Kubera má Zemanovu kritiku plánu cesty na Tchaj-wan za vzkaz Číně. Záležitost komentovat nehodlá

Jako výrok směřovaný do Číny vnímá předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) slova prezidenta Miloše Zemana o negativním vlivu Kuberovy plánované cesty na Tchaj-wan na českou ekonomiku. Víc ho komentovat nebude. „Pan předseda se nechce vyjadřovat ke každému výroku prezidenta. Co se týče výroku samotného, tak je směřován k čínské straně, ne k němu osobně,“ uvedla tisková tajemnice Senátu Sue Nguyen.

Podle místopředsedy ODS a předsedy senátorů občanské demokracie Miloše Vystrčila kritické výroky prezidenta v mediích ničemu nepomáhají.

„Za prospěšnější pro Českou republiku bych považoval, kdyby pan prezident řešil tyto věci například na pravidelných schůzkách nejvyšších ústavních činitelů. Jinak mi trochu začíná unikat jejich účel,“ sdělil Vystrčil.

Dodal, že předpokládá, že předseda Senátu konzultuje svoje zahraniční cesty s ministerstvem zahraničí a vládou, v jejichž gesci vytváření české zahraniční politiky je. 

Cesta na Tchaj-wan jako jednání proti národním zájmům

V prvním čtvrtletí dosáhl letos dovoz z Číny do Česka 433 miliard korun, z Tchaj-wanu to bylo 20 miliard korun, tedy o řád méně. Vývoz byl za 42 miliard korun do Číny a na Tchaj-wan za 4,3 miliardy korun. Naopak tchaj-wanské investice v Česku jsou vyšší než čínské, i když ty čínské rostly v posledních dvou letech rychleji.
Martin Slaný
hlavní ekonom společnosti DRFG; Národohospodářská fakulta VŠE v Praze

Zeman kritizoval Kuberův plán ve čtvrtek v televizi Barrandov. Mimo jiné uvedl, že pokud šéf Senátu do země opravdu pojede, skončí jejich relativně přátelské vztahy. Kubera dal podle Zemana plánovanou cestou přednost své politické straně, tedy ODS, před národními zájmy. „Protože i velmi umírnění lidé před touto cestou varují,“ řekl prezident.

Dodal, že Čína je druhá největší ekonomika světa a návštěva Tchaj-wanu podle něj „přinejmenším“ zhoršuje podmínky uplatnění českých výrobců na čínských trzích. „Je to jednání proti národním, v daném případě ekonomickým, zájmům České republiky,“ poznamenal Zeman.

Kubera tento týden potvrdil, že na Tchaj-wan pojede příští rok. S jejím plánováním čeká na výsledek tamních lednových prezidentských voleb. Návštěvu chce pojmout jako obchodní cestu. Podnikatelé o ni mají podle něj eminentní zájem.

Zeman si myslí, že existuje riziko, že proti firmám, které by byly součástí Kuberovy delegace, mohou být ze strany Číny uplatňována odvetná opatření. Kubera v minulosti poukazoval na to, že Tchaj-wan je pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem.

Tchaj-wan má v Česku víc investic, ale obchodní výměna je větší s Čínou, říká ekonom Slaný (zdroj: ČT24)

Babiš: Snaha některých politiků se zviditelnit může ohrozit zájmy českých firem

Premiér Andrej Babiš (ANO) se za Zemanova slova postavil. Uvedl, že Kubera se chce stát slavným a být prvním na světě, kdo navštíví napřed Tchaj-wan a poté Čínu.

„Ještě se to nikomu nepovedlo, nevím, proč to dělá,“ konstatoval v pátek premiér. Z minulosti jsou podle něj známé případy, kdy Čína kvůli vztahům s Tchaj-wanem ekonomické vztahy s příslušnou zemí zmrazila.

Premiérovi vadí to, že různé české subjekty konají v zahraničních otázkách různě. „Je špatně, pokud vláda má nějakou politiku, prezident, Senát a ještě pan primátor (Zdeněk Hřib, Piráti) dělá nějakou zahraniční politiku, místo aby se staral o Prahu. To našim firmám neprospívá, máme konkrétní případ, že naše firmy přicházejí o zakázky,“ řekl.

Zdůraznil, že v Číně podniká řada firem, například Škoda Auto. „Čína je náš druhý největší dodavatel, deficit je gigantický. Místo, abychom se snažili ho vyrovnat tím, že tam budeme něco prodávat, tak děláme politiku,“ poznamenal Babiš. Po vzoru Francie by podle něj mělo Česko do Číny jezdit vyjednávat kontrakty, i když stejně jako Francie má „nějaký názor na lidská práva“.

Petříček: Doufám, že Kuberova cesta česko-čínské vztahy neohrozí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zase podle svých slov doufá, že Kuberova cesta na Tchaj-wan neohrozí vztahy mezi Českem a Čínou. 

„Naším zájmem je rozvíjet naše vztahy s Čínou, Čína je náš partner, máme strategický dialog. A zároveň máme jasno v tom, že i s Tchaj-wanem udržujeme kontakt, zejména v té ekonomické oblasti a kulturní výměny. Já doufám, že to (Kuberova cesta) neohrozí naše vztahy s Čínou,“ uvedl Petříček.

„Nemohu ovlivňovat rozhodnutí našich poslanců a senátorů, je to záležitost našeho Parlamentu. Já jsem panu Kuberovi představil svůj pohled na záležitost, je to na jeho uvážení,“ dodal ministr zahraničí.

Kubera: Čína musí Česko respektovat jako suverénní stát

Kuberu už v minulosti Čína kritizovala za jeho účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze. Podle předsedy českého Senátu musí ale Peking respektovat, že je Česko suverénní země a nemůže k němu přistupovat z pozice síly.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.