Po ruském ostřelování Záporoží je čtrnáct zraněných

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana zničila 125 ukrajinských dronů nad sedmi ruskými regiony a Azovským mořem v noci na neděli. Ukrajinské letectvo informuje o sestřelení 15 ze 22 ruských dronů. „Nepřítel ráno zahájil masivní letecké útoky na město Záporoží,“ hlásí ukrajinská Státní služba pro mimořádné události (DSNS). Po ruských úderech je čtrnáct zraněných. V ruském městě Jejsk v Krasnodarském kraji podle portálu Astra došlo k výbuchům poblíž vojenského tábora a vojenského letiště.

DSNS na Telegramu dále informovala o značném poničení výškové budovy, rodinných domů a požárech. Ruské jednotky podnikly v Záporoží více než deset útoků řízenými leteckými bombami. Ve třech čtvrtích jsou zničené domy a zranění, byla narušena vlaková doprava, upozorňuje server RBC-Ukraine. Tamní policie sčítá více než deset poraněných.

Mise OSN pro monitorování lidských práv na Ukrajině (HRMMU) mezitím potvrdila informace ukrajinských úřadů o ruském sobotním dvojitém zásahu nemocnice v ukrajinském městě Sumy, při kterém podle nejnovější bilance zahynulo deset lidí a dalších 22 bylo zraněno.

„Je to třetí útok ruských ozbrojených sil na zdravotnická zařízení ve městě během šesti týdnů,“ stojí ve zprávě HRMMU. V sobotu podle ní na nemocnici zaútočily dva ruské drony v rozmezí 45 minut. Většinu obětí si vyžádal druhý úder, který přišel poté, co na místo dorazili záchranáři.

Zdravotnická zařízení chrání mezinárodní humanitární právo a mají nárok na zvláštní ochranu, nesmí být terčem útoků, upozornila organizace a připomněla, že v Sumách registruje za srpen a září další dva ruské údery na zdravotnická zařízení a kromě toho také 42 civilních obětí bojů.

Sumy se nacházejí na severu Ukrajiny poblíž hranic s ruskou Kurskou oblastí, kam na začátku srpna pronikla ukrajinská armáda a obsadila část ruského území. Sumská oblast od té doby podle HRMMU čelí zvýšeným ruským útokům.

Rusko mluví o 125 ukrajinských dronech

„Na Moskevské třídě (ve Voroněži) zasáhl padající dron obytný komplex a vypukl požár,“ uvedl podle ruskojazyčného webu stanice BBC gubernátor ruské Voroněžské oblasti Alexandr Gusev, jenž informoval i o dalších požárech ve městě nebo mimo něj. Později úřady hlásily uhašení všech požárů.

Podle ruského ministerstva obrany sestřelila nad Voroněžskou oblastí protivzdušná obrana 17 ukrajinských dronů, 67 jich zachytila nad územím Volgogradské oblasti, další nad Rostovskou, Bělgorodskou, Brjanskou a Kurskou oblastí a také Krasnodarským krajem nebo Azovským mořem. Rusové celkový počet útočících ukrajinských dronů nezmínili, stejně jako další případné škody. Moskva opakovaně informuje o úspěšných sestřelech ukrajinských dronů a zásahy skladišť munice nebo ropných rafinérií nepřiznává.

Portál Astra na platformě Telegram v noci na neděli informoval také o útoku bezpilotního letounu a následném požáru ve Volgogradské oblasti, nebo o dronovém útoku v Rostovské oblasti. Kanál Shot v noci napsal, že série explozí zazněla v Krasnodarském kraji, zmiňovali je obyvatelé Jejsku, kde se nachází vojenské letiště. Podle úřadů tam zasahovala protivzdušná obrana. Informace o raněných nebo zabitých v Rusku z dostupných informací nejsou.

Rusko podniká vzdušné údery na Ukrajinu prakticky denně. Ukrajinské letectvo ve svém ranním hlášení informovalo o nočním sestřelu 15 z celkových 22 útočných dronů nad čtyřmi ukrajinskými oblastmi. Dalších pět dronů zmizelo z radarů, zřejmě bez následků, poznamenal server Ukrajinska pravda. O zbylých dvou strojích se ukrajinské vzdušné síly nezmiňují.