Koalice dohodla v návrhu rozpočtu přesuny dvanácti milionů. Opozice navrhuje sto miliard

UDÁLOSTI: Strany vládní koalice se před schvalováním rozpočtu zatím dohodly na přesunech za zhruba 12 milionů (zdroj: ČT24)

Strany vládní koalice se podle zjištění České televize domluvily na přesunech peněz v rozpočtu v rozsahu zhruba 12 milionů. Peníze dostanou organizace, které se starají o připomínání českých demokratických tradic, jako Československá obec legionářská nebo Památník Šoa. Pozměňovací návrhy k zákonu o rozpočtu chystá i opozice, její ambice jsou o řády větší než koaliční – chce přesunout přes sto miliard. Žádný z opozičních návrhů ale zatím nemá ve sněmovně zajištěnou většinovou podporu.

V prvním čtení schválili poslanci koncem října základní parametry rozpočtu, dál už tedy nebudou sahat na výši příjmů, výdajů a schodek, ale stále mají ve druhém čtení možnost požadovat přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dal najevo, že počítá s tím, že některé detaily se opravdu změní podle přání poslanců. „Pro vládu a pro ministra financí, čím nižší objem těch přesunů, tím je to lepší. Ale nechci dopředu říkat žádné limity,“ řekl.

Mezi koaličními poslaneckými kluby již vznikla dohoda na některých úpravách. Chtějí například vrátit sešrktané peníze organizacím, které připomínají boj za svobodu a národní tradice. „Týká se to dotací pro – řekněme – paměťové instituce, které nějakým nedopatřením z návrhu státního rozpočtu vypadly,“ ozřejmil předseda klubu TOP 09 Jan Jakob.

Více než milion oproti původnímu návrhu rozpočtu by mohl dostat Památník Šoa, který připomíná české oběti vyvražďování Židů nacistickým režimem. Podle předsedy meziparlamentní skupiny Česko–Izrael Jana Bartoška (KDU-ČSL) je to zvláště vůči Památníku Šoa vhodné i s ohledem k aktuální mezinárodní situaci. „Vidíme v současné době řadu nenávistných projevů proti Židům. Ta nenávist se může otočit proti jakékoli skupině. Z toho důvodu si musíme připomínat tyto hrůzy,“ zdůraznil. S takovým přesunem v rozpočtu souhlasí i Stanjura a je ochoten jednat i o dalších v řádu stovek milionů.

Poslanci si při dalším projednávání rozpočtu vyslechnou také množství opozičních požadavků na změny v rozpočtu, které budou o řády větší – měly by změnit určení více než stovky miliard korun. Mimo jiné by chtěli opoziční poslanci prosadit dotování cen elektřiny.

„Nejzásadnější bude přesun všech energetických poplatků za obnovitelné zdroje a za distribuci ve výši 51,5 miliardy,“ nastínila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

SPD zase podle jeho poslance Jana Hrnčíře navrhne přesunout 30 miliard korun z odvodů do Evropské unie. Chce je použít „právě na řešení vysokých poplatků, vysokých cen energií“.

Vládní návrh zákona o státním rozpočtu budou poslanci ve sněmovně schvalovat ve středu 29. listopadu. Hned poté poputuje zákon k prezidentu Petru Pavlovi. Senát rozpočet – na rozdíl od ostatních zákonů – neschvaluje.