Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Testů bylo v pondělí zhruba 131 tisíc, před týdnem asi o 43 tisíc více. Zvýšil se podíl pozitivních vzorků. V případě nejčastějších preventivních testů dosáhl 15,31 procenta, minulé pondělí byl nižší než jedenáct procent. U takzvané diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, vzrostla pozitivita z 32,66 procenta na více než 40 procent. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, se zvýšil podíl pozitivních testů o pět procentních bodů na 23,02 procenta.

Beze změny zůstává takzvané incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní 2145 nakažených. V devíti krajích incidence od pondělí klesla, v pěti vzrostla. Nejvyšší je nyní v Jihomoravském kraji, kde na sto tisíc lidí připadá za posledních sedm dní 2305 nakažených. Následuje Moravskoslezský kraj s incidencí 2280. Nejlépe na tom je nadále Karlovarský kraj, kde incidenční číslo kleslo na 1691.

Zaměstnavatelé nahlásili dosud přes 124 tisíc pozitivních testů na covid, toto pondělí jich bylo zatím 12 161. Pondělní číslo se však může ještě navyšovat, na nahlášení pozitivních výsledků svých pracovníků mají firmy dva dny. Přesto je tento počet výrazně nižší než před týdnem, kdy bylo pozitivních testů téměř 20 tisíc. Plošné povinné testování začalo v pondělí 17. ledna a bude ukončené v pátek 18. února. Stejný den skončí i preventivní testy ve školách.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje kvůli covidu-19 kolem dvou set tisíc lidí v karanténě. Dalších přes 160 tisíc jich pak je v izolaci. S personálně nejnáročnější situací od začátku epidemie se teď potýká například Fakultní nemocnice Brno. Asi tři sta zaměstnanců má v domácí izolaci, další stovka pak funguje v režimu pracovní karantény. Celkem umožnili hygienici v Jihomoravském kraji ve zdravotnictví 251 pracovních karantén, přes 200 jich bylo i v krajích Královéhradeckém, Jihočeském nebo Zlínském. V Praze pak přes 350.

Události: Nemocnicím chybějí zaměstnanci (zdroj: ČT24)

Počty nakažených jsou v poslední době vysoké v souvislosti se šířením varianty omikron, která zároveň podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh než původně dominantní varianta delta. Počet hospitalizovaných je sice nyní nejvyšší od 29. prosince, stále ale zůstává výrazně nižší než při některých předchozích vlnách. Například zhruba před dvěma měsíci bylo hospitalizovaných kolem sedmi tisíc lidí, z toho přes tisíc ve vážném stavu.

S covidem od začátku epidemie v Česku zemřelo 37 549 lidí. Od pátku do neděle bylo obětí pokaždé alespoň čtyřicet. Tak vysoký počet zemřelých ve třech dnech po sobě zaznamenalo ministerstvo naposledy před měsícem. Na pondělí zatím připadá 23 úmrtí, tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Klesá zájem o očkování

Těžkému průběhu covidu má zabránit očkování. Zájem o něj ale klesá. V pondělí zdravotníci aplikovali 15 969 dávek vakcíny, což je ve všední den letos nejméně. Pro třetí, posilující dávku si přišlo 12 255 zájemců. Naopak první očkování podstoupilo jen 674 lidí.

Pokles zájmu o očkování proti covidu-19 má podle sociologa Daniela Prokopa několik důvodů. Pro posilující dávku si podle něj nepřišla část lidí nad 55 let s nižším vzděláním, v lednu se také často rozhodli neočkovat lidé, kteří do té doby váhali. Rodiče navíc méně než v předchozích měsících nechávají očkovat děti.

Od konce února se má začít podávat takzvaná proteinová vakcína od společnosti Novavax, předregistrace zájemců už odstartovala. Touto látkou by se podle ministerstva zdravotnictví mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín. 

Některá očkovací centra v Praze kvůli malému zájmu omezují provozní dobu. V úterý ukončilo provoz očkovací místo v obchodním centru na Černém Mostě, Thomayerova nemocnice a očkovací místo v kongresovém centru na Vyšehradě dál nebudou očkovat o víkendech. Podle dat ministerstva zdravotnictví je v Praze 93 očkovacích míst, to je skoro pětina z 507 center v celé republice. Za prvních sedm dní v únoru podala zhruba pětadvacet tisíc dávek očkování, prvních dávek bylo čtrnáct set.

Ve čtvrtek skončí povinnost prokazovat se covidovým certifikátem

Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Ve středu je projedná vláda. Řekl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Dosud mají lidé povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech certifikátem, například v aplikaci Tečka. Minulý týden Nejvyšší správní soud (NSS) tuto povinnost zrušil s platností od půlnoci z 9. na 10. února.

Podle soudu je nezákonný požadavek vyžadovat prokazování se certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích. Vláda avizovala, že uvolnění opatření rozšíří i na další provozovny a služby. „Prokazovat certifikátem se nebude v podstatě nikde,“ dodal Jakob. Dál bude platit povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách nebo početní omezení účastníků hromadných akcí. K pátku 18. února skončí plošné testování ve školách a firmách.

Vláda sněmovně také navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum určí s ohledem na vývoj epidemie, řekl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že kabinet nerozhodl pod tlakem soudního verdiktu, ale na základě doporučení odborníků. „Rozhodnutí soudu to pouze urychlilo,“ konstatoval předseda vlády. 

Šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci. Například molekulární imunolog Václav Hořejší navrhuje počkat, až bude jasné, že už počty nových případů klesají a hospitalizace nestoupají příliš. Před rušením opatření varoval na Twitteru také zástupce Světové zdravotnické organizace v ČR Srdjan Matić.