I přes teplý podzim už lidé nakoupili skoro tři tisíce nocleženek

Češi už nakoupili skoro tři tisíce nocleženek pro lidi bez domova. ČT to sdělila mluvčí projektu Nocleženka Tereza Melišová. V loňském roce jich lidé nakoupili skoro třicet tisíc. Díky projektu mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou tam vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Noclehárny se otevírají 1. listopadu.

„Zimní noclehárny využívám, je to super, když se ochladí,“ řekl Tomáš, který seděl na lavičce před pražským hlavním nádražím. V noci podle svých slov dostane v některých ubytovnách i najíst. „Stačí se k tomu jen prokázat občankou a nebýt opilý,“ řekl. Nejčastěji chodí na loď Hermes, kam dorazí po sedmé hodině večer a po šesté ranní se vrací zpět.

Tam mají na recepci volně k dispozici mýdlo, základní hygienický materiál, zapůjčí mu ložní prádlo, má k dispozici čaj a vodu a může využít podpory při hledání zaměstnání nebo brigády.

Od 1. listopadu bude moci Tomáš strávit noc v teple v rámci projektu Nocleženka, který organizuje Armáda spásy. Přestože předpověď počasí sice nijak nenahrává tomu, že by měly přijít noční mrazy, podle mluvčí Nocleženky Terezy Melišové člověka bez domova neohrožují na životě pouze hluboké mrazy, ale i teploty kolem nuly stupňů Celsia mohou být fatální.

Zhruba třicet tisíc poukazů na přespání za sezonu

„Počet zakoupených nocleženek za dobu existence kampaně se v průměru pohybuje okolo třiceti tisíc za sezonu, což nám umožňuje zajistit dostatečné kapacity v těch nejstudenějších nocích,“ uvedla Melišová. Podobný počet očekává i v letošním roce.

Minulý rok se díky dárcům vybralo třicet tisíc nocleženek. „Asi nikoho nepřekvapí, že nejvíce nocleženek využijeme ve třech našich největších městech, kde žije také nejvíce lidí bez domova, tedy v Praze, Brně a Ostravě. Jedná se o téměř dvě třetiny,“ řekla. Podle dat, která ČT poskytla, v roce 2022 využilo noclehárnu 2808 osob.

Nocleženka je poukaz v ceně sto korun, který jednomu člověku bez domova umožní strávit noc v teple. Nezahrnuje však pouze nocleh samotný, ale i další pomoc a rozvoj služeb pro lidi bez domova. Dárce může poukaz pořídit na webových stránkách projektu Nocleženka.