Potíže školního testování: Ředitelé míří na nákup do lékáren, učitelé vyrábějí chybějící stojánky z papíru

Testovací sady nedorazily do řady škol kompletní. Ředitelé tak musí dokupovat chybějící komponenty v lékárnách nebo si je dokonce sami vyrábět. Potýkají se s tím školy ve většině krajích, zjistila Česká televize. Rezervní sady testů jim má na jejich žádost poskytnout Národní pedagogický institut. Řada škol ale zatím na odpověď stále čeká.

Situace po prvním týdnu testování ve školách nevypadá mnohde příznivě. Ještě v pátek například těm ve Středočeském kraji chybělo 2080 testovacích tyčinek, 32 lahviček roztoku a 379 kompletních testů. Podle vedoucího Odboru bezpečnosti a krizového řízení kraje Pavla Baláže ovšem toto číslo nemusí být konečné.

„Na problémy budou školy ještě přicházet, jelikož prozatím nestačily vybalit všechny sady testů,“ uvedl Baláž. Ve školách Středočeského kraje se využívají testy od společnosti Lepu Medical. Na problémy se zásilkami už kraj narazil ve třinácti obcích.

Plastelína, papír a osobní nákupy

S nedostatkem stojánků k antigenním testům se potýkají i školy ve Zlínském, Olomouckém nebo Jihomoravském kraji. Tam mají k dispozici testy od společnosti Singclean. „Nedostatky v úplnosti či funkčnosti testů řeší každá škola ve Zlíně,“ uvedl mluvčí města Zlín Tomáš Melzer.

Mezi těmi, které řešily nedostatek stojánků, patří i ZŠ Zlín. „Pomohli jsme si například plastelínou,“ uvedla ředitelka Ivana Rejzková. Podle Melzera mají být dodané nové testy, nicméně město nemá informaci, kdy to bude.

V Jihomoravském kraji řešil nedostatek stojánků na zkumavky i ředitel ZŠ a MŠ Milotice Anton Ivánek. Stojánky si tam nakonec vyrobili sami – z papíru.

Problémy s nedostatkem roztoku řešil například ředitel ZŠ Březová v Karlovarském kraji Jiří Daneš. „Nakoupím případně fyziologický roztok v lékárnách,“ uvedl. Podle výrobce se totiž jedná o totožnou látku.

Školám v Pardubickém kraji zase chyběly nebo naopak přebývaly testovací tyčinky. Tyto problémy se ale podle vyjádření mluvčího Pardubického kraje Dominika Bartáka týkají jednotek z nich.

Situaci je třeba „neprodleně napravit“

O dodatečnou distribuci testovacích sad mohou kraje žádat Národní pedagogický institut (NPI). „Do této doby ale školy chybějící komponenty sháněly například u nemocnic,“ uvedl Pavel Baláž ze středočeského hejtmanství.

„Kontaktovali jsme ministerstvo vnitra, které testy vysoutěžilo, aby situaci společně s dodavatelem neprodleně napravilo,“ doplnila k situaci mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Aneta Lednová. „MŠMT si na krajských pracovištích NPI vytvořilo pohotovostní zásobu. Na tuto situaci jsme mohli operativně reagovat,“ uvedla Lednová.

Ředitel Národního pedagogického institutu Ivo Jupa ČT řekl, že momentálně krajská pracoviště NPI dodatečně distribuují stovky testů. Testy dodávají v případě, kdy si jich školy objednaly méně nebo jim v nich chybí komponenty. „Distribuci testů do škol ale NPI zatím pokrývá pouze do 26. dubna,“ zdůraznil Jupa.

„Dodavatelská společnost nechala vyrobit dostatečné množství stojánků a jsou přidávány do nových sad. Na vyžádání je společnost připravena je distribuovat i do škol, kam již byly testy dodány,“ uvedlo ministerstvo školství a institut na svých společných webových stránkách k testování žáků ve školách.

Školy musí obdržet kompletní zásilku s přesně deklarovaným množstvím antigenních testů, včetně všech částí. K dispozici jsou dva typy, a to od čínských společností Lepu Medical a Singclean. Děti ve školách se pravidelně testují dvakrát týdně.