Epidemie slábne, zvažuje se konec povinného testování ve firmách i povolení letních táborů

Události: Epidemie polevuje, situace v nemocnicích se postupně zlepšuje (zdroj: ČT24)

Ve školách i firmách se bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) testovat nejméně do konce května. Prodloužení do června chce vyhodnotit v příštím týdnu. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) už dříve řekl, že v případě firem je třeba, aby vláda rozhodla do konce dubna. Zároveň se letos nejspíše budou moci uskutečnit letní tábory. Děti ale budou muset před odjezdem absolvovat test na koronavirus.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

S návrhem na ukončení povinného testování na koronavirus musí přijít ministerstvo zdravotnictví, uvedl ve středu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Téma na svém zasedání řešil krizový štáb. Problémem pro kontrolu viru ve školách je nepodařený tendr na testy do škol, kterým bez nového nákupu vystačí testy do konce příštího týdne.

„My nic nenavrhujeme, pouze se vedla diskuse na Ústředním krizovém štábu, pokud bude nějaký návrh, musí s ním přijít ministerstvo zdravotnictví,“ napsal Hamáček po jednání štábu.

Poslanci ze školského výboru vyzvali ministerstvo školství, aby centrálně zajistilo další dodávku testů pro žáky. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ve středu znovu vypsala zakázku na 5,6 milionu testů na koronavirus do škol. Informoval o tom její předseda Pavel Švagr. Ministerstvo školství požaduje dodání 2,8 milionu testů do pondělí 17. května a dalších 2,8 milionu testů do pondělí 24. května. Minulý tendr na stejné množství testů správa v pondělí zrušila, protože ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky.

Zástupci Asociace ředitelů základních škol sdělili, že základní školy mají zásoby antigenních testů od státu na testování žáků a učitelů na covid-19 zhruba do 7. května. Část testů jim zřejmě zbyde i do týdne od 10. května, na otestování všech dětí a zaměstnanců ve školách asi už stačit nebude.

Dodávky testů projedná vláda

Náměstkyně ministra školství Pavla Katzová ve středu řekla, že další postup pro zajištění povinného testování ve školách by se měl vyjasnit na čtvrtečním jednání vlády. Úřad podle ní v tuto chvíli nechce, aby si školy začaly testy pořizovat samy. Arenberger uvedl, že i kdyby testy k dispozici nebyly, školy se určitě zavírat nebudou.

Nyní se děti z prvního stupně základních škol, které chodí do školy v rotačním systému od 12. dubna, testují ve škole dvakrát týdně antigenním testem. Ministerstvo zdravotnictví mluví o možnosti nejdřív od června začít přecházet na citlivější PCR testy. Za první týden bylo pozitivních 302 z asi 610 tisíc testů u dětí ve školách, tedy asi 0,6 promile.

Například školám v Ústeckém kraji vydrží státem dodané antigenní testy zhruba do konce příštího týdne. Kraj koupit testy pro všechny školy v regionu podle hejtmana Jana Schillera (ANO) nemůže, protože by nestihl výběrové řízení. Po zasedání krizového štábu Ústeckého kraje řekl, že se přiklání k možnosti vynechat testování.

Podle ministra zdravotnictví Arenbergera se budou antigenní testy ve školách i firmách používat nejméně do konce května. Šéf resortu to řekl na středečním jednání sněmovního zdravotního výboru. „Hlavní hygienička se vyjádřila v tom smyslu, že se bude určitě testovat do konce května,“ uvedl. Navrhuje proto, aby se pro školy zakoupily testy zatím jen do konce května. Případné prodloužení dál do června chce ministerstvo vyhodnotit do 7. května.

Paralelně chce podle něj ministerstvo začít s laboratorně vyhodnocovaným PCR testováním. Problematická je ale logistika a stále vyšší náklady než u antigenního testování ve školách, uvedl Arenberger.

Ministerstvo školství neví, zda se do letních prázdnin ve školách obnoví běžná prezenční výuka. Vedení úřadu by uvítalo, kdyby to epidemická situace umožnila. Záležet bude na dalším výskytu nákazy covidu-19 a na doporučení Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), se kterou ministerstvo pravidelně jedná. Na sněmovním školském výboru to řekla Katzová. Nevyloučila, že do konce školního roku bude pokračovat jen takzvaná rotační výuka.

Letní tábory

Letní tábory pak letos nejspíše proběhnou, uvedla Česká rada dětí a mládeže po úterním setkání s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. Podmínky se dál ladí, nesmí se ale zásadně zhoršit epidemická situace. Provoz by podle Ondřeje Šejtka z rady vycházel z loňských pravidel, pravděpodobně bude povinný test na koronavirus minimálně 72 hodin před odjezdem.

Testování dětí na koronavirus by bylo povinné na oficiálním testovacím místě. Kapacita míst je podle statistik dostatečná, uvedl Šejtka po jednání s hygieničkou. „U menších táborů jednáme o možnosti přípravy stravy a mytí nádobí dětmi bez omezení,“ dodal.

Loni se organizátoři letních táborů museli vypořádat s přísnějšími hygienickými pravidly a nedostatkem táborových vedoucích. Tábory se mohly konat od 27. června, a to pro nanejvýš 500 lidí najednou, u stanových táborů pro 100. Na táborech pořádaných organizacemi, jako jsou skauti, pionýři, hasiči a tomíci, bývá maximálně do 150 účastníků. Děti nakonec nemusely nosit roušky.

Epidemie slábne

Za úterý testy v Česku potvrdily 3229 nových případů onemocnění covid-19. Bylo to o 15 procent méně než před týdnem. Méně nových případů za úterý přibylo naposledy loni 29. září. Za posledních sedm dní připadá 151 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. V úterý to bylo o pět víc.

Šíření koronavirové epidemie v Česku zpomaluje. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, je dva týdny nižší než jedna. V posledních třech dnech reprodukční číslo stagnuje kolem 0,88. V období Velikonoc bylo ale ovlivněno menším testováním.

Zaplněnost nemocic covidovými pacienty také dlouhodobě klesá. V úterý jich bylo hospitalizováno 3102, z toho 676 v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných je nejnižší od poloviny října. Statistika ale nezahrnuje hospitalizované, kteří už jsou covid negativní, ale nemocniční péči nadále potřebují.

V celém Česku bylo ke středečnímu ránu volných 28 procent standardních nemocničních lůžek s kyslíkem. Pro covidové pacienty jich bylo vyhrazených 1925. Ze čtvrtiny jsou neobsazená lůžka s umělou plicní ventilací.

Od začátku loňského března, kdy byla koronavirová infekce v Česku potvrzena poprvé, se novým koronavirem prokazatelně nakazilo téměř 1,63 milionu lidí. Přibližně 95 procent z nich už se podle údajů ministerstva zdravotnictví uzdravilo. Naopak 29 141 s prokázaným covidem zemřelo. Nejvýrazněji se nyní infekce šíří na Zlínsku.

Zdravotníci v Česku v úterý aplikovali 55 572 dávek očkování proti covidu. Bylo to zhruba o 1600 dávek méně než o týden dřív. Celkový počet podaných dávek od začátku vakcinace koncem prosince se blíží třem milionům. Plně naočkovaných je 966 625 lidí.

Registrace k očkování proti covidu-19 se otevírá pro další věkovou skupinu od 55 do 59 let. Zájemci o vakcínu se mohou přihlašovat přes web ministerstva zdravotnictví nebo se hlásit u svých praktických lékařů. Arenberger na středečním jednání zdravotnického výboru sněmovny oznámil, že resort chce od července otevřít registraci pro věkovou skupinu 18+ nebo 16+.

Ve školách je minimum pozitivních dětí

Od 12. dubna, kdy začalo testování ve školách, bylo v Česku zaznamenáno 2998 pozitivních testů u dětí ve věku pět až jedenáct let, přičemž zhruba třetina byla odhalena při testování ve školách. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Testování ve školách má podle něj smysl. Epidemická situace se zlepšuje a návrat dětí do škol se zatím nijak negativně neprojevil, řekl.

„Stávající situace ukazuje, že se epidemii v Čechách daří dostávat pod kontrolu. Objem nákazy je nesrovnatelný se situací v únoru, v některých regionech se situace dá označit za relativně bezpečnou a stabilní. Neprojevil se žádný negativní efekt po 12. dubnu. A zejména záchyty ve školách a záchyty u dětí v populaci svědčí o tom, že se návrat dětí do škol daří dělat bezpečně a epidemie už není v nekontrolovaných číslech,“ uvedl Dušek.

Podle něj se tak žáci a studenti mohou postupně dál vracet do škol. Do základních škol chodí od 12. dubna žáci prvního stupně, třídy mají střídavou výuku. Později se přidaly také skupinové konzultace na druhém stupni a žáci s praktickou výukou na středních školách.

Návrat dětí do školek a na druhé stupně základních škol bude od pondělí zřejmě možný kromě Královéhradeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje také v Praze, Středočeském kraji a kandidátem je i Liberecký kraj, řekl na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví Arenberger. Definitivně rozhodne ve čtvrtek vláda. Jednat má podle ministra také o tom, zda by se děti mohly na odpoledních kroužcích prokazovat negativním testem ze školy. 

Část dětí bude moct mít od pondělí také ve škole opět tělocvik. Povolený bude jen venku, a to v krajích, kde se vrátí děti rotačně na druhý stupeň základních škol. Ve zbytku Česka bude dál zakázaný uvnitř i venku s výjimkou školek a škol se sportovním zaměřením. Vyplývá to z vyjádření Katzové na jednání sněmovního školského výboru a z informací, které úřad v úterý rozeslal do škol.

Do školek dochází ve většině krajů jen předškoláci a děti zdravotníků či dalších vybraných profesí. Testovat se musí dvakrát týdně. K 27. dubnu se ve školách udělalo 2,08 milionu testů žáků, z nichž 1057 bylo pozitivních, řekl Dušek. Z 694 842 testů zaměstnanců bylo pozitivních případů 386.

Výbor uložil resortu školství rozšířit úlevy v maturitách

Sněmovní školský výbor ve středu uložil ministerstvu školství, aby u letošních maturit rozšířilo úlevy pro dobrovolníky v nemocnicích či domovech seniorů na studenty všech oborů. Školský výbor „žádá ministerstvo školství o úpravu opatření obecné povahy tak, aby se podmínka úlevy v didaktickém testu – 160 hodin praxe v sociálních a zdravotních zařízeních – uplatnila rovným způsobem vůči všem žákům a žákyním bez ohledu na obor“, uvádí se v usnesení.

Podle aktuálního opatření nemusí studenti zdravotních a sociálních oborů, kteří pomáhali s epidemií covidu-19, letos skládat maturitní didaktické testy. Pro dobrovolníky z jiných oborů platí, že jsou pro ně testy povinné. Konat se budou 24. až 26. května.

Podle náměstkyně Katzové mohli žáci v ostatních oborech upřednostnit vzdělávání, a pro větší úpravy ve zkouškách v jejich případě tak není právní důvod. V souladu se zákonem podle ní nejsou možné ani úřední maturity, jak k nim vyzvala sněmovna. Vzhledem k tomu, že epidemická situace nyní konání zkoušek umožňuje, nejsou zákonné podmínky pro jejich nahrazení úředním aktem splněny, řekla.

Zakázka na jehly z Bulharska

Stát kvůli dlouhé dodací době zrušil objednávku na 12 milionů stříkaček a jehel, které měla dodat bulharská firma Farkol AD. Jejich část původně měla přijít už v dubnu, nakonec se ale dodávka zpozdila až o několik měsíců. Radiožurnálu to řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. ČR má podle ní momentálně materiálu dostatek. Jehly a stříkačky využívají zdravotníci na očkování proti koronaviru.

Za jehly nakoupené přes společné smlouvy Evropské unie měl stát zaplatit asi 6,3 milionu korun, za stříkačky 12,6 milionu korun. Jehly měly do Česka dorazit ve dvou dávkách, tři miliony kusů na začátku dubna a devět milionů kusů na začátku května. „Můžeme potvrdit, že plánovaná dodávka jehel a stříkaček do České republiky kvůli dlouhé dodací lhůtě ze strany dodavatele nedorazí,“ uvedla Schillerová.

Zdravotníci tak budou muset využívat materiál objednaný nemocnicemi a také pohotovostní zásoby Správy státních hmotných rezerv, kterou vláda na konci minulého roku sháněním jehel a stříkaček zaúkolovala. Materiál ve skladech vystačí pro naočkování zhruba 5,5 milionu lidí. Statisíce kusů už správa hmotných rezerv expedovala například do Prahy, na Vysočinu nebo do Libereckého či Karlovarského kraje. „V současnosti ministerstvo zdravotnictví eviduje dostatečnou zásobu tohoto zdravotnického materiálu,“ dodala mluvčí.