TÉMA

Václav Hořejší

Státní zástupce obžaloval Patrika Tušla a další dva muže kvůli vyhrožování lékaři Kubkovi

Státní zástupce podal obžalobu na Patrika Tušla a další dva muže obviněné kvůli vyhrožování prezidentovi České lékařské komory Milanu Kubkovi. Pro ČT to uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 8 Martina Adámková. Muži čelí obžalobě kvůli nebezpečnému vyhrožování a výtržnictví. Tušl podle policie Kubka dlouhodobě pronásledoval, motivem pro něj měl být i zisk financí od jeho podporovatelů na sociální síti. Muž obvinění odmítl s tím, že lékaři chtěl klást otázky ohledně očkování.
23. 8. 2022|

Muži údajně hrubě uráželi šéfa lékařské komory Kubka, policie je obvinila z výtržnictví

Policie obvinila z výtržnictví další dva muže, kteří se podle ní podíleli na urážkách a dehonestování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. U Patrika Tušla, který je stíhán za nebezpečné pronásledování Kubka, kriminalisté rozšířili obvinění také o trestný čin výtržnictví. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnil pražský policejní mluvčí Jan Daněk.
9. 2. 2022|

Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:42|

Policie obvinila muže z pronásledování lékaře, žena čelí obvinění z šíření poplašné zprávy o úmrtí po očkování

Pražští policisté obvinili z nebezpečného pronásledování devětadvacetiletého muže, který podle nich dlouhodobě omezoval známého lékaře v běžném způsobu života. Z šíření poplašné zprávy také obvinili pětačtyřicetiletou ženu. Podle vyšetřovatelů šířila poplašné zprávy například o tom, že v domově seniorů zemřeli důchodci po podání vakcíny nebo že Českou republiku obsadí vojáci NATO s cílem vyhladit Čechy. V tiskové zprávě to uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.
26. 1. 2022|

Skupina pronásleduje a uráží známé vědce a lékaře. Její členové čelí exekucím, od fanoušků žádají peníze

Někteří známí čeští vědci a lékaři, ale třeba i zdravotníci v očkovacích centrech, čelí pronásledování a urážkám organizované skupiny agresivních odpůrců očkování. Ta si své konání natáčí a videa zveřejňuje na internetu. Lidé z této skupiny to ovšem nedělají vysloveně z přesvědčení. Čelí exekucím a od fanoušků si nechávají posílat peníze. O činnosti antivaxerů natáčel pro 168 hodin Martin Mikule.
10. 1. 2022|

Zavést lockdown pro neočkované? Odborníci a politici se neshodnou

Kvůli sílící epidemii vláda v demisi schválila další testování ve školách. S dalšími protiepidemickými opatřeními chce počkat až na názor dosavadní opozice. Uvažuje, že půjde rakouskou cestou a schválí také lockdown pro neočkované. Odborníci a politici se ale na takovém kroku neshodují, stejně jako na povinném očkování. Diskutovali o tom v Devadesátce ČT24.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 22:42|

Mezi vyočkovanými dávkami vakcíny nyní převažují ty posilující. Stát čeká nárůst zájmu

Denní počty osob očkovaných proti covidu-19 rostou. O víkendu si pro vakcínu přišlo přes 12 tisíc lidí, což je dvakrát více než před týdnem. Předtím zájem několik měsíců prudce klesal. Největší podíl na očkování mají v posledních dnech posilující dávky. Uprostřed minulého týdne tvořily skoro dvě třetiny ze všech vykázaných. Lidem, kterých se aplikace posilujících dávek týká, rozeslal stát SMS zprávy. Očekává, že zájem poroste.
26. 10. 2021|

Od pondělí bude jednodušší návrat z Francie, Španělska či Nizozemska

Z Francie, Španělska, Nizozemska a Monaka bude od pondělí jednodušší návrat do České republiky. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z červené kategorie do oranžové, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Testy ve čtvrtek odhalily v Česku 488 případů nákazy koronavirem, to je o 60 méně než před týdnem.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 17:18|

V sobotu přibylo nejvíc případů covidu za víkendový den od konce května

Za sobotu přibylo v České republice 195 potvrzených případů covidu, o 38 více než před týdnem. Je to nejvyšší nárůst o víkendovém dni od konce května. Reprodukční číslo určující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se přesto snížilo z 1,18 na 1,11. Nad zlomovou hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je od konce června. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, v sobotu oproti pátku klesl z 30 na 29. Ve vážném stavu nadále zůstává šest pacientů s novým koronavirem.
18. 7. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 13:08|

Čím mladší, tím méně zájmu o očkování mají. Je to ale potřeba i kvůli ochraně starých, apelují odborníci

K očkování se od pátku již může hlásit každý, kdo o něj má zájem a je mu alespoň 16 let. Již první den ukázal, že zájem v nejmladší skupině do 29 let není kdovíjaký, do pátečního odpoledne se přihlásila asi pětina. Odborníci se domnívají, že část z nich to zkrátka nepovažuje za důležité, myslí si, že pro ně nepředstavuje covid-19 hrozbu. Podle pediatra Jana Lebla ale má i každé tisící dítě, které covidem onemocní, závažný průběh. Podle biochemika Zdeňka Hostomského i imunologa Václava Hořejšího jde také o to, že jen proočkováním celé společnosti lze ochránit nejohroženější skupinu starých lidí. Očkování bylo tématem 90' ČT24 i Interview ČT24.
5. 6. 2021|

Obchody by mohly otevřít 3. května, pokud bude vývoj epidemie dál příznivý

Obchody a některé služby by se mohly otevřít na začátku příštího měsíce, konkrétně teď ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) zmínil pondělí 3. května. Vláda bude o rozvolňování protiepidemických opatření jednat ve čtvrtek. Podmínkou by mělo být, že týdenní nárůst nově nakažených na 100 tisíc obyvatel klesne pod stovku. Právě tato hranice bude klíčová i pro uvolňování omezení v dalších oblastech. Ministerstvo zdravotnictví má podle informací České televize už pro uvolňování vypracovaný plán.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 19:06|

Neočkovat vakcínou Johnson & Johnson je jako chránit se před kapkami deště skokem do rybníka, říká Hořejší

V Česku se nyní očkuje vakcínami Pfizer a BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Stejně jako u poslední zmíněné se Evropská léková agentura zabývá možnou souvislostí mezi krevními sraženinami a vakcínou u výrobce Johnson & Johnson. Společnost už kvůli šetření v USA odložila distribuci vakcíny v Evropě. Podle imunologa Václava Hořejšího je nebezpečí zanedbatelné v porovnání s neočkováním. Společně s Vojtěchem Thonem byl hostem Událostí, komentářů.
14. 4. 2021|

Přibylo necelých sedm tisíc nakažených. Policie bude karantény kontrolovat jedině s hygieniky

Testy na koronavirus odhalily v pondělí 6865 pozitivních, v mezitýdenním srovnání zhruba o 1400 méně. Počet zemřelých s covidem v Česku stoupl na 26 222. Vládní rada pro zdravotní rizika podpořila posunutí druhé dávky očkování proti covidu, vakcíny Pfizer a Moderna se budou podávat po 42 dnech. Policie upustila od plánu samostatně kontrolovat karantény a izolace, kontroly budou probíhat jedině v součinnosti s hygienou.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 23:29|

Lhůta mezi podáním dávek vakcín Moderna a Pfizer se prodlouží, už rezervované termíny se ale nemění

Rada vlády pro zdravotní rizika podpořila posun termínu druhé dávky očkování proti covidu, který už dříve avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a prosazoval i její člen, epidemiolog Petr Smejkal. Vakcíny Pfizer a Moderna se budou nově registrovaným podávat po 42 dnech, napsali na Twitteru zástupci ministerstva zdravotnictví. Již zarezervované termíny se nezmění.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:20|

Výrok o koronaviru jako biologické zbrani byl hyperbolou, napsal kardinál Duka

Označení čínská biologická zbraň, které při svém kázání použil ve vazbě na koronavirus kardinál Dominik Duka, bylo myšleno jako nadsázka. Duchovní to uvedl v otevřeném dopise zaslaném imunologovi Václavu Hořejšímu, který patřil k nejhlasitějším kritikům jeho vyjádření. Duka napsal, že nekázal primárně o koronaviru, ale o upevnění postoje pomoci, postoje být k dispozici lidem, kteří trpí a jsou sužováni existenciálními obavami či obavou ze smrti. Na jeho slova ve středu ostře reagovala čínská ambasáda v Praze a chtěla, aby je odvolal.
18. 2. 2021|

Šíření britské varianty viru může omezit nošení respirátorů a zodpovědnost, shodují se odborníci

V několika evropských zemích už mezi nakaženými koronavirem dominuje takzvaná britská varianta. V Česku se, jak vyplývá ze zpětné analýzy, šíří už minimálně od začátku prosince, a podle některých propočtů by mohla začít převládat už v březnu. Podle odhadů odborníků se šíří o 40 až 70 procent rychleji než dosud převažující forma. Pokud se budeme chovat zodpovědně, šíření britské varianty viru zpomalíme, řekl ve čtvrteční Devadesátce hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal.
5. 2. 2021|

Demonstrace proti omezením měla být rozehnaná, stát je zbabělý, zlobí se imunolog Hořejší

Aby mělo očkování smysl, je potřeba, aby vakcínu dostala většina společnosti, řekl v rozhovoru pro Českou televizi molekulární imunolog a bývalý ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší. U starších lidí podle něj nebude vakcína tak účinná, jak naznačovaly testy, a proto je potřeba, aby očkování podstoupili i mladší, méně rizikoví lidé. Rozhovor vedl Tomáš Drahoňovský.
11. 1. 2021|

Lidé v Česku kvůli pandemii přišli o 90 tisíc let života, odhaduje vědecká iniciativa Sníh

Tisíce lidí v České republice podle vědců z Iniciativy Sníh umřely v době pandemie covidu-19 zbytečně, a to nejen přímo kvůli viru. Odhadují, že dohromady přišli obyvatelé Česka o 90 tisíc let života. Uvedli to v úterý na on-line tiskové konferenci. Iniciativa je součástí celosvětové vědecké aktivity John Snow Memorandum, která žádá řízení boje s pandemií založené na vědeckých důkazech. Je pojmenována po zakladateli oboru epidemiologie, britském lékaři Johnu Snowovi, který žil v 19. století.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 23:23|

Situace je křehká, varují odborníci. Vláda chce zintenzivnit testování, při izolaci by mohla být plná náhrada mzdy

Obchody mohou otevřít, restaurace mohou přivítat hosty, kadeřníci mohou stříhat i barvit a děti se postupně vracejí do škol. To vše v době, kdy každý den přibývá kolem čtyř až pěti tisíc lidí s nově potvrzeným covidem-19. Přitom když byla v říjnu čísla podobná, vláda opatření zaváděla. Situace se liší v tom, že je nižší reprodukční číslo, které však postupně stoupá. Klesá naopak počet testů. Někteří experti proto varují před zlehčováním situace.
4. 12. 2020|

V Česku se od začátku pandemie potvrdilo půl milionu případů. Další uvolnění není jisté, řekl Hamáček

Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie překročil v Česku půl milionu. V úterý laboratoře odhalily 5854 pozitivních testů, což je asi o 1600 více než minulé úterý, kdy byl ale státní svátek. Za středu k 18. hodině přibylo 2678 případů. Skóre v systému PES zůstalo na 57 bodech, třetí den je tak na třetím z pěti stupňů pohotovosti. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není situace tak jednoznačná, aby bylo možné říct, že vláda rozhodne v neděli o dalším uvolnění. Uvedl to po jednání Ústředního krizového štábu.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 18:48|

Covidová zima přichází. Čeští vědci podepsali výzvu Johna Snowa

Čeští vědci se připojili k mezinárodnímu memorandu o úspěšném boji proti covidu-19. Jeho cílem je srozumitelné informování veřejnosti založené na aktuálních vědeckých poznatcích. Epidemii je podle nich třeba regulovat až do dostupnosti vakcíny.
13. 11. 2020|
Interview ČT24

Do měsíce budou tisíce mrtvých. Velkou vinu za stav nesou nezodpovědní lékaři kritizující opatření, míní přední imunolog

Za současnou špatnou koronavirovou situaci v Česku mohou známí lékaři kritizující vládu a její opatření, ale problém je i to, že epidemiologové a další odborníci dostatečně neinformovali vládu o blížící se „katastrofě“. V pořadu Interview ČT24 to řekl přední český imunolog, genetik a adept na cenu Česká hlava Václav Hořejší. Podle něho se situace v Česku má v blízké budoucnosti ještě více zhoršit a počet nakažených, chronicky nemocných i mrtvých do konce roku raketově vzroste.
25. 10. 2020|

Obyvatelstvo se musí přeladit do módu, že je zle, míní evoluční biolog Flegr

S příchodem sezony respiračních onemocnění hrozí, že epidemie nebude reagovat ani na velmi přísná opatření, varoval ve Studiu ČT24 profesor evoluční biologie z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Jaroslav Flegr. Podle imunologa z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václava Hořejšího měl být lockdown zaveden už v září.
21. 10. 2020|

„Belgie měla v jarní fázi 400 úmrtí denně. Obávám se, že se toho dožijeme za dva týdny taky,“ říká imunolog

„Jsme zemí, kde čísla rostou nejrychleji na světě, to je strašně smutná věc,“ říká imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV ČR o současné situaci s covidem-19. Česko prý může již brzy počítat stovky mrtvých denně. Cestou z krize je dodržování opatření, která by se již nemusela tolik zpřísňovat. Stav kolektivní imunity podle něj zajistí až vakcína.
12. 10. 2020|