Za středu přibylo 13 502 nakažených. Německo zařadí Česko mezi vysoce rizikové země

Ve středu potvrdily laboratoře v Česku 13 502 nově nakažených covidem-19. To je o čtyři tisíce víc než před týdnem. V nemocnicích je momentálně 3452 lidí a na jednotkách intenzivní péče je 491 pacientů. Vláda oznámila, že v pátek zpřísní režimová opatření. Ministerstvo uvažuje o tom, že po vzoru Rakouska bude pro vstup do restaurací a na kulturní akce uznávat jen potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci. Německo od neděle zařadí Česko na seznam epidemicky vysoce rizikových oblastí. Epidemiologickou situaci bude v Interview ČT24 komentovat Petr Smejkal.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Ve čtvrtek ráno v souvislosti s rostoucím počtem případů zasedla rada vlády pro zdravotní rizika, na její doporučení by měla vláda v pátek na mimořádném zasedání projednat možná zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. 

Plošné testování ve školách a hlasování o uzavření některých akcí pro neočkované

Předseda končící vlády Andrej Babiš (ANO) po čtvrtečním zasedání potvrdil, že kabinet v pátek ráno schválí další opatření proti šíření covidu-19. Vláda podle něj na zasedání rozhodne o plošném testování ve školách. Uskutečnit by se mělo 22. a 29. listopadu.  

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková také potvrdila, že v dalším zpřísnění by se Česko mohlo inspirovat modelem, který v současnosti platí v Rakousku. Po vzoru sousední země by se jako potvrzení o bezinfekčnosti mohlo uznávat jen očkování nebo prodělaný covid-19. Na kulturní, sportovní akce či do restaurací by nebylo možné jít pouze s negativním testem na covid. Podle ministerstva je to jedna z variant.

Kabinet, který ve čtvrtek podal demisi, projedná také plány na uzavření některých akcí pro neočkované od 29. listopadu. Přesnou podobu zpřísňujících opatření chce odcházející vláda ještě projednat s experty budoucí vlády koalic SPOLU a Pirátů a Starostů. 

Podle vyjádření premiéra ale vláda neuvažuje o zavedení lockdownu. Uvedl, že bude volit režimová opatření, která se mohou zpřísňovat.  Kabinet podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) totiž nemůže nařizovat uzávěry bez nouzového stavu. 

Už ve středu vláda rozhodla například o tom, že bude na vysokých školách nově povinné nosit respirátory, pokud bude na přednáškách více než padesát lidí.

Ve vážném stavu je 542 pacientů, nejhůř je na tom Olomoucký kraj

Na sto tisíc obyvatel nyní v Česku připadá za posledních sedm dní 596 nakažených. Takzvané incidenční číslo se tak proti předchozímu dni zvýšilo o 38. Nejhorší epidemická situace je dál na Moravě a ve Slezsku.

V Olomouckém kraji je týdenní incidence 928, v Jihomoravském 782, v Moravskoslezském 759 a ve Zlínském kraji připadá na sto tisíc obyvatel za týden 726 nových případů koronaviru. Na opačném konci pořadí je Karlovarský kraj se sedmidenní incidencí 210. Z okresů je na tom nejhůř Prostějovsko, kde v přepočtu na sto tisíc obyvatel připadá 1111 nakažených za poslední týden. 

S růstem počtu nakažených stoupá zátěž nemocnic, před týdnem vyžadovalo nemocniční péči zhruba o tisícovku méně nakažených. V porovnání s úterým se počet hospitalizovaných s covidem mírně snížil, v úterý jich ministerstvo evidovalo 3518, nejvíce od dubna. Z téměř 3500 nakažených v nemocnicích je ve vážném stavu podle dat na webu ministerstva 524 pacientů. V mezitýdenním srovnání je to o 200 víc.

Alespoň jednu dávku očkování má sedmdesát procent dospělých v Česku

V Česku obdrželo jednu dávku očkování sedmdesát procent dospělé populace. Uvedl to účet Chytré karantény na Twitteru. Za poslední týden se podle dat naočkovalo skoro čtvrt milionu lidí. Dokončenou vakcinaci má v Česku přes šest milionů 150 tisíc lidí. Takzvanou posilující dávku už dostalo přes 400 tisíc z nich. 

Ze středečních nově potvrzených případů je podle dat ministerstva 9322 neočkovaných, 282 nakažených mělo po první dávce a 3898 bylo naočkovaných dvěma dávkami. Představitelé vlády proto opakovaně vyzývají k tomu, aby se lidé proti koronaviru nechali očkovat.

Zdravotníci ve středu podle ministerstva aplikovali celkem 43 267 dávek vakcíny, což je zhruba o šest a půl tisíce méně než minulé úterý. Z 10,7 milionu Čechů je plně očkováno necelých 6,2 milionu lidí. 

Cestování do Německa

Německo v pátek s účinností od neděle zařadí Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových oblastí. O zapsání společně rozhodují německá ministerstva zahraničí, vnitra a zdravotnictví s ohledem na situaci kolem šíření nemoci covid-19, správcem seznamu je Institut Roberta Kocha (RKI), který je hlavním německým úřadem pro potírání infekcí.

Nové epidemické hodnocení Česka bude znamenat komplikace především pro neočkované. Ti budou muset po příjezdu do země na deset dní do karantény, její předčasné ukončení po pěti dnech je podmíněno negativním testem.