Babiš chce, aby před Vánoci stát nabídl občanům antigenní testy zdarma

Premiér Andrej Babiš (ANO) by si přál, aby stát umožnil deset dní až týden před Vánoci všem občanům dobrovolně a zdarma podstoupit antigenní test na covid-19. Hygienici potvrdili v úterý k 18. hodině zatím 3151 nových případů covidu, to je o 500 víc než minulé úterý, kdy byl státní svátek. Od začátku epidemie se v Česku nakazilo téměř půl milionu lidí.

„Doufejme, že se dostaneme podle protiepidemického systému do pásma tři. A když bude možné, aby se setkávalo víc lidí, lidé by mohli ocenit, kdyby toto stát zrealizoval,“ uvedl premiér na slavnostním zahájení velitelského shromáždění náčelníka generálního štábu. Armádě při té příležitosti poděkoval za důležitou roli při zvládání koronavirové epidemie.

Babiš o testech mluvil v souvislosti se strategií antigenního testování. Považuje za nutné, aby ji ministerstvo zdravotnictví předložilo co nejdříve. „Byl bych velice rád, kdybychom tuto výzvu zvládli do Vánoc, abychom umožnili všem občanům aspoň týden nebo deset dní před Vánoci se nechat dobrovolně a zdarma testovat antigenními testy,“ uvedl Babiš.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by mohl strategii představit ve středu. „Záměr je takový, že by měly být vytipované skupiny pro opakované testování antigenními testy,“ uvedl o víkendu v pořadu Partie televize Prima. Výsledek antigenního testu je znám po provedení výtěru z nosu zhruba do 15 minut. Vyšetření je levnější, ale méně spolehlivé než běžné testování. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Koaliční partner ČSSD s celoplošným testováním zdarma souhlasí, pokud ministerstvo předloží, za jakých podmínek bude přesně probíhat. „Budeme muset vyřešit právě způsob toho testování, protože otestovat několik milionů lidí v relativně krátkém období, tak to bude logistická výzva. Třeba to pan premiér má vymyšleno, zatím detaily neznám,“ uvedl šéf ČSSD Jan Hamáček.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu Antonín Staněk (ČSSD) doplnil, že testy mohou částečně uklidnit veřejnost. „Na druhé straně ty testy neodhalí úplně vše a jsou samozřejmě dané okamžikem. Nabízí se také otázka, jestli by ty finanční prostředky nešly využít jiným způsobem. Podívejme se například na Slovensko, tam to mělo určitou koncepci, tady to vypadá jako jednorázový trošičku výkřik, samozřejmě je ještě prostor a čas do Vánoc,“ dodal Staněk.

Záměr premiéra Babiše kritizuje místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS), podle kterého bude o testy před Vánoci nízký zájem. „Já si myslím, že to není úplně dobrý nápad. Dobrovolné testování v období před Vánoci bude určitě zatíženo tím, že bude mít velmi malý počet účastníků – a v tom případě to testování je vlastně z principu zbytečné,“ řekl Svoboda.

Předseda opozičního hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan má také pochybnosti. Upozornil na testování seniorů nebo učitelů, které organizačně vláda podle jeho slov nezvládla. „Já bych to určitě využil, mně ta možnost přijde velmi prospěšná. Jenom trošku váhám, jestli vládě v tomto směru ještě věřit. Mě teď kabinet překvapil obrovskou ambicí, pokud to vyjde, bude to bezvadné, já se trochu bojím té organizační báze,“ vysvětlil Rakušan.

Klesá počet hospitalizovaných

Od března, kdy se nákaza začala v Česku šířit, prokázaly testy koronavirus už v téměř půl milionu případech, zhruba čtyři pětiny dosud nakažených se už vyléčily. Nakaženo je v Česku aktuálně přes 85 tisíc lidí. Šíření nákazy v posledních zhruba dvou týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k 15 tisícům, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil šest tisíc.

Laboratoře v Česku provedly v pondělí celkem 22 355 testů na koronavirus, o několik tisíc míň než ve všední dny minulého týdne. Pozitivních byla podle údajů ministerstva zdravotnictví pětina vzorků. V minulých zhruba dvou týdnech byly obvyklé hodnoty mezi 25 a 30 procenty. 

Pozvolna klesá i počet hospitalizovaných. Začátkem listopadu, když vrcholila druhá vlna, vyžadovalo nemocniční péči přes 8200 nakažených a zhruba 1200 mělo těžký průběh nemoci. Nyní je v nemocnicích 5497 pacientů s covidem, to je přes šest procent z aktuálně nakažených a o 200 víc než předchozí den. Ve vážném stavu bylo podle údajů ministerstva 826 hospitalizovaných, to je o dva méně než v neděli.

Nemocnice už mohou znovu provádět plánované neakutní operace, které musely v uplynulých týdnech odkládat kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Od začátku listopadu zemřelo s covidem přes 3800 lidí, téměř o tisíc více než za celý říjen. V šesti listopadových dnech přesáhl denní počet zemřelých 200. Nejvíc lidí s covidem zemřelo 3. listopadu, a to 257.

V minulém týdnu se denní počet úmrtí pohyboval mezi 101 a 156, podle posledních dat přibylo dalších 123 úmrtí, během úterý eviduje ministerstvo zatím 48 zemřelých. Počet obětí s covidem se tak zvýšil na 7483.

V současné době je nákaza nejvíce rozšířena na Havlíčkobrodsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali zhruba 616 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Svitavsko s 512 případy a Chrudimsko, kde se nákaza za poslední týden prokázala u 485 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo v úterý na 57 bodech, druhý den je tak ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Při setrvání na této úrovni po dobu sedmi dní je možné navrhnout další zmírnění opatření, vláda bude o třetím stupni a dalším rozvolňování – týkajícího se například otevření obchodů či restaurací – mimořádně jednat už v neděli.

Systém PES se změní podle tabulky pro sport

Protiepidemický systém PES pak čekají úpravy podle chystané tabulky. Připravují ji hlavní hygienička Jarmila Rážová ve spolupráci s Národní sportovní agenturou a zohlední rozdíly mezi profesionálním a rekreačním sportem nebo upraví fungování posiloven či saun. Uvedl to server iDnes.cz, podle kterého by o návrhu mohla v neděli jednat vláda.

Současný systém PES do podrobností příliš nejde, chystaná tabulka by ho měla upřesnit. „Jediné, co se řeší, jsou úrovně rozvolnění a rozdíly mezi profesionálním, amatérským organizovaným a rekreačním sportem. Mimo to se tam také řeší další oblasti sportování, jako jsou fitness, wellness a saunová centra,“ řekl serveru předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Systém PES ve třetím stupni, který by v Česku mohl podle ministra zdravotnictví platit od pondělí, povoluje v uzavřených prostorách posiloven nebo bazénů přítomnost maximálně deseti lidí. Provozovatelům se to nevyplatí. Podle nové tabulky by se fitness centra, bazény a další zařízení řídily podobnými pravidly jako supermarkety. Platilo by tam omezení jedné osoby na 15 metrů čtverečních.

Do Bavorska za prací dočasně bez testů

Pendleři, kteří dojíždějí za prací či studiem do Bavorska, nebudou v příštích dnech muset předkládat negativní výsledky testů na covid-19. Nejvyšší správní soud země předběžně zrušil nařízení, kvůli kterému bylo nutné, aby se pendleři z Česka a Rakouska každý týden testovali, informoval server Bayerischer Rundfunk (BR). Bavorská vláda toto pravidlo zavedla 23. října, podle soudu lze ale pochybovat o tom, zda bylo přiměřené.

Na opatření si stěžovali dva gymnazisté z rakouské pohraniční obce Oberndorf, kteří denně dojíždejí do školy v bavorském Laufenu. Soud ještě nerozhodl definitivně, zatím vydal předběžné opatření. Předpokládá, že se v hlavním líčení opatření ukáže jako „neúčinné“.

Nákaza ve věznicích

Mimořádná opatření kvůli nákaze koronavirem přijala Vězeňská služba, aby zajistila péči o odsouzené s covidem-19. Aktuálně jich je v Česku kolem pěti set. Nejhorší situace je v Heřmanicích a Kynšperku u Sokolova.

Speciální oddělení pro nemocné otevřela Vězeňská služba přímo na Pankráci. Uvnitř jsou lůžka jako v běžných nemocnicích. Jde o improvizované pracoviště, které kvůli pandemii vzniklo v chirurgické části. „Jsou to naši pacienti, kteří mají příznaky typu lehce zvýšené teploty, lehká dušnost,“ vysvětlil zástupce ředitele pankrácké nemocnice s poliklinikou Pavel Maun.

Od 23. října jsou návštěvy ve věznicích zakázané. Odsouzení nemůžou žádat ani o dočasné přerušení trestu. Úplně odříznuti od rodin ale nejsou. Telefonují nebo komunikují přes internet. Rezervy pro covid pozitivní vězně zůstávají po celém Česku. Pro vážnější případy je na specializovaných pracovištích věznic připraveno víc než 80 lůžek.

Česko posílá do Arménie ochranné prostředky proti covidu

Z Prahy odlétá do Arménie vojenský speciál s českou pomocí. Jedná se téměř o sto tisíc roušek a další ochranné pomůcky. Arménie požádala o pomoc prostřednictvím Evropské unie kvůli zhoršení epidemie nemoci covid-19.

Česká vláda souhlasila s poskytnutím pomoci v pátek. Celkem 590 kilogramů ochranných pomůcek v hodnotě přibližně 1,07 milionu korun uvolnilo ze svých zásob ministerstvo vnitra. „Sami jsme se v nedávné době přesvědčili, jak vítaná dokáže být pomoc ze zahraničí. Jakmile máme tu možnost, pomůžeme i my,“ zdůvodnil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Příjemcem české humanitární pomoci je arménské ministerstvo zdravotnictví. Arménie, která podporovala v posledních týdnech separatistický region Náhorní Karabach v konfliktu s Ázerbájdžánem přes pozemní koridor, zaznamenala v říjnu prudký nárůst případů nákazy koronavirem. Stejně tak se epidemie šířila přímo v místě konfliktu.