V sobotu přibylo nejvíc případů covidu za víkendový den od konce května

Za sobotu přibylo v České republice 195 potvrzených případů covidu, o 38 více než před týdnem. Je to nejvyšší nárůst o víkendovém dni od konce května. Reprodukční číslo určující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se přesto snížilo z 1,18 na 1,11. Nad zlomovou hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je od konce června. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, v sobotu oproti pátku klesl z 30 na 29. Ve vážném stavu nadále zůstává šest pacientů s novým koronavirem.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V uplynulých sedmi dnech připadá nyní na 100 tisíc obyvatel zhruba 15 nakažených, stejně jako předchozí den. Nejhorší situace je v Praze, kde za poslední týden odhalily testy téměř 43 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. Druhý je Plzeňský kraj s 36 případy a třetí střední Čechy přibližně s 21 novými případy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Mezi okresy je situace nejhorší na Plzeňsku. Okres Plzeň-sever vykazuje přes 54 nových případů na 100 tisíc obyvatel na sedm dní a v Plzni je to téměř 49. Následuje hlavní město s 41 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 1 671 027 lidí. Zhruba 98 procent z nich už se uzdravilo. Od začátku července stoupl počet odhalených případů nákazy o 3386 případů, zatímco za prvních 17 dní v červnu to bylo 3906 případů. Červencovým denním maximem je 316 nových případů z tohoto úterý.

Události: Vývoj pandemie (zdroj: ČT24)

Respirátory pro Tunisko

Česká republika pak daruje ze zásob Správy státních hmotných rezerv 256 tisíc roušek a 50 490 respirátorů třídy FFP2 Tunisku, které se potýká s rostoucím počtem případů koronaviru. Projednat by to měla vláda.

Tunisko požádalo o pomoc Evropskou unii. Dar odpovídá hodnotě zhruba 5,7 milionu korun. Přeprava do Tuniska a předání daru budou zajištěny ministerstvem zahraničí pozemní cestou.

Zdravotnický systém v africké zemi v poslední době kolaboval, plné byly jednotky intenzivní péče a lékaři byli přetížení. První vlnu pandemie se přitom Tunisku loni podařilo zvládnout. Podle Světové zdravotnické organizace je Tunisko mezi africkými zeměmi, ve kterých umírá nejvíce lidí.

Experti: Kolektivní imunita je blízko

Kolektivní imunitu má Česko podle biochemika Zdeňka Hostomského „na dosah ruky“. Stoupá počet očkovaných, zároveň mnoho zejména mladých lidí covid-19 prodělalo. Avizované ukončení úhrad testů na koronavirus z veřejného zdravotního pojištění Hostomský považuje za racionální rozhodnutí. „Myslím, že je to legitimní přístup,“ řekl v neděli v diskusi na CNN Prima News.

Ani imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší to nepovažuje za porušení základních lidských práv. Největší nebezpečí pak Hořejší vidí v tom, že nejméně půl milionu lidí nad 65 let, kteří patří do rizikové skupiny, ještě není očkováno. Proto je nutné ještě mnohá opatření dodržovat. Pokud by se koronavirus mezi tyto obyvatele rozšířil, mohli by umírat.