Vláda zpřísnila opatření na vysokých školách a ve zdravotnictví. Plánuje ještě další kroky

Studenti vysokých škol budou muset nosit respirátory i v rámci výuky. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na některých školách to ovšem fakticky nic neznamená, protože respirátory při výuce již vyžadují samy. Kabinet taky zavedl povinnost testovat se pro neočkované zdravotníky v nemocnicích. Nová pravidla začnou platit od pondělí 15. listopadu. Kvůli zhoršené situaci se ve čtvrtek sejde vládní rada pro zdravotní rizika, v pátek pak kabinet projedná možná další zpřísnění opatření.

„Mimořádné opatření bude platit v učebnách, kde se schází alespoň padesát studentů,“ upřesnil Vojtěch. Aktuálně mají studenti vysokých škol povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech v případě, že nejsou usazeni.  

V některých školách ale již respirátory povinné jsou podle rozhodnutí jejich vedení. „Studenty jsme k tomu nabádali od začátku semestru, povinné je to od konce října a toto opatření se týká i vyučujících,“ uvedla rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Podobné je to i na Univerzitě Palackého.

Na brněnském VUT mohou respirátory při výuce sejmout pouze přednášející, a to jen v případě, že jsou očkováni. Škola doufá, že tak zabrání přerušení výuky, jaké zažila v minulých letech. „Důležité pro nás je, aby mohla i nadále zůstat zachována kontaktní výuka v laboratořích nebo ateliérech, kterou nelze plně nahradit on-line přenosy a samostudiem,“  podotkla Tereza Kadrnožková z tiskového oddělení VUT.

Vláda řešila i situaci ve zdravotnictví. Pravidelné testování budou muset podle Vojtěcha podstoupit všichni neočkovaní zaměstnanci, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty. Testování se bude opakovat jednou týdně, první testy musí být provedeny nejpozději do 22. listopadu.

Tisková konference po jednání vlády z 10. listopadu (zdroj: ČT24)

Očkování pro cizince

Cizinci, kteří dlouhodobě legálně pobývají na území České republiky, budou mít podle rozhodnutí vlády očkování proti covidu hrazené z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. 

Režim samoplátců byl podle ministra komplikovaný, cizincům nebylo hrazeno očkování z veřejného zdravotního pojištění. „V tuto chvíli každý, kdo legálně pobývá na území České republiky dlouhodobě, bude moci být očkován v zásadě zdarma, na základě úhrady očkování ze státního rozpočtu. Bude si hradit pouze výkon, to znamená aplikaci daného očkování,“ sdělil Vojtěch.

Lockdown vláda neplánuje

Vláda se sejde znovu v pátek a projedná další opatření proti šíření epidemie. Ještě předtím se ve čtvrtek ráno uskuteční schůze vládní rady pro zdravotní rizika, která návrhy opatření probere. „Situace není dobrá, v úterý bylo do nemocnic přijato asi 330 lidí, jejich průměrný věk je 65 let,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jediným řešením je podle něj očkování. Vláda podle jeho slov už lockdown nechystá.

Vojtěch doplnil, že vláda nemůže nařizovat uzávěry bez nouzového stavu, proto volí režimová opatření, která chce dále zpřísňovat. Už dříve se mluvilo o tom, že by například vstup na některé akce byl povolen jen očkovaným a lidem po prodělání nemoci. Nyní jako prokázání bezinfekčnosti platí i negativní test.

AntiCovid tým vládu kritizuje, o změnách se dozvěděl z médií

AntiCovid tým, který nově sdružuje zdravotnické experty všech pěti stran nově vznikající  vládní koalice, vládu kritizoval kvůli údajné nesystémovosti nových opatření i kvůli komunikaci. Tým tvrdí, že se o nových opatřeních dozvěděl až z médií, i když zástupci končící vlády Andreje Babiše (ANO) ujišťovali, že budou s dosavadní opozicí konzultovat podobu i formu budoucích opatření.

Premiér ovšem podotkl, že Vlastimil Válek (TOP 09), který je považován za kandidáta nové koalice na ministra zdravotnictví, má trvalé pozvání na zasedání vládní rady pro zdravotní rizika.

Samotná opatření hodnotí AntiCovid tým jako nahodilá a nesystémová. Jeho experti považují za zásadní adresné oslovení seniorů kvůli očkování a také intenzivní testování v domovech seniorů.