Koalice směřuje k omezení řečníků ve sněmovně kvůli obstrukcím. Opozice nesouhlasí

Otázky Václava Moravce 11. 12. 2022 – 1. část (zdroj: ČT24)

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN se blíží ke shodě na novele jednacího řádu sněmovny. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekli předsedové poslaneckých klubů KDU-ČSL Marek Výborný a Pirátů Jakub Michálek. Chtějí například časový limit pro řečníky s přednostním právem. Opoziční ANO a SPD s tím nesouhlasí. Koaliční zástupci rovněž avizovali, že za několik měsíců by měla vláda zveřejnit upravené programové prohlášení reflektující energetickou krizi a válku na Ukrajině.

Na jaře k případným změnám zákona o jednacím řádu vznikla pracovní skupina v reakci na časté obstrukce opozice. Vede ji místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Výborný předpokládá, že v prvních měsících příštího roku by koalice měla mít úplně jasno. Následně chce možné změny projednat s opozicí.

„Pracujeme na řešení, které povede k tomu, že nebude možné donekonečna obstruovat nekonečnými projevy. Bude limit projevů řečníků s přednostním právem,“ popsal povahu změny Michálek. Zefektivnit je podle něj nutné také diskusi o programu schůze Poslanecké sněmovny. „Každý bude mít možnost vystoupit pět minut na začátku jednacího dne k programu,“ vysvětlil. „Není možné, aby velkou část jednacího dne zabralo to, že se diskutuje, o čem se bude diskutovat,“ dodal Michálek.

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala by časové omezení projevů poslanců s přednostním právem považoval za omezování demokracie. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová míní, že je to zejména věc komunikace. Hnutí podle ní neblokovalo žádné zákony ve prospěch českých občanů.

Schillerová: Zodpovědná je koalice

„Oni (pětikoalice) jsou zodpovědní za prosazování zákonů a za to, aby komunikovali s opozicí tak, abychom byli schopní se někam posouvat. To se v první části volebního období nedělo, za sebe teď vidím mírné zlepšení. Měli bychom spolu mluvit a já tu dobrou vůli mám,“ zmínila exministryně financí.

„Spoustu věcí, které za půl roku udělají, opíší. Mohli by opisovat trošku rychleji,“ rýpla si Schillerová do pětikoalice. Ta si díky většině 108 poslanců podle šéfky klubu ANO prohlasuje cokoliv, co „se jí zlíbí“.

„Musím souhlasit, že je to o komunikaci. Věřím, že příští týden budeme úspěšně projednávat klíčové tisky – například novelu stavebního zákona, lex Ukrajina čtyři nebo zákon o pedagogických pracovnících,“ nechal se slyšet šéf lidoveckých poslanců Výborný.

Fiala si navzdory tomu, že je ve sněmovně přibližně rok po volbách 113 neprojednaných předloh, nemyslí, že by byla dolní komora zablokovaná. „Kdyby chtěl někdo opozici vinit z obstrukcí, tak my jsme obstruovali pouze dvakrát – u korespondenční volby a také když koalice brala miliardy ze zdravotního pojištění do státního rozpočtu,“ dal konkrétní příklady.

„Když se bavíme o tom, že byly obstrukce jen ve dvou případech, tak třeba poslední pátek jednala sněmovna o věcech na programu 57 minut,“ reagoval na Fialova slova Michálek. Poté si podle něj ANO a SPD vzaly celkem čtyři hodiny přestávek. Časový údaj dal do kontrastu s běžnou pracovní dobou, která činí osm hodin. 

Je podle něj v pořádku svolávat mimořádné schůze, ale ne obstruovat celý další jednací den. „Tím jsme přišli o sedm hodin, kdy se daly projednávat zákony,“ říká. Připomněl, že Česko kvůli podobným průtahům stále nepřijalo některé evropské směrnice, za což mu hrozí postihy.

Vláda upravuje programové prohlášení

Výborný v pořadu rovněž avizoval, že vláda by na konci prvního čtvrtletí příštího roku měla zveřejnit upravené programové prohlášení.

Změny programového prohlášení jsou podle vládních politiků zapříčeněné dopady války na Ukrajině či energetickou krizí, které nebylo v době vzniku dokumentu možné předvídat. 

„Programové prohlášení nejprve vyhodnotíme na všech ministerstvech. Na základě toho proběhne koaliční jednání, aby se zohlednila realita v době války na Ukrajině a drahých energií. Potom bude nové programové prohlášení,“ dovysvětlil Michálek. Nemyslí si, že je potřeba znovu předstupovat před poslance se žádostí o důvěru. Vedlo by to podle něj jen ke ztrátě dalšího jednacího dne sněmovny.