Kubera: Když se rozhodnu jet na Tchaj-wan, nebudu se ptát čínského velvyslance

Kubera v Událostech, komentářích: Když Číňané přestanou financovat Slavii, Teplice alespoň půjdou výš v tabulce (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) nehodlá svůj záměr jet na Tchaj-wan jakkoli konzultovat s čínským velvyslancem v České republice Čang Ťien-minem. Cestu na Tchaj-wan stále připravuje, čeká, jaká bude situace v zemi po blížících se volbách, ale od svého záměru ustoupit  nemíní. Řekl to v Událostech, komentářích.

„Když se rozhodnu jet na Tchaj-wan, tak se v žádném případě nebudu ptát pana velvyslance,“ konstatoval předseda Senátu. Na schůzce, na kterou se čínský velvyslanec sám objednal a Jaroslav Kubera ho na jeho žádost přijal, se podle Kuberových slov ničeho nedobrali, protože Čang Ťien-min pochopitelně hájil zájmy Číny.

Peking nezávislost Tchaj-wanu (na který se po ustavení komunistického režimu před sedmdesáti lety uchýlila nacionalistická vláda) neakceptuje. 

Na otázku, zda na Tchaj-wan skutečně pojede, šéf Senátu potvrdil, že na svém záměru nic nemění. „Samozřejmě pojedu na Tchaj-wan,“ prohlásil.  Čínskému velvyslanci při úterní schůzce vysvětlil, že jde o cestu podnikatelskou, protože čeští podnikatelé mají veliký zájem s Tchaj-wanem obchodovat. Svou cestu do země jednoho z asijských tygrů čínskému velvyslanci oznámil už dávno.

Záležet bude na výsledku voleb, které se na Tchaj-wanu uskuteční na začátku příštího roku. „Uvidíme po volbách. Ale na přípravě cesty pokračujeme,“ konstatoval předseda českého Senátu, který se nikterak necítí vázán zájmy vlády nebo prezidenta.

Když Číňané přestanou financovat fotbalovou Slavii, Teplice si v tabulce polepší

„Řekl jsem ústavním činitelům, že moje vláda to není, takže se necítím zavázán propagovat politiku pana prezidenta Zeman, nebo pana premiéra,“ prohlásil. Případné ostrakizace ze strany hlavy státu nebo předsedy vlády se neobává, to je podle Kuberových slov to poslední, čeho by se bál.

Podle něj je důležité, že Tchaj-wan je významnějším obchodním partnerem České republiky než Čína. „Když jsme měli schůzku ústavních činitelů, pan prezident argumentoval financováním Slavie. Na to jsem kontroval, že alespoň Teplice v tabulce postoupí výše, pokud Číňané přestanou financovat Slavii,“ poznamenal v Událostech, komentářích. Kubera z Teplic pochází a byl dlouhé roky primátorem města.

Kritiku ze strany čínského velvyslance si Kubera vysloužil svou účastí na tchajwanské recepci na počátku října, kde předseda Senátu vyzdvihl ekonomickou spolupráci a vyfotografoval se s představiteli Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v České republice.

Po úterním setkání Kubera uvedl, že ví, že Peking nepovažuje Tchaj-wan za samostatnou zemi, zároveň to ale podle něj neznamená, že by jako šéf jedné z českých parlamentních komor neměl s tchajwanskými představiteli mluvit.