Internetem se šíří příspěvky s falešnými výroky odpůrců očkování. Lhát se nemá, reagoval Orko Vácha

Události, komentáře: Pandemie a internet (zdroj: ČT24)

Současnou pandemickou vlnu provází vzedmutí agrese proti zdravotníkům. Ke stupňování napětí jen přispívají sociální sítě, které konflikty ve společnosti prohlubují. Spor mezi zastánci a odpůrci vakcín na internetu teď například provází šíření příspěvků, které kritikům očkování přisuzují falešné výroky. Společnost se tak dál štěpí, uvedl komentátor Deníku N Petr Koubský. Podle přednosty Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Marka Orko Váchy nemůže být lež v diskusi legitimním nástrojem. Koubský a Vácha byli hosty pořadu Události, komentáře.

Čím dál víc zdravotníků čelí agresivitě ze strany pacientů a zdaleka nejen na sociálních sítích. Nahromaděnou frustraci si lidi vybíjejí i přímo v ordinacích nebo nemocnicích. Některé proto posilují ostrahu a spolupracují s vojáky anebo policií.

„Teď je to na nás velký nárok, abychom byli zdvořilí, slušní a znovu a znovu dokola vysvětlovali fakta,“ uvedl přednosta Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Marek Orko Vácha. Fakta podle něj ale jasně stojí na straně zastánců očkování a diskusi o vakcínách přirovnal k debatám o kulatosti Země.

Publicista Deníku N Petr Koubský připomněl, že ačkoliv jsou sociální sítě symbolem sporu o očkování, neodráží celkovou společnost a jsou především prostředkem na výrobu peněz pro provozovatele. Jeho cílem je pak udržet uživatele na síti co nejdéle, k čemuž využívá právě kontroverzní obsah. „Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon v nás nikoho moc nepřiláká, spílání na adresu nějaké druhé skupiny ano,“ uvedl Koubský.

Virtuální svět získal dle Koubského na důležitosti zvláště v posledních dvou letech. „Odehrávají se tam rozumné komunikace, dobré výměny informací, přátelské vazby, agresivita, nesmysly, všechno dohromady tak, jak to přináší život. Je potřeba se v tom umět orientovat přesně jako ve fyzickém životě. Rozdíl je ale v tom, že ve fyzickém životě to většinou umíme a ve virtuálních prostorech většinou ještě ne,“ doplnil.

Za agresivitou některých uživatelů stojí anonymita prostředí, domnívá se Vácha. Kvůli vystupováním pod přezdívkami je podle něj problematické sociální sítě vnímat jako zdroj relevantních informací. „Pro mě je podmínka diskuse, abych věděl, co to je za člověka,“ řekl.

Internetové příspěvky vkládají odpůrcům očkování do úst falešné výroky

Odpůrci vakcín píšou na sítích o životě ve lži, o otečkovaných, zastánci jim to vracejí. Po internetu například kolují fotomontáže Daniela Landy, který je známý brojením proti očkování, jemuž zdravotníci aplikují vakcínu. Obrázky doprovází i falešné výroky. „Chápu, když to je jednou, je to recese a všichni ví, že to je recese. Ale velmi bych si přál, aby obě strany nezačaly používat lež do svého arzenálu zbraní. Lhát se prostě nemá,“ okomentoval Vácha.

Podle Koubského jde možná o další znak rozštěpené společnosti. „Ještě před několika měsíci bych bez váhání řekl, že to je jenom tlachání. Ale situace se přiostřuje každým okamžikem a v zahraničí koneckonců vidíme, že střety jsou už často ostřejší než jenom verbální,“ uvedl komentátor.

Českému národu podle něj chybí morální osa, o kterou by se mohl opřít, podobně je na tom ale větší část západní civilizace. „Jsme navíc rozhodně i neukázněný národ a trpíme velkým nedostatkem jakékoliv důvěry v autority, což se dá možná pochopit z dávnější i bližší historie, ale rozhodně teď v době pandemie je to veliká nevýhoda,“ doplnil Koubský.

Obcházení zákonů bylo podle Váchy před sametovou revolucí skoro až součástí české DNA. Přístup se podle něj ale přenáší i na mladší generace a po roce 1989 mu napomáhá i část politiků, kteří budují nedůvěru v sebe samé. „Pokud politici zasévají vítr dlouhou dobu (…) a žijeme v prosperujících časech, tak to tolik nevadí. Když potom ale přijde vichřice pandemie, potřebujeme vládě důvěřovat,“ popsal Vácha. České republice by na prezidentském postu prospěla osobnost, která společnost dokáže stmelit, zakončil.