Z aplikace Tečka se stala EZkarta. Poskytuje informace o očkováních uživatele

Události: Digitální očkovací průkaz (zdroj: ČT24)

Aplikace Tečka, která v době pandemie covidu sloužila k ověření bezinfekčnosti, se změnila na EZkartu. V té se nově zobrazují informace o všech očkováních aplikovaných od začátku roku 2023. Statisícům lidí, kteří měli v mobilu staženou původní aplikaci, se do nové podoby automaticky aktualizovala. Další ji můžou stahovat. Papírové očkovací průkazy pacientům ale zatím také zůstanou. Ve středu byl systém nárazově přetížen a aplikace byla kvůli velkému zájmu pro některé uživatele dočasně nedostupná.

„Očkovací průkazka vám zobrazuje veškerá očkování, která jste podstoupili od roku 2023,“ popsala vrchní ředitelka sekce informační a komunikační technologie ministerstva zdravotnictví Eliška Urbancová. Záznam o novém očkování by se měl do aplikace propsat ještě před odchodem z ordinace.

V případě, že uživatel Tečky nemá nastavené automatické aktualizace, ho Tečka po otevření naviguje do obchodu s aplikacemi, kde si EZkartu může stáhnout. Po ověření identity se do ní přihlašuje stejným heslem jako dříve do Tečky.

V připomínkovém řízení byla na konci ledna k nové platformě kritická Digitální a informační agentura. Řadě připomínek se ale podle ní už podařilo vyhovět. S resortem zdravotnictví spolupracovala hlavně na kapacitách přihlášení, které je stejné, jako třeba u eDokladů.

„My jsme navýšili kapacitu, takže by ty problémy neměly přetrvávat,“ řekla mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová. V době přetížení se navíc zapne takzvaná „brzda“, která zabrání stažení aplikace. Ta tak neohrozí chod dalších digitální služeb státu.

Starší očkování podle ministerstva aplikace obsahovat nemůže, protože je lékaři do centrálních systémů nehlásili. „Zpětné dopisování znamená dramatické zvýšení rizika toho, že se v tom objeví nesprávné údaje,“ uvedl k možnosti zpětného doplnění dat ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dříve resort uváděl, že možnost zpětně očkování doplnit do systému mít budou.

Podle praktické dětské lékařky Hany Cabrnochové lékaře administrativa s očkováním extrémně zatěžuje, protože v současné době zapisují podané vakcíny do papírového očkovacího průkazu dítěte a do zdravotní dokumentace pacienta. Od roku 2022 také musí lékaři každé podané očkování evidovat do systému, ze kterého právě EZKarta čerpá data.

Proti papírovému průkazu aplikace u kombinovaných vakcín nabízí i informaci o konkrétních nemocech, proti kterým jsou, což v papírovém průkazu není. „Setkáváme se s tím, že v současné době rodiče nevědí, ve které vakcíně bylo třeba dítě očkováno proti černému kašli,“ doplnila Cabrnochová.

Události: Z Tečky je EZkarta (zdroj: ČT24)

Přetvoření aplikace z Tečky na EZKartu přišlo zhruba na sedm milionů korun. Původní aplikaci Tečka si od pondělí na EZKartu do středečního rána aktualizovalo 350 tisíc uživatelů mobilních telefonů s iOS a asi 535 tisíc uživatelů s Androidem.

Do konce roku ministerstvo podle Urbancové plánuje do aplikace přidat ještě rozcestník všech webů ministerstva zdravotnictví, do budoucna i mapu poskytovatelů zdravotní péče včetně jejich ordinační doby nebo výpisy z dalších systémů, ve kterých o pacientovi resort vede informace. Už teď je možné soupis očkování stáhnout jako PDF dokument. V minulosti Válek mluvil i o dalších možnostech, jako je zobrazování výsledků vyšetření, elektronických žádankách nebo objednávání k lékaři přes tuto aplikaci. Nyní uvedl, že cílem je, aby bylo možné sdílet i zdravotnickou dokumentaci a stejné údaje mohl mít i pacient o sobě v zabezpečené formě mobilu.