Pojede-li na Tchaj-wan, naše přátelství skončí, vzkázal Zeman Kuberovi

Plánováním cesty na Tchaj-wan předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) jedná proti ekonomickým zájmům České republiky. Ve čtvrtek to v televizi Barrandov prohlásil prezident Miloš Zeman. Dodal, že pokud Kubera do země opravdu pojede, skončí jejich relativně přátelské vztahy.

Kubera dal podle Zemana plánovanou cestou přednost své politické straně před národními zájmy. „Protože i velmi umírnění lidé před touto cestou varují,“ podotýká prezident a dodává, že Čína je druhá největší ekonomika světa a návštěva Tchaj-wanu podle něj „přinejmenším“ zhoršuje podmínky uplatnění českých výrobců na čínských trzích.

„Je to jednání proti národním, v daném případě ekonomickým, zájmům České republiky,“ míní prezident.

Kubera tento týden potvrdil, že se Tchaj-wan chystá navštívit příští rok. S plánováním cesty čeká na výsledek tamních lednových prezidentských voleb. Návštěvu chce pojmout jako obchodní cestu, o kterou podle něj mají eminentní zájem podnikatelé.

Zeman namítá, že existuje riziko, že proti firmám, jež budou součástí Kuberovy delegace, může Peking uplatnit odvetná opatření. V minulosti Kubera poukázal na to, že Tchaj-wan je pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem.

„Pokud tam pojede, tak v tomto smyslu to přátelství končí,“ nechala se ve čtvrtek slyšet hlava státu. Šéfa Senátu Čína už v minulosti kritizovala za jeho účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze. Podle Kubery ale Peking musí respektovat, že Česko je suverénní země, a nemůže jednat z pozice síly.