Je potřeba více očkovat a plošně testovat, jinak hrozí lockdown, varuje skupina MeSES

Brífink MeSES k aktuální epidemické situaci v Česku (zdroj: ČT24)

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) nabádá vládu, aby se snažila dosáhnout vyšší proočkovanosti včetně podávání třetích dávek rizikovým skupinám. Za zásadní považuje posílení mobilních očkovacích týmů, ale také vyhlásit povinné očkování v rizikových profesích. Skupina nevyloučila, že bude nakonec nutný další lockdown, ale domnívá se, že očkování spojené s plošným testováním ve školách i ve firmách je levnější varianta.

MeSES, která vznikla jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví, ale to později spolupráci s ní ukončilo, doporučila, aby se stát v prvé řadě pokusil dosáhnout vyšší proočkovanosti, a to obzvláště u občanů s rizikem vážného průběhu onemocnění, ale i u lidí, kteří jsou s nimi v pravidelném kontaktu. Podle MeSES by mělo být zároveň očkování proti covidu-19 povinné u všech zaměstnanců pracujících ve zdravotních a sociálních službách a v oblasti vzdělávání.

Podle předsedy skupiny, epidemiologa Petra Smejkala, je ale intenzivnější očkování jen jedním z kroků, které by měl stát udělat. „Nemůžeme se opřít jenom do očkování, které je rozdílem proti minulému roku, ale musíme dělat všechno ostatní, co s epidemií souvisí. To je zejména trasování, testování a opatření,“ podotkl.

Plošné testování považuje MeSES za důležité, podle Smejkala „sice něco stojí, ale vždycky jsou tato opatření levnější než lockdowny, zavřené školy, zavřené instituce“. Viroložka Ruth Tachezy dodala, že testování je důležité i proto, aby mohli lékaři včas nasadit léky, které dokážou zabránit těžkému průběhu covidu. Podle MeSES by bylo žádoucí plošně testovat ve školách i v pracovních kolektivech. „Je třeba zajistit i antigenní testy, tentokrát testy, které budou kvalitní. Už máme možnost takové testy vybrat a identifikovat,“ poznamenala Tachezy. 

Členka MeSES Tachezy k aktuální covidové situaci (zdroj: ČT24)

Podle ní by bylo optimální testovat i očkované lidi, k tomu ale podle ní není dostatečná kapacita. „Musíme preferovat ty, kteří jsou pravděpodobnější, že nákazu přenášejí, a že mohou onemocnět, pokud budou infikováni. To jsou ti neočkovaní,“ dodala.

V Událostech, komentářích řekla Ruth Tachezy, že nelze očekávat, že by v nejbližší době virus zmizel, v horizontu roku by ale měla epidemie zeslábnout. „Jsem hluboce přesvědčena, že další podzim bude vypadat úplně jinak, ale nelze zaručit, že se ještě nebudeme po půlroce přeočkovávat,“ míní. Již nyní je podle ní i díky očkování situace lepší než loni. Že je nyní opět tolik nakažených jako loni na podzim a letos na jaře, je podle ní chyba toho, že vláda nezavedla dostatečná preventivní opatření.

Skupina doporučila také, aby se zintenzivnily kontroly řádného používání ochrany dýchacích cest tam, kde je povinná. Podle MeSES „nelze vyloučit, že stát bude muset přistoupit k represivnějším opatřením“ v případě, že dosavadní opatření nebudou dostatečně využívána a respektována.