Vláda podle Babiše chystá další testování ve školách, uvažuje o omezeních pro neočkované

UDÁLOSTI: Uvažované zpřísnění protiepidemických opatření v Česku (zdroj: ČT24)

Testování ve školách bude zřejmě pokračovat, a to plošně. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že to vláda projedná v pátek. V příštím týdnu by také mohla zakázat vstup na některé akce lidem, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, to však chce Babiš nejprve projednat se stranami, které sestavují novou vládu. Možný kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) apeloval na to, aby případné změny byly jednotné a testy se uznávaly nebo neuznávaly všude.

Andrej Babiš po čtvrtečním jednání kabinetu prohlásil, že v pátek vláda v demisi projedná nová protiepidemická opatření a ta mohou být zásadní. V rozhovoru pro Blesk pak upřesnil, že by se mělo uskutečnit další celostátní plošné testování ve školách, a to 22. a 29. listopadu.

„Ještě dvakrát plošně otestujeme školy. (…) Další rozhodnutí, tam musí ještě proběhnout debata. Je důležité, aby s tím souhlasil tým pana doktora Válka,“ shrnul premiér v demisi pro ČT další plány.

S koalicí, která sestavuje nový kabinet, by chtěl Babiš dohodnout přesnou podobu opatření platných od pondělí 29. listopadu. Hovoří se o takzvaném rakouském modelu. Zřejmě se tedy lidé, kteří nedostali vakcínu ani v posledním půlroce covid-19 neprodělali, nebudou moci účastnit hromadných akcí. V úvahu však také připadá, že by se nadále uznávaly i testy, ale pouze ty vyhodnocené metodou PCR. O tomto zpřísnění ale nebude vláda rozhodovat v pátek.

Zatím se ve zdravotnickém resortu, ve vládě i mimo ni diskutuje. „Rakouský model – a toho času i bavorský model – je jedna z diskutovaných variant,“ poznamenala náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) bude s expertním týmem pětikoalice vytvářející nový kabinet jednat v pátek ráno. V pondělí by mělo ministerstvo zdravotnictví změny projednat se zástupci organizací, například kulturních. Konečné rozhodnutí padne na jednání vlády v úterý.

Výhrady k plošnému testování ve školách má Válek i ředitelé

Vlastimil Válek, o kterém se spekuluje jako o možném novém ministru zdravotnictví, řekl České televizi, že zatím neví, o čem přesně by s ním a dalšími zdravotnickými experty nové koalice chtěl Vojtěch hovořit. Připustil, že omezení přístupu na hromadné akce pro lidi, kteří mají jen test, „je něco, o čem lze diskutovat, ale pak to musí platit úplně všude a plošně“, je-li cílem zvýšit proočkovanost společnosti.

Varoval před tím, aby se například lišila pravidla pro restaurace a pro domovy pro seniory či nemocnice. Domnívá se, že by taková opatření neobstála před soudem.

Zároveň se domnívá, že pokud je cílem vlády hlavně dotlačit lidi, aby se šli očkovat, nepovede to k rychlému zlepšení situace. „Efekt je až po druhé dávce, s nějakou hladinou protilátek,“ poukázal. Momentálním cílem však podle něj musí být, že „opatření povedou k tomu, aby nedocházelo k zahlcení jednotek intenzivní péče, aby nezkolaboval zdravotnický systém v krátkodobém horizontu“.

Vyjádření poslance Vlastimila Válka z TOP 09 k připravovaným epidemickým opatřením (zdroj: ČT24)

S plošným testováním žáků má však Válek problém. „Plošné screeningové testování, navíc s použitím samotestů, je naprostý nesmysl. Z našeho pohledu je daleko lepší, aby všechno organizovaly krajské hygienické stanice podle lokální epidemické situace,“ řekl. V úvahu by podle něj připadlo používat pro screeningové testování PCR testy, a kde to není možné, nahradil by je „kvalitně provedený antigenní test ve spolupráci se zdravotnickým zařízením“.

Za problém považuje i možný budoucí ministr nejasnost, co by následovalo, kdyby plošné testování například ukázalo, že je nakažena desetina školáků. „Pokud je to jenom akce, abychom ukázali, že jsme opakovaně schopni plošně otestovat děti, nemá to smysl,“ míní. 

K přínosu plošného testování ve školách je skeptický i předseda Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. „Spousta nákaz, které se objevují, nepochází vůbec ze školního prostředí, ale pochází to třeba z prostředí různých kroužků a mimoškolních aktivit, kde je systém mnohem méně kontrolován,“ uvedl. Screeningové testování podle něj pouze ukáže aktuální stav ve školách a pomůže „odchytnout ty nejkřiklavější případy“.

Dodal, že bude muset stát zajistit další testové sady. Zejména v okresech, kde se v posledních týdnech již testovalo, podle Zajíce docházejí. „Předpokládám, že pokud pan premiér prohlásil, že předpokládá testování, zřejmě má v zásobě testy, které bude možné distribuovat do škol,“ řekl. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ujistil, že zásoba testů existuje. „Jsme připraveni uvolnit testy, které máme uloženy u státní hmotných rezerv,“ zdůraznil.

Plošný screening naopak vítá předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. „Testování je jeden ze způsobů, jak zabránit tomu, aby nakažení žáci zůstali ve školách,“ uvedla. Za problematické považuje, že ministerstvo zdravotnictví neustále mění rozhodnutí, zda a kde se bude testovat. Připomněla, že v minulosti se hovořilo o plošném testování, později o testování žáků v okresech s nejvyšší mírou nákazy, následně ministerstvo od testování chtělo upustit úplně, ale nyní se vrátila myšlenka na celoplošné testy.

Epidemie covidu-19 v posledních týdnech v Česku významně sílí. V úterý i ve středu odhalily testy přes 13 tisíc nakažených lidí, ve srovnání s předminulým týdnem je to až trojnásobek nových případů denně. V nemocnicích pečují zdravotníci asi o tři a půl tisíce pacientů s covidem-19.