TÉMA

DIA

Měsíc od spuštění aplikace eDoklady má digitální občanku v telefonu přes 286 tisíc lidí

Aplikaci eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, si od jejího spuštění stáhlo přes 286 tisíc lidí. Informaci České televizi poskytla Digitální a informační agentura (DIA), která novinku spustila přesně před měsícem. Podle agentury aplikaci eDoklady už teď dobrovolně přijímá i řada orgánů veřejné moci. Ty přitom takovou povinnost budou mít ze zákona až od 1. ledna 2025.
20. 2. 2024|

Invazní vojska jsou vyčerpaná, Putina to může dostat k jednacímu stolu, míní Washington

Ruská armáda se v současnosti spoléhá na záložní jednotky i techniku. Invaze okupační síly vyčerpala natolik, že letos nebudou schopné větší ofenzivy, uvedli šéfové amerických tajných služeb před senátním výborem. Ruský lídr Vladimir Putin podle nich může zvažovat pozastavení bojů, obnovení armády by však Moskvě mohlo zabrat až deset let.
5. 5. 2023|

Majitelé datových schránek z řad nepodnikajících fyzických osob zmizí z veřejných seznamů

Jména nepodnikajících fyzických osob budou odstraněna z veřejných seznamů držitelů datových schránek. Nyní jsou tyto údaje volně dostupné na webu Datových schránek a v Národním katalogu otevřených dat. Na změně se dohodli představitelé Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a Digitální a informační agentury (DIA).
14. 4. 2023|