Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera

Ve věku nedožitých 73 let v pondělí zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Dlouholetý primátor Teplic, senátor a výrazný politik ODS byl předsedou horní komory od roku 2018.

Příčinou úmrtí byly zdravotní problémy, uvedla senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. Podle dostupných informací postihla Kuberu v pondělí dopoledne nevolnost v jeho senátorské kanceláři v Teplicích. Přivolaná záchranná služba politika převezla do nemocnice v Ústí nad Labem, kde zemřel. Ještě v sobotu se účastnil kongresu ODS.

Události, komentáře: Vzpomínka na Jaroslava Kuberu (zdroj: ČT24)

„Je to neuvěřitelné, je mi to nesmírně líto, myslím na jeho rodinu. Byl jsem tou zprávou šokován. My jsme se s Jaroslavem bavili v sobotu na kongresu, byl plný energie, plný života, plný plánů. Je to pro nás všechny velmi smutná zpráva,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Jaroslav Kubera nebyl jenom významnou osobností ODS, to byla významná postava celé české politiky,“ zdůraznil předseda ODS.

„Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,“ uvedl prezident Miloš Zeman, kterého citoval jeho mluvčí. Zeman v poslední době kritizoval Kuberovu plánovanou cestu na Tchaj-wan. Prezident už oznámil, že plánuje jít na pohřeb zesnulého předsedy Senátu.

Události ČT: Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (zdroj: ČT24)

„Je to šokující, já jsem zprávu neoficiálně dostal během dopoledne. Nechtěl jsem tomu věřit. Je to obrovský šok, protože na pana Kuberu jsem se ještě včera večer díval v televizi, byl na kongresu. Musím říct, že je to člověk, kterého jsem měl rád. Měli jsme dobrý vztah. My jsme si rozuměli. Byl neskutečně vtipný,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). 

Na otázku, zda bude mít Kubera státní pohřeb, předseda vlády odpověděl, že bude především respektovat přání rodiny. „Podle toho to pak vláda určitě projedná,“ doplnil Babiš. Vláda uctila před pondělním zasedáním Kuberovu památku minutou ticha.

„Pomohl velmi výrazně k tomu, že Senát je vnímán jako stabilní instituce, kde se věci projednávají seriózně,“ prohlásil Kuberův předchůdce v čele Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„On byl taková přátelská povaha, což uplatnil i v zahraniční politice a vůbec co se týče reprezentace Senátu,“ uvedl o Kuberovi předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Zprávu o úmrtí Kubery v pondělí zveřejnil na Twitteru místopředseda občanských demokratů a předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. „Zemřel Jarda Kubera. Úžasný člověk, můj velký učitel. Brečím a nejde to zastavit,“ napsal.

„Dostali jsme tuto zprávu na cestě na pohřeb, shodou okolností na pohřeb našeho bývalého kolegy Milana Balabána. Je to pro nás skutečný šok. Byli jsme s Jardou celou sobotu na kongresu, byl naprosto v pohodě, v dobrém rozpoložení, sršel humorem, jak jsme ostatně u něj vždy zvyklí. Je to rána z čistého nebe,“ říká místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS).

Lidé mohou kondolovat v Senátu i v Teplicích

Lidé mohou vyjádřit soustrast zápisem do kondolenční knihy, která je umístěna v jedné z recepcí Valdštejnského paláce. Od úterního odpoledne do čtvrtka bude kondolenční kniha umístěna v hlavním sále paláce, který je sídlem Senátu. Horní komora se chystá podle dostupných informací uspořádat také poslední rozloučení se svým předsedou. Jeho forma ani termín ale nebyly zatím stanoveny.

Pietní místo k uctění památky někdejšího dlouholetého primátora města vzniklo také před teplickým magistrátem. Lidé kondolují rodině. Primátor Teplic Hynek Hanza (ODS) uvedl, že bude iniciátorem vzniku trvalého pietního místa, které by Kuberu připomínalo. 

Pietní místo u teplického magistrátu
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

První tak vysoce postavený politik, který odešel ve funkci, říká politolog

Analytik České televize Kamil Švec podotkl, že Kubera měl jedinečný politický styl, hovořil rázně a upřímně. V roli předsedy Senátu pak podle něj zvolil státničtější formu, přesto trval na svých zásadách. Konzervatismus chápal podle Švece tak, že změny se nemají provádět revolučně. To se týkalo například environmentální politiky.

„Smrt Jaroslava Kubery má smutné prvenství, je to první takto vysoce postavený politik, který odešel ve své funkci. U politiků v takto významných funkcích úmrtí vždy následovala poté, co dotyčný již ve funkci nebyl,“ upozornil Kamil Švec. „Proto má každý předseda své místopředsedy, aby byl zastupitelný, nejen při takto smutných příležitostech, ale třeba i v případech vážných nemocí,“ doplnil politolog. 

Zesnulého předsedu Senátu bude v čele horní komory zatím zastupovat její první místopředseda Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN).

Stálice horní komory i teplické politiky

Jaroslav Kubera se narodil 16. února 1947 v Lounech. Studoval matematiku na brněnské Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně (dnešní Masarykova univerzita) a zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ani jednu ale „pro vrozenou netrpělivost“ nedokončil. V letech 1967 až 1969 pracoval v oddělení dovozu Sklo Unionu Teplice a do roku 1990 v obchodním oddělení teplického Elektrosvitu. Na přelomu let 1967 a 1968 byl členem KSČ, po několika měsících byl ze strany vyloučen.

Do politiky se Kubera aktivně zapojil po listopadu 1989, nejprve byl ovšem úředníkem na teplické radnici. V roce 1992 vstoupil do Občanské demokratické strany a o dva roky později byl poprvé zvolen teplickým starostou, ve funkci (od roku 2002 primátorské) byl až do předloňských voleb, po kterých se o ni již neucházel. Do čela města byl tedy zvolen šestkrát. Ještě na podzim 2018 vedl v komunálních volbách teplickou ODS, která znovu zvítězila a získala post primátora.

V Senátu zasedal Kubera téměř dvě dekády, byl mimo jiné šéfem klubu ODS (2012 až 2016) a místopředsedou horní komory (2016 až 2018). V listopadu 2018 se stal předsedou Senátu a druhým nejvýše postaveným ústavním činitelem, když ve finále tajné volby porazil Václava Hampla (za KDU-ČSL). O křeslo v Senátu se Kubera poprvé ucházel v roce 1996, po jasném vítězství v prvním kole tehdy ale podlehl Jaroslavu Musialovi (ČSSD). O čtyři roky později se do Senátu již probojoval a mandát poté třikrát obhájil.

Kromě teplického zastupitelstva a Senátu zasedal Jaroslav Kubera od roku 2016 také v zastupitelstvu Ústeckého kraje, kam jej vynesly preferenční hlasy. O Kuberovi se mluvilo jako o možném kandidátovi v prezidentské volbě začátkem roku 2018. Návrhy, vycházející z řad ODS, ale tehdy odmítl. V roce 2017 si zahrál roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman. Jaroslav Kubera byl ženatý, měl dvě dospělé dcery.