Testování na covid ve školách bude dvojího druhu. Vzorky si odeberou samy děti, lišit se bude vyhodnocení

Události: Dvojí testovací sady ve školách (zdroj: ČT24)

Antigenní test budou děti z prvního stupně základních škol absolvovat dvakrát do týdne. Ve většině Čech budou používat sady Lepu, na Moravě sady Singclean. Žáci si budou vzorky odebírat sami. Pokud rodiče testování dítěte odmítnou, nebudou mít školy povinnost zajišťovat mu distanční vzdělávání.

V Česku se bude ve školách testovat dvěma způsoby. Vzorek si budou děti v obou případech odebírat zavedením sterilního tamponu do nosní dírky, kde pak tyčinkou pětkrát přejedou po sliznici. Lišit se ale bude způsob vyhodnocování.

Ve většině regionů budou děti používat stejný typ testů jako třeba v Rakousku. „Provedou výtěr a vloží tyčinku do testovacího zařízení, kam paní učitelka nakape šest kapek roztoku. Potom se musí odtrhnout papírek, test se přilepí a tím je vlastně hotovo. Čeká se 15 minut, potom se projeví pozitivita nebo negativita,“ popsal ředitel ZŠ Velvary Petr Došek.

Druhý typ testů pro školy dostaly hlavně kraje na Moravě a taky Vysočina. „Do připravené zkumavky s reakčním roztokem se tyčinka vloží, tam se s ní desetkrát zamíchá. Nechá se to minutu odstát, tyčinka se vyjme, přikryje kapátkem a do kazety se nakapou tři kapky,“ přiblížil distributor testů Singclean Martin Ladyr ze společnosti Masanta.

Typy testů ve školách
Zdroj: ČT24

Nejmenším žákům mohou pomáhat rodiče

Děti by si měly testy dělat kompletně samy ve škole. Těm z nižších ročníků budou moct pomáhat rodiče. Zda má být ale i rodič testovaný, pokyny pro školy neuvádějí. „Ale my budeme žádat, aby se nám nějakým testem prokázal,“ řekl ředitel Došek.

Děti se budou testovat každé pondělí a také čtvrtek v prostorách, které pro to škola určí. Může to být třeba tělocvična nebo i venkovní prostory. Pokud se některý z žáků nedostaví ve stanoveném termínu, ale přijde v jiný den, je povinností školy, aby jej otestovala individuálně.

Pro případy, že test některého žáka označí jako pozitivního, mají třeba ve Velvarech přichystanou speciální izolační třídu, ve které dítě počká na rodiče. Ti pak budou muset kontaktovat praktického lékaře, který dítěti vypíše žádanku na potvrzovací PCR test.