TÉMA

Azovské moře

Ruský útok na Cherson si vyžádal oběti, ukrajinská obrana čelila i dronům

Při ruském ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny zemřeli dva lidé. Ve čtvrtek o tom informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Tamní vzdušné síly předtím uvedly, že v noci na čtvrtek zničily při masivním ruském dronovém útoku většinu z asi tří desítek nepřátelských dronů. Také Rusko obvinilo Ukrajinu z dronových útoků, které podle něj způsobily výpadky proudu v příhraniční oblasti. Ukrajinské síly obvinila Moskva také z použití kazetové munice, která údajně zranila jednu ženu.
5. 10. 2023|

Ukrajinských útoků v Černém moři přibývá, pro Rusko je oblast klíčová

Role Černého moře je od začátku válečného konfliktu na Ukrajině extrémně důležitá. Černomořská flotila na okupovaném Krymu je pro Moskvu klíčovou strategickou výhodou, a proto není překvapením, že ukrajinských vojenských akcí na moři přibývá. Středeční série výbuchů v Sevastopolu, zisk čtyř těžebních plošin nebo poškozená výsadková loď v Novorosijsku jsou toho důkazem.
13. 9. 2023|

Osvobodili jsme Urožajne na západě Doněcké oblasti, hlásí Ukrajinci

Ukrajinská armáda osvobodila ves Urožajne na západě Doněcké oblasti, uvedla ve středu na Telegramu náměstkyně z ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Už v předchozích dnech hovořila o tom, že o vesnici na řece Mokri Jaly svádí ukrajinské síly boje s ruskými jednotkami. Naproti tomu u Kupjansku v Charkovské oblasti se podle velitele ukrajinských pozemních sil Oleksandra Syrského situace komplikuje.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:00|

Ukrajina se přihlásila k útoku na Krymský most, zveřejnila video z dronové operace

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) zveřejnila prostřednictvím americké televizní stanice CNN záběry z útoku experimentálního námořního dronu na Krymský most. Přihlásila se tím k odpovědnosti za něj a varovala, že budou následovat další podobné útoky.
16. 8. 2023|

Ukrajinci poničili další „bránu na Krym“. Útoky na mosty mají Rusy zpomalit a odříznout od posil

Ukrajinská armáda zintenzivnila strategické útoky na mosty, které spojují Rusy okupovaná území na jihu Ukrajiny s anektovaným Krymem. Sobotní výbuchy poškodily Čonharský silniční most i Heničeský most v Chersonské oblasti. Ničení komunikací Rusy oslabuje, protože je nutí používat výrazně delší logistické trasy. Podle expertů se Kyjev snaží odříznout ruská vojska na jižní frontě od zásobování a posil dříve, než zahájí novou fázi protiofenzivy. Díky útokům na strategické cíle a po případném odříznutí Krymu by Ukrajinci měli šanci na průlom, míní bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.
7. 8. 2023|

„Nasadili tanky Leopard a bojová vozidla Bradley.“ Ruští okupanti připouštějí lokální proražení obranné linie

Druhá fáze ukrajinské protiofenzivy, zahájená v tomto týdnu, se ve třech úsecích Záporožské oblasti dokázala „vklínit“ do první ruské obranné linie. Uvedla to americká stanice CNN s odvoláním na obě strany konfliktu. Podobný vývoj zmiňuje i americký Institut pro studium války (ISW). Některé zprávy z fronty však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak ve čtvrtek uvedl, že ukrajinští vojáci osvobodili ves Staromajorske na západě Doněcké oblasti.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:15|

Poškození Krymského mostu je komplikací pro ruská vojska. Je klíčovou zásobovací trasou

Automobilová doprava na mostě spojujícím Rusko s anektovaným Krymem byla částečně obnovena. Úplná oprava poškozeného úseku ale má trvat až do podzimu. V noci na pondělí ho vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev. Most je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině a jeho poškození pro ně může znamenat další problémy na jižní frontě.
18. 7. 2023|

V Záporožské oblasti dál zuří tvrdé boje. Podle Kyjeva se okupanti dostali u Bachmutu do defenzivy

U Orichivu v ukrajinské Záporožské oblasti druhou noc zuřily tvrdé boje mezi ukrajinskou armádou, která se v této oblasti snaží postoupit, a ruskými invazními silami. Na svých stránkách o tom informuje BBC. Podle některých západních médií jsou zesílené boje v tomto úseku fronty začátkem aktivní fáze dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy. Podle ukrajinského ministerstva obrany se dál bojuje i u Bachmutu, který Rusové před časem dobyli.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 23:25|

Kdy, kde a jak provede Kyjev protiofenzivu? Ukrajinská armáda se stává rukojmím situace, píše BBC

O blížící se protiofenzivě ukrajinské armády se už několik měsíců na různých úrovních hovoří nejen na Ukrajině, ale i na Západě, a dokonce i v Rusku. Z pohledu úředníků, vojenských expertů a novinářů to vypadá jako natolik nevyhnutelná událost, že se už neřeší, zda vůbec začne, ale probírají se její detaily, cíle či možný výsledek. Největší otazníky visí nad tím, kdy útok Kyjev spustí, a směr, ve kterém se chystá zaútočit. Ukrajinská armáda se tak stává rukojmím situace, kdy se zdá, že se útoku dožaduje i nepřítel, píše ruskojazyčná redakce serveru BBC, která téma rozebírá.
12. 5. 2023|

Ve skladu s ropnými produkty nedaleko Krymského mostu vypukl po útoku dronu požár

V ruském Krasnodarském kraji vypukl rozsáhlý požár ve skladu pohonných hmot kvůli „pádu“ bezpilotního letounu, uvedla ve středu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záchranné služby. Krasnodarský kraj se nachází na jihozápadě Ruska u Azovského moře. Incident se odehrál v obci Volna blízko mostu spojujícího Rusko s ukrajinským poloostrovem Krym, který Rusko v roce 2014 protiprávně anektovalo. Rusko a Krym se v posledních dnech staly dějištěm řady podobných incidentů.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 13:07|

Rusko usiluje o Doněckou oblast, Ukrajina čeká na západní zbraně a zaútočí na jihu, předjímají analytici

Zatímco Rusko od počátku roku zintenzivnilo útoky na Donbasu, na zahájení ukrajinské ofenzivy se zatím čeká. Analytici považují za logický cíl Kyjeva jih země, kde by se podle nich měl pokusit přetnout pozemní koridor okupantů spojující Krym s Donbasem. Jarní boje podle nich rozhodnou, zda konflikt zamrzne, nebo zda se Ukrajina přiblíží vítězství.
8. 3. 2023|

Ruské a běloruské letectvo mají společné cvičení. Ukrajincům hrozba útoku ze severu fixuje část sil

V Bělorusku začalo společné letecké cvičení ruské a běloruské armády. Podle zahraničního zpravodaje ČT na Ukrajině Davida Borka existuje reálná obava, že jejich síly zaútočí na Ukrajinu ze severu, podobně jako k tomu došlo loni v únoru.
16. 1. 2023|

Rusko znovu útočilo na Kyjev pomocí dronů. Protivzdušná obrana jich podle úřadů většinu sestřelila

Rusko v pondělí nad ránem znovu zaútočilo na Kyjev a okolí bezpilotními letouny. Podle úřadů se v hlavním městě podařilo sestřelit 18 z 23 dronů íránské výroby. Drony poškodily kritickou infrastrukturu a podle starosty Kyjeva Vitalije Klička si úder podle dosavadních informací nevyžádal žádné oběti na životech. Z Kyjevské oblasti kolem metropole jsou hlášeni dva zranění a rozsáhlé škody.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 19:41|

Ukrajina chce zpět důležitý Krym, pro Putina jde o víc než symbol

Kvůli útoku dronů v přístavu v krymském Sevastopolu Rusko napřed dočasně odstoupilo od obilné dohody, později z podílu na operaci obvinilo Velkou Británii, jejíž velvyslankyni Deborah Bronnertovou si předvolalo ruské ministerstvo zahraničí. Moskva tím dává najevo, jak důležitý je anektovaný Krym pro vůdce Vladimira Putina a jak velkou roli může v dalším vývoji konfliktu hrát.
3. 11. 2022|

Pád letadla na obytný dům v ruském Jejsku nepřežilo patnáct lidí

Počet obětí po pondělním pádu ruského bombardéru Su-34 na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska stoupl na patnáct. Dalších 28 lidí je zraněných, informovaly v úterý podle agentury TASS místní úřady. Předchozí bilance neštěstí činila 14 mrtvých a 19 zraněných. Záchranáři ukončili prohledávání trosek. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnější příčinou havárie letadla technická závada, uvedla agentura Interfax.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 21:35|

Rusko chtělo blitzkrieg, místo toho se po půl roce zakopává v obranných pozicích

Válka na Ukrajině trvá už šest měsíců. Podle posledních oficiálních údajů Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva si půl roku agrese Ruska proti Ukrajině vyžádalo nejméně 5587 zabitých a 7890 zraněných civilistů. Podle Kyjeva jich zahynuly desítky tisíc.
24. 8. 2022|

Donbasem otřásají pouliční boje. Civilisté přinášejí svědectví z filtračních táborů

Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb. Hlava Luhanské oblasti Sehij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města. Ukrajinci, kterým se po násilné deportaci podařilo uprchnout z Ruska, popsali britskému listu The Guardian dění ve filtračních táborech. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zvýšilo napětí mezi devíti světovými jadernými státy a poprvé od studené války hrozí navýšení jaderného arzenálu.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:12|

Kvůli ruské agresi na Ukrajině hrozí potravinová krize. Je to forma vydírání, říká Romancov

S blížící se sklizní na Ukrajině narůstají ve světě obavy z nedostatku jídla. Okupace černomořských přístavů země Ruskem a blokáda těch stále v ukrajinských rukách přerušila exportní cesty. Běžně Ukrajina vyváží pět milionů tun pšenice měsíčně. Kvůli válce to je teď sotva dvě stě tisíc až jeden milion. S vývozem už pomáhají i české vlaky.
25. 5. 2022|

Rusku se nedaří na bojišti, proto stupňuje raketové útoky, míní Zelenskyj

Ruská vojska pokračují v palbě podél linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Podle generálního štábu ukrajinské armády se ale Rusové na dalších frontách soustředí jen na udržení pozic. Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na středu prohlásil, že Rusko rovněž stupňuje raketové a letecké útoky kvůli tomu, že se mu nedaří na bojišti. Dodal, že v příhraničních oblastech zaznamenala armáda ruské „sabotážní akce.“ Ukrajina podle něj nadále usiluje o to, aby se do bezpečí dostali vojáci, kteří se nachází v areálu oceláren Azovstal v Mariupolu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 20:48|

Z Azovstalu bylo evakuováno 260 ukrajinských vojáků, zranění míří do Novoazovsku

Přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných, bylo v pondělí evakuováno z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámil Kyjev. Podle něj také jednotka domobrany v Charkovské oblasti vytlačila okupační síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem. U Charkova obránci před několika dny přešli do protiútoku a osvobodili řadu obcí. Rusové podle ukrajinského generálního štábu soustředí své útoky v Doněcké oblasti. Britské ministerstvo obrany upozorňuje, že Bělorusko přesouvá ke své jižní hranici speciální jednotky.
16. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 00:05|

Rusko chce celý jih Ukrajiny. Imperialismus, zní z Kyjeva

Noc ze čtvrtka na pátek na východě Ukrajiny opět provázely těžké boje. Rusům stále vzdorují v mariupolské ocelárně Azovstal, kam se kromě posledních obránců města stáhli i místní obyvatelé. Ruský armádní činitel Rustam Minněkajev tvrdí, že cílem útoku je ovládnout celý Donbas a jih země. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém vystoupení před portugalskými poslanci zopakoval, že se Rusko dopouští válečných zločinů. Na zločiny upozorňuje i Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 22:05|

Máme pod kontrolou celý Mariupol, tvrdí Moskva. Podle starosty se dál bojuje o zdejší ocelárnu

Ruské síly právě bombardují a ostřelují ocelárny Azovstal, které představují baštu ukrajinských sil ve strategicky důležitém přístavu Mariupol na březích Azovského moře. Ve městě se bojuje i o tramvajové depo, které je dosti vzdálené od oceláren, uvedl ve čtvrtek poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko na sociální síti Telegram. O dalších pokusech ruských jednotek dobýt námořní přístav a ocelárny v Mariupolu se zmiňuje i večerní hlášení ukrajinského generálního štábu o situaci na bojišti.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:19|

Mariupol vzdoruje ruským okupantům, dlouho už ale zřejmě nevydrží

Rusku se zatím nedaří prolomit obranu Mariupolu a dobýt přístavní město, obráncům ale docházejí síly. Jejich velitel Serhij Volynskyj varoval, že Mariupol vydrží vzdorovat maximálně několik dní, nebo dokonce jen několik hodin. Ruské ministerstvo obrany dalo ukrajinským bojovníkům v Mariupolu nové ultimátum a vyzvalo je, aby složili do středečního odpoledne zbraně. Nejzazší lhůta posledního ruského ultimáta však vypršela bez známek hromadné kapitulace.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 22:12|

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedla ukrajinská agentura Unian

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedli Ukrajinci. Liší se však jejich informace, zda pod troskami jsou, nebo nejsou lidé. Ocelárny jsou podle obránců zcela zničené a vojáci z trosek vytahují lidi. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že cílem současné operace je kompletní „osvobození“ samozvaných útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Na tamní frontě ruské síly obsadily město Kreminna, ukrajinský generální štáb naopak hlásí úspěšný protiútok u Marjinky. USA vidí aktuální ruské snahy na východě Ukrajiny jako předehru k mnohem výraznější eskalaci konfliktu. Tam, kde boje skončily, se sčítají mrtví, v Kyjevské oblasti našli už přes tisíc těl civilistů.
19. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 00:07|