TÉMA

Marek Orko Vácha

Dvě petice, dva postoje k vládě a Izraeli. Malému vadí nepřiměřenost, Orko Váchovi rukojmí

Jedna petice kritizuje vládu za bezvýhradnou podporu Izraele, druhá ji chválí. Podporovatel pochvalné petice, katolický kněz a etik Marek Orko Vácha v Událostech, komentářích zdůraznil, že její příznivce mrzí každý zmařený život. Biskup Václav Malý, který by chtěl uvolněnější postoj vlády, zdůraznil, že současný konflikt zavinil Hamás. To ale podle něj neznamená, že izraelská reakce je přiměřená.
15. 2. 2024|

V USA poprvé popravili vězně dusíkem. Přihlížející se přou o průběhu exekuce

Americký stát Alabama v noci na pátek popravil odsouzeného Kennetha Smithe metodou označovanou jako dusíková hypoxie, tedy pomocí masky, do které byl vháněn čistý dusík. Tento způsob exekuce byl oficiálně použit vůbec poprvé v historii. A rozvířil diskuse o humánnosti, smyslu i účinnosti trestu smrti.
26. 1. 2024|

Solidarita s prchajícími Ukrajinci se pozitivně vepíše do duše českého národa, míní Marek Orko Vácha

Válka na Ukrajině nám nesmí být lhostejná, Češi vlnou pomoci ukázali, že rozhodně nejsou cynici, řekl v Interview ČT24 etik a kněz Marek Orko Vácha.
18. 4. 2022|

Ministr zdravotnictví představil tým pro zvládání pandemie

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a epidemiolog Roman Chlíbek představili Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP). Ministr bude spoléhat na Centrální řídicí tým, jehož součástí jsou zástupci armády, i na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Expertní poradní orgán má vládě pomáhat v souboji s epidemií koronaviru, při které aktuálně hrozí nárůst infekcí způsobených variantou omikron.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 23:17|

Internetem se šíří příspěvky s falešnými výroky odpůrců očkování. Lhát se nemá, reagoval Orko Vácha

Současnou pandemickou vlnu provází vzedmutí agrese proti zdravotníkům. Ke stupňování napětí jen přispívají sociální sítě, které konflikty ve společnosti prohlubují. Spor mezi zastánci a odpůrci vakcín na internetu teď například provází šíření příspěvků, které kritikům očkování přisuzují falešné výroky. Společnost se tak dál štěpí, uvedl komentátor Deníku N Petr Koubský. Podle přednosty Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Marka Orko Váchy nemůže být lež v diskusi legitimním nástrojem. Koubský a Vácha byli hosty pořadu Události, komentáře.
17. 12. 2021|

Zavést lockdown pro neočkované? Odborníci a politici se neshodnou

Kvůli sílící epidemii vláda v demisi schválila další testování ve školách. S dalšími protiepidemickými opatřeními chce počkat až na názor dosavadní opozice. Uvažuje, že půjde rakouskou cestou a schválí také lockdown pro neočkované. Odborníci a politici se ale na takovém kroku neshodují, stejně jako na povinném očkování. Diskutovali o tom v Devadesátce ČT24.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 22:42|

Neuvěřitelně drzé i nepochybně milující, hodnotí etici počínání prezidentova okolí

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí seznámil veřejnost se stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice, podle které nyní prezident Miloš Zeman není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat pracovní povinnosti. I když je prezident hospitalizován už od 10. října, jednalo se o první informaci ohledně jeho zdravotního stavu. Prezidentská kancelář se ani po předchozí Vystčilově výzvě ke stavu prezidenta nevyjádřila. Pro etika Marka Orko Váchu je počínání Zemanových spolupracovníků „novým dnem“. Etik Jaromír Matějek zase chápe postoj prezidentovy rodiny a zdůrazňuje zachování důstojnosti pacienta.
19. 10. 2021|

BLOG: Vzadu v Birkenau. Pamatujme, nezapomeňme, neprobouzejme běsy minulosti

Jezdím tam každý rok se svými studenty. Na samém konci prohlídky, vzadu, u krematorií Birkenau, průvodce Mirek narativně mluví o tom, že na těchto několika desítkách čtverečních metrů zemřelo víc lidí než Britů a Američanů v průběhu druhé světové války. Mirek Obstarczyk mluví bez emocí, ale tím víc je to nesnesitelné.  Autorem komentáře je kněz a přírodovědec Marek Orko Vácha.
13. 1. 2021|

BLOG: Věřím, že se síla přirozeného výběru nakonec neprokáže

Nechám se naočkovat. Denně dostávám několik mailů s dotazy, zda a proč, a protože těch několik mailů denně dostávám posledních několik týdnů (!) v neztenčené míře, odpovídám.
12. 1. 2021|

Důležité věci přicházejí zdola. Kněz a biolog Vácha ocenil obětavost mediků a skautů

Pandemie nového koronaviru nepřinesla jen zátěž, ale také radost ze solidarity a poznání, že důležité věci přicházejí zdola. V Událostech, komentářích to řekl kněz, biolog a přednosta Ústavu etiky Marek Orko Vácha. Hájil také počáteční spory lékařů a vědců o vážnost situace s tím, že právě vzájemná kritika a kontrola je při hledání pravdivého výkladu zásadní.
23. 12. 2020|
Interview ČT24

Nové a nepředvídatelné problémy zvládáme dobře, myslí si o přístupu k pandemii biolog a kněz Vácha

Od začátku koronavirové pandemie uplynul už půlroku. Podle biologa a kněze Marka Orko Váchy krize ale velký řez ve společnosti neudělala, protože nebyla podle něj, naštěstí, tak hluboká jako například válka. Nadšený skaut si myslí, že se patrně pozitivně změní náhled starší generace na tu mladší. „Pokud je někdo hrdinkami, tak zdravotní sestřičky a maminky, které se staraly v karanténě o své děti,“ dodává pak v bilancování nad koronavirovou krizí.
8. 8. 2020|

BLOG: Špatní lidé. Socha připomíná vždy jen jeden aspekt významné osobnosti

Bourání soch si neumím vysvětlit jinak než nábožensky, než že potřebujeme své svaté a že jsme zhrzeni, když se zjistí, že domnělí svatí vlastně žádní svatí nejsou. Jako bychom to dřív nevěděli.
24. 6. 2020|