Jestli Česku záleží na životech, ruské a běloruské tenistky v Praze hrát nesmějí, říká Hašek

90' ČT24 – Sankce na ruské sportovce trvají. Mají se sport a politika míchat? (zdroj: ČT24)

Do tenisového turnaje WTA v Praze se přihlásily sportovkyně z Ruska a Běloruska. Podle vládního nařízení ale sportovci nesmějí v Česku tyto dvě země reprezentovat. Hráčky by tak mohly na turnaji vystoupit pod neutrální vlajkou. To odmítá bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, poukazuje na to, že jsou to stále občanky své země, reprezentují ji a dělají reklamu na její činy. „Pokud na něco děláte reklamu, tak to samozřejmě eskalujete,“ upozornil v 90' ČT24. Pokud podle něj Česko nechá na turnaji tyto sportovkyně hrát, zemře kvůli tomu spousta lidí.

Sankce proti Rusku se netýkají pouze politiků nebo s režimem spřízněných podnikatelů, ale také sportovců. Jejich zapojení v rámci jednotlivců i týmů na soutěžích a utkáních letos v červnu zakázala podobně jako další země i česká vláda.

Právě účast tenistek z Ruska a Běloruska teď musí řešit vedení ženského tenisového turnaje WTA, který se koná už příští týden v Praze ve Stromovce. Na turnaj se přihlásily Ruska Jevgenija Rodinová a Běloruska Aljaksandra Sasnovičová. „Zákaz platí. Já nevím, jak to je, ale to bude muset někdo prošetřit,“ vzkázal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Obě hráčky může zachránit to, že vládní usnesení se výslovně týká reprezentantů Ruska a Běloruska. Tenistky ale na turnaji hrají pod neutrálním označením. „Podle našich informací ruští a běloruští účastníci budou muset podepsat prohlášení, že nereprezentují svoji zemi a že jsou tady jako nezávislí sportovci,“ přiblížil tiskový mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

Hašek: Pokud na něco děláte reklamu, tak to i eskalujete

Policie si podle svých slov zákaz sportovců v reprezentování Ruska a Běloruska na tenisovém turnaji žen pohlídá. Sportovní akci bude monitorovat, v případě porušení podmínky uděleného víza účastníkům nepovolí vstup na české území, nebo vízum krátkodobě zruší.

„Jsou to občanky své země. (…) Kterýkoliv občan vždy reprezentuje svoji zemi. Je jedno, jestli mám na sobě znak té země, jestli mi hrají hymnu,“ poznamenal Hašek. „Takže ony tam možná nebudou mít název, odkud jsou, jestli z Běloruska nebo Ruska. Ale stále jsou to občanky a bohužel reprezentují zemi, dělají reklamu na činy své země,“ zdůraznil s tím, že Rusko vede imperiální válku a páchá válečné zločiny s ní spojené.

„Pokud na něco děláte reklamu, tak to samozřejmě eskalujete,“ doplnil také. Jestli dle Haška Česku záleží na ukrajinských i ruských životech, tak Rodinová a Sasnovičová na turnaji nesmějí hrát. „Pokud zde necháme ruské a běloruské tenistky hrát, tak kvůli tomu umře spousta lidí,“ prohlásil.

Zároveň Hašek dodal, že nenabádá české tenistky, aby proti soupeřkám z Ruska či Běloruska nehrály. „Vím, že akorát by přišly o peníze a své výkony,“ říká a vysvětluje, že kritizuje WTA a politiky, kteří určují pravidla. Podobně Hašek dlouhodobě kritizuje například vedení zámořské hokejové NHL.

Například ruská tenistka Darja Kasatkinová ruskou agresi na Ukrajině veřejně kritizuje a hovoří o tom, že uvažuje o změně občanství. „Jestli odsuzuji válku, tak musím jasně definovat, že odsuzuji imperialistickou ruskou válku za účelem zisku území druhé země, kritizuji zločiny – to je první věc. A druhá věc je, že podle toho sportovec musí i pravidelně veřejně vystupovat,“ okomentoval Hašek. Nestačí podle něj jen podepsat prohlášení.

Pokud to Kasatkinová takto definuje a bude podle toho i vystupovat, tak by hrát na turnajích mohla, myslí si Hašek. Je podle něj ale třeba nastavit pravidla. 

Start na olympiádě bez odsouzení invaze je nepřípustný, říká Žantovský

Co se pak olympijských her v Paříži týče, zhruba rok před jejich začátkem stále není jasné, zda na nich budou startovat neutrální sportovci z Ruska a Běloruska. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach nehodlá stanovovat termín, do kdy musí být rozhodnuto. Řekl to po odeslání oficiálních pozvánek, které Rusko ani Bělorusko nedostaly.

Skupina nezávislých expertů Českého olympijského výboru (ČOV) navrhla, ať ruští a běloruští sportovci před případným startem na olympiádě pod neutrální vlajkou podepisují čestné prohlášení odsuzující agresi svých zemí na Ukrajině.

„Doporučení, které jsme předali ČOV, je z naší strany definitivní. (…) Považujeme za nepřípustnou účast Ruska a Běloruska jako států, považujeme za nepřípustnou účast týmových družstev, které reprezentují Rusko nebo Bělorusko, považujeme za nepřípustnou účast sportovců, kteří patří k armádním nebo bezpečnostním složkám,“ vyjmenoval koordinátor expertní skupiny Michael Žantovský.

Sportovci podporující válku na Ukrajině by byli reklamou na režim ruského vůdce Vladimira Putina, stejně tak ale sportovci, kteří podepíší prohlášení válku odsuzující, budou reklamou proti agresivní válce, myslí si Žantovský. „Za to si zaslouží startovat a za to si zaslouží uznání,“ dodal.

Diskvalifikovaná ukrajinská šermířka

Pod neutrální vlajkou mohou ruští a běloruští šermíři startovat na mistrovství světa v Miláně. Ve čtvrtek tam došlo k incidentu mezi ukrajinskou reprezentantkou Olhou Charlanovou a ruskou šavlistkou Annou Smirnovovou. Charlanová jí po své výhře v prvním kole odmítla podat ruku, kvůli tomu byla diskvalifikovaná za porušení pravidel. Podle regulí si totiž musí šermíři po oznámení výsledku utkání potřást rukama. 

Podle Žantovského je diskvalifikace Charlanové v rozporu se základními principy fair play. „Každá porota by musela vzít v úvahu osobní pocity ukrajinské šermířky, její lidskou důstojnost a důvody, pro které tváří v tvář ruské agresi na Ukrajině odmítla podat ruské soupeřce ruku,“ poznamenal.

Ukrajinský šermířský svaz hodlá podat protest. „Rozhodčí jí za to neudělil černou kartu hned ani ji přímo nediskvalifikoval. Celá tahle podlost začala až později. Budeme usilovat o zrušení tohoto verdiktu, protože diskvalifikace by Olze znemožnila startovat tady v soutěži družstev,“ řekl v televizním rozhovoru předseda svazu Mychajlo Illjašev.

Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak upozornil na to, že ruská šavlistka v minulosti pózovala ve vojenské ušance. „Jak je vidět, otevřeně obdivuje ruskou armádu, která zabíjí Ukrajince a ničí naše města,“ okomentoval to Podoljak.

Mezinárodní šermířská federace FIE se k incidentu zatím nevyjádřila.