Zavést lockdown pro neočkované? Odborníci a politici se neshodnou

90’ ČT24: Zpřísnění opatření: omezení pro neočkované? (zdroj: ČT24)

Kvůli sílící epidemii vláda v demisi schválila další testování ve školách. S dalšími protiepidemickými opatřeními chce počkat až na názor dosavadní opozice. Uvažuje, že půjde rakouskou cestou a schválí také lockdown pro neočkované. Odborníci a politici se ale na takovém kroku neshodují, stejně jako na povinném očkování. Diskutovali o tom v Devadesátce ČT24.

„Lidé u nás podléhají šíleným nesmyslným internetovým zprávám. Je špatně, že lidé jsou tak nezodpovědní, že se nechtějí nechat očkovat,“ myslí si imunolog Václav Hořejší.

Podle něj by se dalo v tuto chvíli říct, že epidemie se vymyká kontrole. „Ta čísla letí nahoru, těžko to hodnotit nějak pozitivně,“ konstatoval. Za lockdown se nepřimlouvá, je ale podle něj zřejmě potřeba povinné očkování, zvláště pro profese, kde je to nezbytné. „Tady se všichni bojí, že by nastala revoluce těch neočkovaných,“ dodal Hořejší.

Proti tvrdému lockdownu je i náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Myslí si ale, že je dobré, aby stát jasně vyjádřil, co si přeje. „Stát by se neměl stydět, že preferuje očkované lidi. My nevymýtíme virus, ale potřebujeme, aby populace byla imunní, aby nám ten virus nehnal lidi do nemocnic,“ řekla. Souhlasí s tím, že lidé by měli poslouchat odborníky. 

Diskriminace neočkovaných

Lockdown pro neočkované nepovažuje za správný krok specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál (Piráti). „Jedná se o špatně cílené opatření, ale přitom opomíjí, že ti, kteří prodělali covid, jsou méně rizikoví než ti, co ho neprodělali, ale mají dvě dávky očkování,“ řekl. 

Podle experta na právo by takový krok byl diskriminační. „Cokoliv, co bychom nazvali lockdownem, tak by s vysokou pravděpodobností vyžadovalo vyhlášení nouzového stavu, což samozřejmě vláda může udělat, ale je otázka, jestli by to prošlo parlamentem,“ vysvětlil. Samozřejmě podle něj může resort zdravotnictví například zavést pravidelná povinná očkování nebo zvláštní očkování.

Na dezinformace ohledně očkování upozornil i přeseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Podle něj jsou v dnešní době velmi nebezpečné. Na druhé straně si také neumí představit, že by začalo být očkování proti koronaviru povinné. „Pořád jako člověk, který má rád svobodu a zdravý rozum, věřím na to, že ta společnost je schopná tím projít bez toho, aniž by musela očkování uzákoňovat,“ dodal.

Přednosta Ústavy etiky z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Orko Vácha vnímá zavedení lockdownu po vzoru Rakouska jako etické. „Bylo by to v pořádku, protože tady máme velmi vážnou respirační nemoc, která může způsobit závažou infekci plic a úmrtí. Opravdu jsme v době určité krize a ta si žádá prostředky, které by neobstály v době míru. No ale teď je musíme použít, abychom zachránili životy,“ vysvětlil. Zároveň dodal, že všechny prostředky, které zmenší počty umrtí, považuje za přijatelné. 

Očkování vs. neočkování

Imunolog Karel Drbal v Událostech, komentářích upozornil, že vakcíny nebyly konstruovány pro to, aby bránily šíření viru. Zároveň dodal, že je vidět, že teď dochází v mnoha ohledech k segregaci společenského života, a to je podle něj špatně. „Kampaně, které běží na podporu očkování, nepovedou k žádnému výsledku,“ míní.

Lékař a biochemik Jan Trnka si myslí, že existují dvě skupiny lidí, které se nedají přesvědčit. Jedna z nich se nedokáže podle jeho názoru v informacích vyznat a rozhodnout se. Druhá nedůvěřuje institucím, které vyzývají, aby se lidé očkovali a dodržovali opatření.

Že jsou informace ohledně očkování zmatené, potvrzuje i psycholog Pavel Pařízek. Vysvětlil, že společnost se rozdělila na tři tábory – pozitivní, neutrální a negativní. „Pokud má někdo konspirační myšlení, na něj nefunguje argument, který platí na normální populaci,“ dodal.

UK: Otázky kolem očkování (zdroj: ČT24)