Nebál se jít vlastní cestou a okouzloval humorem. Kolegové vzpomínají na Jaroslava Kuberu

Ve věku 72 let zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Političtí souputníci na něj vzpomínají jako na svéráznou osobnost, která se nebála jít vlastní cestou. Oceňují i jeho smysl pro humor. Podle stranických kolegů byl vášnivým obhájcem demokracie a svobody.

„Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,“ uvedl prezident Miloš Zeman, kterého citoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že otázku státního pohřbu bude vláda řešit především podle přání rodiny. „Byl to člověk, kterého jsem měl rád. Měli jsme dobrý vztah. My jsme si rozuměli. Byl neskutečně vtipný,“ zavzpomínal. „Senát dostal s jeho příchodem do funkce předsedy úplně jinou dynamiku,“ zhodnotil.

„On byl taková přátelská povaha, takže to potom uplatnil i v zahraniční politice a vůbec co se týče reprezentace Senátu.  Vzpomínám si, když se slavil 17. listopad, tak mi říkal: pojď půjdeme mezi lidi na Václavském náměstí, bojíš se, co? Já mu odpověděl, že ne, nebojím. Takže mě vzal a šli jsme si jenom tak popovídat a bylo to hrozně fajn,“ vzpomněl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Vždy věci dělal jinak

Podle prvního místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky (nestraník za TOP 09 a STAN) přišla česká politika o velice zásadového, konzervativního politika. „Spolupráce s ním lidsky byla velice příjemná. Byl veselý, plný elánu. Měl neuvěřitelnou schopnost navazovat kontakty s lidmi,“ zavzpomínal. Přes všechny politické neshody se prý nikdy nerozcházeli ve zlém nebo s pocitem hořkosti.

Kuberův předchůdce v čele Senátu a současný místopředseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) si Kubery vážil přesto, že byli zastánci jiných politických proudů. „Lidsky jsme se dokázali domluvit a dohodnout. I předání funkce bylo zcela bezproblémové,“ zavzpomínal. Ocenil, že pomohl posílit vnímání Senátu jako stabilní a seriózní instituce. „Znal jsem ho jako velkého zastánce rodiny. Měl ji na prvním místě, a proto jsem si ho vážil,“ vypíchl osobní zkušenost. „Dokázal někdy jednání odlehčit, aby se věci v přirozené, lidské atmosféře projedávaly bez předpětí a hledal se určitý kompromis,“ dodal Štěch.

Překvapení z náhlého úmrtí vyjádřil i další místopředseda Senátu Jan Horník (STAN). Kubera byl podle něj „nekonformní politik, který šel vždy svou cestou, měl své názory a vždy věci dělal jinak než většina.“ V tom se Horníkovi líbil. „Pro Českou republiku i politiku je hrozná škoda, že skončil,“ dodal.

„My jsme s Jardou byli celou sobotu na kongresu, byl naprosto v pohodě, v dobrém rozpoložení, sršel humorem, jak jsme ostatně u něj vždy zvyklí. Je to rána z čistého nebe,“ prohlásil další člen vedení horní komory Jiří Oberfalzer (ODS). „Lidi ho měli rádi, rozuměli mu, uměl věci vyjadřovat jednoduše, s humorem a nadhledem, ilustrovat vtipně různé nesmysly, které kritizoval. Bude prostě strašně chybět,“ dodal.

Podle místopředsedkyně Senátu Miluše Horské (za KDU-ČSL) ho lidé milovali pro jeho humor a schopnost lidově vyjádřit své myšlenky. „Asi neznám politika, který by měl takový obdiv lidí,“ řekla.

Zábavný, chytrý, autentický

Předseda ODS Petr Fiala vyjádřil lítost a šok: „My jsme se s Jaroslavem bavili v sobotu na kongresu, byl plný energie, plný života, plný plánů. Je to pro nás všechny velmi smutná zpráva. Jaroslav Kubera nebyla jenom významná osobnost ODS, to byla významná postava celé české politiky.“

„Představoval demokratickou pravicovou politickou pozici mezi všemi klíčovými ústavními představiteli. Pokud jde o jeho politickou kariéru, já myslím, že ta mluví sama za sebe. Stál v čele města Teplice nepřetržitě čtvrt století. Dvacet let byl v Senátu, opakovaně získával důvěru voličů, a to velmi jasně. Byl to politik, který svým humorem dokázal upozorňovat na velmi podstatné věci. Byl to vášnivý obhájce demokracie a svobody,“ dodal Fiala.

Události ČT: Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (zdroj: ČT24)

„Jaroslav Kubera byl stálicí naší politické scény. Už si ji bez něho ani nedovedu představit. Byl netuctovým politikem, byl svůj, říkal nahlas názory své, a ne názory někoho jiného, a proto ho lidi – jak v Teplicích, kde pětkrát primátoroval, tak v celé České republice – měli rádi. Nepodléhal žádným politickým módám, a proto byl vždy autentický. Na nic si nehrál. Bude nám v české politice chybět,“ uvedl bývalý prezident a zakladatel ODS Václav Klaus.

„Ten rok nezačal vůbec dobře,“ prohlásil bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. „Odchází, pro mě alespoň, celá polistopadová epocha, tak jak máme pocit my starší, že se svět mění, tak odcházejí i lidi s tou dobou spojení. A Jarda Kubera, jako druhý nejvyšší ústavní činitel, bude české politice chybět moc a mně bude chybět i osobně,“ řekl.

„To, co dělal, dělal vždycky naplno a lidi za ním šli, protože lidi mají rádi, když s nimi někdo mluví narovinu a Jarda mluví se všemi narovinu, ať to byl kdokoliv, kdykoliv, kdekoliv,“ dodal bývalý šéf ODS s tím, že se Kubera neschovával za žádné fráze ani marketing.

Bývalou předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) podle jejích slov Kubera od začátku přitahoval svou lidskostí. „Byl extrovert, crčel energií, na všechno našel vtip, pohotovou odpověď. Nepátral po tom, jestli to zrovna spisovně, nejlépe nebo aby vypadal velmi vzdělaně. Prostě to vypálil tak, jak to cítil,“ vzpomíná.

Události, komentáře: Vzpomínka na Jaroslava Kuberu (zdroj: ČT24)

„Byl to můj velký kamarád. V politice nenacházíte kamarády, ale on jím pro mě byl. Odešel malý velký člověk a velký politik,“ uvedl bývalý předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Petr Gandalovič, bývalý velvyslanec v USA, má Kuberu za jednoho z nejúspěšnějších politiků v historii Česka. „Byl nesmírně lidský a všichni o něm věděli, že politikou žije, že žije pro lidi. Všichni za ním mohli přijít, on přišel mezi ně. Nikdy nedal najevo, že by ho to unavovalo, naopak z něj čišela energie a snaha. To bylo zdrojem jeho dlouholetých úspěchů,“ věří.

„Teplice budou mít sto fontán,“ líčil nadšeně

„Pro mě, a řekl bych i pro spoustu dalších starostů za ODS, ale troufnu si tvrdit, že nejen za ni, byl Jarda Kubera vzorem starosty. Mluvil s lidmi, rozuměl jim, měl pro svoje město vizi. Pamatuji si před lety, jak mi nadšeně líčil, že Teplice jednou budou mít sto fontán. Myslím, že sto fontán sice nemají, ale že město se pod jeho vedením změnilo. Byl to politik, který měl nadregionální přesah, který ukazoval, kam má mířit zdravý rozum, politika, co je v životě a politice důležité,“ uvedl v Interview ČT24 místopředseda ODS, poslanec a také starosta Líbeznic Martin Kupka.

„Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině a přátelům pana Jaroslava Kubery,“ napsal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jarda Kubera byl politik, který vždy otevřeně hájil své názory a dokázal si získat důvěru svých voličů,“ uvedl šéf SPD Tomio Okamura a dodal: „Přes přirozenou různost našich politických postojů odešel z naší politiky férový chlap.“

„V Senátu působil jako člověk, který je schopen kompromisu, schopen naslouchat a myslím si, že to je škoda,“ uvedl první místopředseda sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Často jsem s ním nesouhlasila, ale na jeho glosy a jedinečný humor nikdy nezapomenu. Nikdy se nebál bojovat za své vidění světa a své názory dokázal prezentovat jasně a srozumitelně. Na nic si nehrál a byl sám sebou,“ napsala europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) si politické spory s Kuberou užíval: „Založením byl konzervativec, to znamená, že jsme spolu ve spoustě věcí nesouhlasili, ale měli jsme lidsky velmi dobrý vztah. Vždy jsem se těšil na možnost setkání s ním, protože byl vtipný, zábavný, chytrý, autentický. Bude nám chybět.“ Dodal, že mu budou scházet hlavně debaty o zahraniční politice.

Podle šéfa KDU-ČSL Marka Výborného „odešel upřímný obhájce normálního světa, konzervativních hodnot, ale i Senátu a principů právního státu“. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová napsala: „Říkal vždy to, co si opravdu myslel. Často jsem s ním nesouhlasila, ale jeho autenticita byla hodna obdivu. Je to velká ztráta pro českou politiku.“ Šéf STAN Vít Rakušan zavzpomínal: „Vtipný, bystrý, pracovitý senátor a bývalý kolega starosta. Nesouhlasit s ním byla zábava, nikoliv boj nepřátel.“

Teplický patriot

Kuberův nástupce v čele Teplic Hynek Hanza (ODS) vyzdvihuje, že zesnulý politik byl velkým teplickým patriotem: „Byť byl malý vzrůstem, tak to byl obrovský člověk, člověk s velkým Č, pro kterého byla rodina, svoboda, demokracie a zdravý rozum nade vše,“ vzpomíná primátor.

Petr Měsíc (TOP 09), mezi lety 2010 a 2014 teplický radní a Kuberův spolupracovník, na zemřelého vzpomíná jako na inspirativního člověka. „Osobně mi dal šanci pracovat v radě Teplic a během čtyř let, co jsme spolu pracovali, neuvěřitelným způsobem dokázal změnit můj názor na ten jeho, vždy noblesním a vtipným způsobem,“ oceňuje. Kubera měl podle Měsíce zásadní zásluhu na tom, že severočeské město se nezadlužilo a zůstalo finančně zodpovědné.

Opoziční zastupitel Jakub Mráček (KDU-ČSL) má Kuberu za urputného, neoblomného, tvrdohlavého a zásadového. „To z něj činilo silnou postavu české politiky. Jako primátor Teplic se snažil, aby jeho úřad byl hodně minimalistický, aby bylo všechno předem jasné, aby nebyl prostor pro žádnou korupci,“ vysvětluje.

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) oceňuje, že byl Kubera velmi činorodý, pracovitý a poctivý člověk. „Je mi to pochopitelně lidsky velmi líto, protože my máme trošku podobné povahy. Snažíme se z těch příliš vážných témat dělat méně vážná a vidět svět trochu racionálněji než jenom přes nějaké to politické vidění, ale takové to vidění realistické. Jeho úmrtí je pro mě určitě smutné právě proto, že de facto ztrácím senátorského kamaráda,“ uvedl Čunek.

O Kuberovi jako politikovi nikdy neměl důvod pochybovat. „Chyby dělal, ale nedělal je úmyslně. Byl to poctivý člověk a to, si myslím, na něm zcela jistě všichni oceňujeme,“ doplnil Čunek.