TÉMA

Tečka

Z aplikace Tečka se stala EZkarta. Poskytuje informace o očkováních uživatele

Aplikace Tečka, která v době pandemie covidu sloužila k ověření bezinfekčnosti, se změnila na EZkartu. V té se nově zobrazují informace o všech očkováních aplikovaných od začátku roku 2023. Statisícům lidí, kteří měli v mobilu staženou původní aplikaci, se do nové podoby automaticky aktualizovala. Další ji můžou stahovat. Papírové očkovací průkazy pacientům ale zatím také zůstanou. Ve středu byl systém nárazově přetížen a aplikace byla kvůli velkému zájmu pro některé uživatele dočasně nedostupná.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 12:43|

Aplikace Tečka bude mít nové využití. Resort z ní chce vytvořit elektronický průkaz pacienta

Aplikace Tečka, která vznikla během covidové pandemie, bude mít další využití. Ministerstvo zdravotnictví z ní plánuje vytvořit elektronický průkaz, kde budou mít pacienti například svou zdravotní dokumentaci. Dosud si aplikaci stáhlo přes šest milionů lidí.
15. 11. 2022|

Aplikaci Tečka Češi pořád využijí při cestování, jednou v ní možná najdou i jiná očkování

Jaký bude další osud aplikace Tečka poté, co vláda zrušila povinnost prokazovat se pomocí covidového certifikátu při vstupu do restaurací a dalších provozoven? Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že se bude hodit minimálně při cestování do zahraničí do zemí, kde je stále prokazování bezinfekčnosti vyžadováno. Je ale možné, že ji ministerstvo začne používat i pro jiné účely.
11. 2. 2022|

V úterý přibylo přes 44 tisíc případů. Vláda postupně ruší opatření proti covidu

V úterý přibylo v Česku 44 301 případů covidu. U 37 627 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 6674 se nakazilo opakovaně. S covidem je v nemocnicích 3553 hospitalizovaných, z toho 214 v těžkém stavu. Ve středu ministři projednali opatření, podle kterého už nebude pro vstup do restaurací a dalších provozoven nutné předkládat covidový certifikát. Od 1. března bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 17:10|

Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:42|

Aplikace Tečka má novou verzi. Nabízí další funkce, zatím ale funguje jen v systému Android

Mobilní aplikace Tečka v pátek začala fungovat v nové verzi pro telefony s operačním systémem Android. Na schválení pro operační systém iOS, který využívají telefony iPhone, se zatím čeká. Nová verze umí například zkontrolovat, zda očkování proti covidu-19 platí uživateli v zahraničí. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Počátkem listopadu využívalo aplikaci denně asi 600 tisíc lidí.
26. 11. 2021|

I očkovaným se může covidový certifikát v Tečce zobrazit jako neplatný, je potřeba ho aktualizovat

Aplikace k prokázání bezinfekčnosti Tečka má po aktualizaci systému výpadky. Certifikát se může ukazovat jako neplatný. Podle Chytré karantény je potřeba v aplikaci aktualizovat parametry. Lidé si ale na Twitteru stěžují, že se jim to nedaří, systém hlásí chybu. Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) v pondělí ráno upozornila na to, že se taková věc může stát výjimečně, problémy ale přetrvávají a týkají se i lidí v zahraničí. Nedostupný byl chvílemi odpoledne také web, na kterém si lidé mohou očkovací certifikát vygenerovat pro tisk.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 16:01|

Počty nových případů covidu rostou, výrobci vakcín však pošlou v červenci méně dávek

Od pátku se změní pravidla cestování. Po příjezdu ze zahraničí se budou muset lidé povinně otestovat i v případě návratu z bezpečných, tedy takzvaně zelených zemí. Výjimka platí pro plně očkované, kteří mají alespoň dva týdny po druhé dávce, a zároveň pro ty, kteří covid prodělali v posledních šesti měsících. Důvodem přísnějších podmínek je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) obava ze zavlečení nebezpečnějších mutací koronaviru do země. Zahájit očkování bude ovšem v červenci složitější. Výrobci do Česka dodají o milion dávek méně než v červnu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by přesto měly na pokrytí potřeb Česka snížené dodávky stačit.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 22:17|