TÉMA

Anonymita

Verdiktů z trestních kauz obsahuje on-line databáze jen zlomek, podle ministerstva kvůli obětem

Skoro 450 tisíc soudních rozhodnutí je veřejně dostupných na internetu, většinou z civilních sporů o peníze nebo z rozvodů. Verdiktů z trestních kauz obsahuje databáze jen 119. Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo, že se na síti objeví jen rozsudky týkající se korupce. Podle úřadu by u ostatních zločinů bylo možné poznat, kdo je oběť.
14. 5. 2024|

Internetem se šíří příspěvky s falešnými výroky odpůrců očkování. Lhát se nemá, reagoval Orko Vácha

Současnou pandemickou vlnu provází vzedmutí agrese proti zdravotníkům. Ke stupňování napětí jen přispívají sociální sítě, které konflikty ve společnosti prohlubují. Spor mezi zastánci a odpůrci vakcín na internetu teď například provází šíření příspěvků, které kritikům očkování přisuzují falešné výroky. Společnost se tak dál štěpí, uvedl komentátor Deníku N Petr Koubský. Podle přednosty Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Marka Orko Váchy nemůže být lež v diskusi legitimním nástrojem. Koubský a Vácha byli hosty pořadu Události, komentáře.
17. 12. 2021|

Nová verze aplikace eRouška je ke stažení, funguje na všech typech telefonů

Od pátku funguje nová verze aplikace eRouška, která uživatele upozorní na možný kontakt s infikovaným. K dispozici je pro všechny typy telefonů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na čtvrteční tiskové konferenci vyzval, aby ji lidé používali a nebrali ji jako sledování. Po jednání ústřední epidemiologické komise uvedl, že data jsou v aplikaci anonymní.
18. 9. 2020|