíka podle něj svědčí o úpadku KDU-ČSL.

Podle březnového volebního modelu Kantaru pro Českou televizi by lidovci získali dvě procenta hlasů. Pro vstup do sněmovny je stanovena hranice pěti procent.