Z NHL je reklama na válku, chci pomoci ukrajinskému hokeji, říká Hašek

Události, komentáře: Dominik Hašek o podpoře Ukrajiny a kritice NHL či MOV (zdroj: ČT24)

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek osobně podpořil sportovce na Ukrajině. Olympijský vítěz z Nagana se od počátku masivní ruské invaze ostře vymezuje proti účasti ruských i běloruských reprezentantů v mezinárodních soutěžích. „NHL je dnes bohužel reklamou na válku,“ řekl v Událostech, komentářích s tím, že zámořská soutěž by měla pomoci s obnovou Ukrajiny.

„Kromě Ukrajiny jsem přijel podpořit i ukrajinský hokej. Budu dělat všechno pro to, aby se to v příští zimě, do budoucna, změnilo. Budu naléhat na různé lidi a různé federace, aby udělaly maximum, aby ukrajinský hokej neumřel,“ řekl Hašek s tím, že polovina tamních stadionů je buď zničena, nebo v oblastech, kde se nedá trénovat. „Víceméně padesát procent dětí se v loňské sezoně nedokázalo dostat na led, a to je velice smutné.“

Podotýká, že ukrajinští hokejisté místo sportování nyní bojují na frontě: „Setkal jsem se s kluky, kteří přišli o oči, nebo oko, o nohu, ale jsou neskuteční hrdinové a pořád bojují,“ zdůrazňuje olympijský vítěz.

Sám se chce zaměřit na novou generaci. Například v Charkově podle Haška nemohou děti vůbec trénovat – ačkoliv je město svobodné, tamní dva stadiony se staly terčem ruského bombardování. „Chci udělat všechno pro to – zorganizovat lidi, dát jim podporu – aby se tohle změnilo. Alespoň v oblastech, kde se tolik neválčí, ať už se jedná o Kyjev, Vinnycji a další oblasti, aby se děti mohly dostat na led,“ říká Hašek.

Postoj NHL je neodpustitelný, míní Hašek

Bývalý reprezentační brankář kritizuje zámořskou NHL za to, že umožňuje soutěžit ruským a běloruským hokejistům, výhrady má také k Mezinárodnímu olympijskému výboru. Upozorňuje, že asociace pro ruské a běloruské hokejisty nic nedělají a ti jsou reklamou na ruskou invazi.

„Je potřeba pracovat s ruskými hokejisty, pomáhat jim, aby našli sílu a řekli, o čem ta válka je, že je to napadení svobodné země,“ apeluje Hašek. „Chtěl bych pomoct, aby ti kluci nebo holky, když nastoupí na led, kurt, jdou si zaplavat, boxovat, nebyli reklamou na válku.“

„To, co dělá Mezinárodní olympijský výbor a NHL, je to nejhorší, co můžou dělat,“ dodává s tím, že NHL i další federace s takovými postoji by měly dát miliardy dolarů na obnovu Ukrajiny. „To, co NHL dělá, je hrozné a neodpustitelné,“ zdůrazňuje hokejista.

Osobně odpovědný je podle Haška přímo komisionář NHL Gary Bettman, který mimo jiné prohlásil, že Hašek svou kritikou NHL nereprezentuje pozici české vlády. „Naše vláda, náš prezident, sportovní šéfové jednotlivých federací jsou naprosto opačného názoru. Pan Gary Bettman uváděl naprosto nepravdivé informace a celý hokejový svět, dovolím si říct, úmyslně lživě informoval,“ upozornil Hašek.

Přál by si, aby vůči NHL vystoupilo více hokejistů, kteří už ukončili kariéru. Je si totiž vědom toho, že pro stále aktivní hráče je to složitější. „Také jsem byl zaměstnancem NHL. Nebudu vykřikovat, že bych se choval úplně jinak než dnešní kluci. Jste součástí mužstva, chcete vyjet na led. Vždy budu vinit NHL, její šéfy, majitele, protože ti nastavili pravidla tak stupidně, že NHL je dnes bohužel reklamou na válku,“ je přesvědčen někdejší reprezentant.