Situace je křehká, varují odborníci. Vláda chce zintenzivnit testování, při izolaci by mohla být plná náhrada mzdy

UDÁLOSTI: I když se epidemická situace v Česku postupně uklidňuje, podle některých expertů je stále vážná (zdroj: ČT24)

Obchody mohou otevřít, restaurace mohou přivítat hosty, kadeřníci mohou stříhat i barvit a děti se postupně vracejí do škol. To vše v době, kdy každý den přibývá kolem čtyř až pěti tisíc lidí s nově potvrzeným covidem-19. Přitom když byla v říjnu čísla podobná, vláda opatření zaváděla. Situace se liší v tom, že je nižší reprodukční číslo, které však postupně stoupá. Klesá naopak počet testů. Někteří experti proto varují před zlehčováním situace.

Současné přírůstky počtu infikovaných jsou srovnatelné s prvními říjnovými dny – přes pět tisíc pozitivních testů poprvé vyhodnotily laboratoře 7. října a již druhý den vyhlašoval tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula rozsáhlé omezení volnočasových aktivit. Teď při podobných číslech kabinet rozvolňuje.

Reprodukční číslo je nyní nižší než v říjnu. Tehdy bylo vysoko nad jednou, nyní je pod ní, od poloviny listopadu ale pomalu stoupá. Znějí proto výhrady. „Čísla, jaká jsou nyní, nejsou dobrá. Když teď rozvolníme, tak nemůžeme očekávat, že se budou zlepšovat, naopak se nutně musí zhoršovat,“ podotkl imunolog Václav Hořejší. Domnívá se, že se v důsledku začne zhoršovat i skóre protiepidemického systému, které je nyní na třetím stupni. „Vsadím se, že týden před Vánoci to bude čtyřka,“ dodal Hořejší.

Varují však i politici. „Procento pozitivity v testech hovoří o tom, že zdaleka není vyhráno,“ míní moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Protiepidemický systém by podle něj bylo potřeba ještě zdokonalit. „Systém PES se musí odladit a validovat. Byl nějakým způsobem navržen, byl ověřen na minulých datech. (…) Časové intervaly by mohly být delší,“ doporučil.

Epidemické skóre vychází z více ukazatelů, patří k nim denní přírůstky nakažených s důrazem na pacienty nad 65 let i reprodukční číslo.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je zásadní zodpovědné chování. „Ve chvíli, kdy se nebudeme společně chovat zodpovědně a situace se zhorší, tak budeme muset přistoupit k opatřením,“ varoval. Zdůraznil přitom, že PES „není robotem, ale že je tím základním, podle čeho se rozhodujeme“.

Ruku v ruce s rozvolňováním již přišlo i jedno utužení. Hlavní hygienička Jarmila Rážová rozeslala krajským stanicím pokyn, aby začaly nařizovat patnáctidenní preventivní karanténu – místo dosavadní desetidenní – lidem, kteří žijí s nakaženým v tak malé domácnosti, že se nemohou dostatečně oddělit.

Události, komentáře: Česko rozvolňuje (zdroj: ČT24)

Testuje se málo, zlepšit situaci mají náhrady izolovaným

Vláda věří, že situaci definitivně zlomí intenzivnější testování. V poslední době totiž neklesal jen počet pozitivních případů, nýbrž všech odběrů. Podle opozice by pomohlo, kdyby byl přístup k testování bez omezení. „Navrhovali bychom, aby testování probíhalo bez žádanek. (…) Aby ten proces byl co nejrychlejší a plně hrazený,“ řekl opoziční poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). 

Kabinet ale vnímá jiný důvod, proč se málo testuje. „To je problém, který máme dlouho, že někteří lidé se obávají chodit na testy, protože přijdou o mzdu,“ ozřejmil premiér Andrej Babiš (ANO). 

Neochotu lidí chodit na testy chce vláda zvrátit tím, že lidé zneschopnění a izolovaní kvůli covidu-19 budou místo 60 procent mzdy dostávat její stoprocentní náhradu. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) „to může klidně platit okamžitě“, je ale potřeba dohodnout se nejprve s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale již dříve řekla, že vyplácení plné mzdy lidem v izolaci podporuje. „Mechanismus by byl jednoduchý, dokázalo by se to zprocesovat a proplatit v programu Antivirus,“ uvedla.

Havlíček chce zároveň motivovat zaměstnavatele, aby ve firmách sami testovali, například by jim stát mohl proplácet antigenní testy. „Budeme se snažit nalézt dotační program, který by zrealizovalo například ministerstvo průmyslu a obchodu, a hradili bychom jim aktivitu a náklady spojené s tím, že budou vlastní zaměstnance takto testovat,“ řekl.