Měsíc od spuštění aplikace eDoklady má digitální občanku v telefonu přes 286 tisíc lidí

Aplikaci eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, si od jejího spuštění stáhlo přes 286 tisíc lidí. Informaci České televizi poskytla Digitální a informační agentura (DIA), která novinku spustila přesně před měsícem. Podle agentury aplikaci eDoklady už teď dobrovolně přijímá i řada orgánů veřejné moci. Ty přitom takovou povinnost budou mít ze zákona až od 1. ledna 2025.

„V současnosti dosáhl zájem vrcholu, jelikož využití je bohužel zatím menší,“ uvedla pro Českou televizi mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová. Velký nápor nicméně DIA očekává opět v červenci a na začátku příštího roku, kdy se okruh míst, kde aplikaci budou muset uznávat, rozšíří.

Jedním z úřadů, kde se mohou lidé prokázat pomocí této technologické novinky, je například ostravský magistrát. K portfoliu míst, kde eDoklady úředníci přijímají, se přidal až v polovině minulého týdne. V první vlně přitom nepatřil mezi ty, pro které by taková povinnost platila. Rozhodl se však jít progresivní cestou a aplikaci přijímá zcela dobrovolně už teď, i když to zatím nemá v popisu práce.

Podobně jako Magistrát města Ostravy se rozhodli dobrovolně využít této digitální technologie už nyní na více než třech stech dalších místech. Podle Digitální informační agentury tak počet těch, kteří eDoklady přijímají, roste každým dnem. „Některé kraje, obce, menší města, soudy nebo notáři, kteří budou mít povinnost aplikaci přijímat od července nebo až od ledna příštího roku, aplikaci eDoklady uznávají už teď,“ popisuje Lichtenbergová z DIA. Celkem jich na dobrovolné bázi v současnosti aplikaci přijímá přes 340 po celé České republice.

Největší nápor DIA registrovala první den, kdy si aplikaci stáhlo přes sedmdesát tisíc lidí. Aplikace byla spuštěná 20. ledna 2024. V první vlně měli povinnost digitální občanku začít přijímat ústřední správní úřady – například ministerstva, Úřad vlády České republiky, Český statistický úřad nebo Energetický regulační úřad.

Od 1. července 2024 pak povinnost uznávat prokázání totožnosti prostřednictvím eDokladů budou mít další státní orgány včetně Policie ČR, soudů, krajských úřadů, obcí s rozšířenou působností, ale také i Finanční úřad nebo Úřad práce. Od začátku roku 2025 pak bude aplikace využitelná na všech místech, kde je nutné ověřit totožnost. Bude se tak jednat o všechny ostatní orgány veřejné moci a soukromé osoby, včetně zastupitelských úřadů, zdravotních pojišťoven, bank nebo pošty.

Z více než 286 tisíc uživatelů, kteří si aplikaci od 20. ledna stáhli, DIA registruje stejný zájem o eDoklady od uživatelů App Store pro Apple a Google Play pro Android.