„Belgie měla v jarní fázi 400 úmrtí denně. Obávám se, že se toho dožijeme za dva týdny taky,“ říká imunolog

Imunolog Hořejší o koronaviru (zdroj: ČT24)

„Jsme zemí, kde čísla rostou nejrychleji na světě, to je strašně smutná věc,“ říká imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV ČR o současné situaci s covidem-19. Česko prý může již brzy počítat stovky mrtvých denně. Cestou z krize je dodržování opatření, která by se již nemusela tolik zpřísňovat. Stav kolektivní imunity podle něj zajistí až vakcína.

Současná opatření by se podle Hořejšího mohla projevit nejdříve za 10 dnů, je však možné, že to potrvá i týdny. Počet nakažených a hospitalizovaných s covidem-19 tedy v následujících dnech dál poroste.

Opatření spojená s rušením kulturních a sportovních akcí či zavíráním hospod podle Hořejšího napomáhají omezení šíření covidu-19 dostatečně, přesto se nabízejí dvě další omezení. „Na omezenou dobu úplně zavřít školy a restaurace. Jinak si ale myslím, že úplné zavření obchodů kromě těch nejnutnějších, podobně jako na jaře, by bylo zbytečné. Je zbytečné zakazovat lidem, aby k nim chodili opraváři nebo aby si nechali opravit auto,“ míní imunolog.

Zároveň upozorňuje, že Česko na jaře nezažilo úplný lockdown, tedy uzavření společnosti a ekonomiky: „Lidé normálně chodili do práce, veškerý výrobní sektor fungoval. Kdo mohl, pracoval z domova. Jediný sektor, který byl těžce postižen, byly služby.“

Za nárůst případů může vláda a její špatní rádcové

Hořejší kritizuje načasování současných opatření. „Měla být nasazena už před koncem září. Odborníci, kteří viděli, jak se to rozvíjí, to doporučovali. Bohužel se ale našla ještě jiná skupina lidí, která byla mylně považována za odborníky, různí nezodpovědní lékaři, kteří vládu podporovali v nečinnosti a ve špatném vyhodnocení situace. Byla to velká chyba a může za to vláda a špatní rádcové, kteří se tvářili jako odborníci,“ myslí si imunolog.

Zdá se, že je to záludné onemocnění, které se nevyplatí podceňovat. Žádná chřipka.
Václav Hořejší
imunolog


Podle Hořejšího je vývoj situace v následujících dnech závislý na tom, zda budou lidé respektovat opatření. „Když se podíváme na to, kolik máme od začátku epidemie úmrtí, tak jsme na tom pořád dobře. Ale to je tím, že jsme první vlnu zvládni výborně. Teď v parametrech vážných případů velmi rychle doháníme ty nejhorší země. Belgie měla v jarní fázi 400 úmrtí denně. Obávám se, že se toho dožijeme za dva týdny taky,“ myslí si Hořejší.

Kolektivní imunita nastane až s vakcínou

O kolektivní imunitě podle něj nemůže být řeč, nemocí prošlo příliš malé procento lidí, spekuluje se, že mezi pěti a deseti procenty. Zároveň by ale podle něj nijak nepomohlo, kdyby se číslo zvyšovalo. „Kdybychom se těšili z toho, že to už prodělalo 70 procent lidí, znamenalo by to několik desítek tisíc, možná sto tisíc mrtvých. Jediná cesta je vydržet omezení. Stavu kolektivní imunity dosáhneme pomocí vakcíny.“

Podle Hořejšího už také medicínské studie jednoznačně potvrzují, že lidé mají po prodělání covidu-19 chronické následky a vleklé zdravotní potíže. „Ani ho přitom nemuseli prodělat s těžkými příznaky,“ popisuje. Covid-19 způsobuje například kardiovaskulární či neurologické problémy, otázkou prý zůstává, kolika lidí se to týká. „Zdá se, že je to záludné onemocnění, které se nevyplatí podceňovat. Žádná chřipka.“