Vláda schválila plošné testování neočkovaných školáků. Ve hře je i konec uznávání testů v restauracích

Události: Bude se opakovat testování žáků na školách, připravují se nová opatření (zdroj: ČT24)

Končící vláda schválila obnovení plošného celostátního testování žáků na koronavirus. Podle ministra školství v demisi Roberta Plagy (za ANO) se uskuteční 22. a 29. listopadu a bude se týkat jen neočkovaných. Kabinet v demisi tak reaguje na prudce stoupající počty lidí nakažených koronavirem a plnící se nemocnice. Dále má být konec uznávání negativních testů jako důkazu bezinfekčnosti například v restauracích. Opatření vláda případně schválí v příštím týdnu. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce znát i stanovisko AntiCovid týmu nově vznikající vlády.

Žáci základních a středních škol se budou dvě poslední listopadová pondělí testovat na koronavirus antigenními samotesty. „Toto testování probíhá zejména na žádost krajů. Pan hejtman (Martin) Kuba na radě vlády pro zdravotní rizika prezentoval tento požadavek,“ uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch.

Stát má v zásobě asi dva miliony testů, které školy dostanou. „Jsem rád, že můžeme využít antigenní testy ze státních hmotných rezerv k tomu, abychom chytili nejkřiklavější případy na školách a s neuspokojivou situací mohli nějak naložit,“ uvedl ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO).

V základních a středních školách je kolem 1,4 milionu žáků, část z nich už je naočkovaná a nemusí se testovat. Kdo test odmítne, bude muset mít při výuce nasazenou roušku, nezúčastní se hodin tělesné výchovy a budou se na něj vztahovat i další omezení.

Po dvou kolech plošného testování v září ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že není potřeba pokračovat. Testování ve školách ve vybraných okresech znovu začalo v listopadu v okresech, kde se covid-19 šířil nejvíce – zprvu v osmi, později v jednatřiceti. Vyžádal si ho ministr Plaga, chtěl tak zabránit povinnosti nosit při výuce roušky, kterou prosazoval ministr zdravotnictví.

Ačkoli se podle dohody ministrů mělo testovat ve všech okresech s týdenní incidenci nad 300 případů na sto tisíc obyvatel, což by nyní již byly téměř všechny, po dvou týdnech ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nepovažuje preventivní testování žáků antigenními testy za přínosné a že s ním končí.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková se shodovaly, že za vhodnější považují testování v ohniscích nákazy, a to metodou PCR.

Plošné testování na covid-19 ve školách a také na pracovištích doporučila jako správný způsob, jak reagovat na rychle sílící epidemii, Mezioborová skupina pro epidemické situace. Ta vznikla jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví a funguje dál i poté, co s ní ministerstvo přestalo spolupracovat. Její předseda Petr Smejkal je také členem vládní rady pro epidemické situace.

Proti plošnému testování školáků antigenními samotesty však má námitky Vlastimil Válek (TOP 09), o němž se spekuluje jako o novém ministrovi zdravotnictví. „Plošné screeningové testování, navíc s použitím samotestů, je naprostý nesmysl. Z našeho pohledu je daleko lepší, aby všechno organizovaly krajské hygienické stanice podle lokální epidemické situace,“ řekl.

V úvahu by podle něj připadlo používat pro screeningové testování PCR testy, a kde to není možné, nahradil by je „kvalitně provedený antigenní test ve spolupráci se zdravotnickým zařízením“.

O konci uznávání testů v restauracích jednali Vojtěch s Válkem

Vláda v demisi kromě plošného testování školáků, které by měla schválit na pátečním jednání, chce také omezit roli testů jako průkazu bezinfekčnosti. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) by to mohla schválit v úterý, je ale několik variant, jak se k této možnosti postaví.

V úvahu připadá takzvaná rakouská či bavorská varianta – tedy povolit nadále vstup do restaurací, divadel či na hromadné akce pouze lidem očkovaným či po prodělaném covidu – nebo také jen konec uznávání antigenních testů a případně také snížení přípustného podílu lidí prokazujících se pouze testem na hromadných akcích.

Po ranním zasedání vlády jednal o těchto variantách ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch i s AntiCovid týmem sdružujícím zdravotnické experty pětikoalice, která sestavuje novou vládu. „Vyměnili jsme si pohledy na tuto problematiku s tím, že ještě čekáme na písemné stanovisko AntiCovid týmu k návrhům, které padly,“ uvedl ministr v demisi.

Podrobnosti o tom, jak by mělo nové opatření vypadat, neprozradil s tím, že čeká na písemné stanovisko protistrany. „Máme přislíbeno, že ho dostaneme nejpozději do soboty,“ upřesnil. Je podle něj zásadní, „abychom měli konsenzus s budoucí vládní koalicí, aby s tím, co tato vláda schválí, budoucí vláda souhlasila“.

Vlastimil Válek však již ve čtvrtek připustil, že konec uznávání testů jako průkazu bezinfekčnosti „je něco, o čem lze diskutovat“, trvá ale mimo jiné na tom, aby to v tom případě platilo plošně a testy se již neuznávaly nikde. Zároveň zdůraznil, že takové opatření nezmění vývoj epidemie v krátkodobém měřítku.

Brífink AntiCovid týmu k chystaným opatřením (zdroj: ČT24)

Válek na odpoledním brífinku poděkoval ministerstvu za jednání. Scházet se jako pravděpodobný nový ministr chce s úřadujícím šéfem resortu v demisi pravidelně i dál. Válek ještě bude v pátek večer svoje návrhy konzultovat se zástupci Národní rady pro zvládání pandemie, jejíž součástí je například vakcinolog Roman Chlíbek nebo epidemiolog Petr Smejkal. Stanoviska dá Válek Vojtěchovi v sobotu ráno. Chce se vyvarovat tomu, aby případná nová opatření zrušily soudy.

Vojtěch doplnil, že hovořil s Válkem a dalšími experty nové koalice také o další strategii očkování včetně apelu na posilující dávku, o používání monoklonálních protilátek, které mohou při včasném podání zabránit těžkému průběhu covidu-19 a potřebě dohlížet na dodržování opatření.

Restaurace budou chtít kompenzace, skončí-li uznávání testů

Případného ukončení uznávání testů jako průkazu bezinfekčnosti se obávají provozovatelé restaurací. Chtějí, aby vláda, pokud takové opatření schválí, zároveň schválila i kompenzace pro ně. Tvrdí, že se kvůli tomu sníží počet hostů, některé podniky budou muset zavřít. „Jsme na třiceti procentech tržeb, budu muset propustit několik zaměstnanců,“ avizovala například provozovatelka indické restaurace v Ostravě Marie Olivová.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek označil opatření, které by znemožnilo do podniků přístup neočkovaným lidem, za „jiný model lockdownu“. Asociace podle něj jedná o kompenzacích s ministerstvem průmyslu a obchodu.

„Pokud by vláda přistoupila k tomu, že chce převzít rakouský nebo německý model – který je podobný – to znamená přístup pouze očkovaným, tak tam souběžně s tím běží kompenzace pro podnikatele, kteří jsou tím zasaženi,“ prohlásil Stárek.

Denní počty nakažených se od úterý dostaly nad deset tisíc, oproti předchozímu týdnu jsou zhruba o polovinu vyšší. Vláda již dříve schválila povinnost nosit respirátory při výuce na vysokých školách a také povinné testování neočkovaných pracovníků v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních. Účinné bude toto opatření od 15. listopadu. Případný konec uznávání negativních testů by měl následovat po dalších dvou týdnech.